Tofurnik pomarańczowy z kardamonem
- 11 grudnia, 2016
- od
- Viola Urban
Pachnie świętami. Ewidentnie. Korzenne przyprawy, pomarańcze, suszone śliwki i orzechy. Moje zimowe smaki. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis, który łączy w sobie wiele smaku i wiele zalet. Smakuje jak sernik, ale nim nie jest. Sprawdzi się podczas imprezy, gdzie chcemy upiec jedno ciasto, które będzie pasowało wszystkim: weganom, osobom z nietolerancją laktozy, glutenu, a nawet jajek. Tofurnik pomarańczowy z kardamonem – polecam! A jeśli wolisz wersję bez pieczenia wypróbuj równie pyszny jagielnik z karmelem daktylowym.
Składniki [tofurnik pomarańczowy – 12 porcji]
Spód
- 70 g suszonych śliwek lub daktyli
- 30 g miodu (w wersji wegańskiej syropu klonowego lub ekologicznego syropu z agawy)
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- opcjonalnie 30g płatków owsianych lub ugotowanej, prażonej kaszy grycznaj
Masa tofurnikowa
- 2 kostki tofu naturalnego (około 360 g)
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- około 250-300 ml gęstego mleka kokosowego
- sok z 1 pomarańczy
- sok z 1/2 cytryny
- pół szklanki miodu naturalnego (w wersji wegańskiej syropu z agawy lub klonowego)
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
Tofurnik pomarańczowy – przygotowanie
Śliwki suszone zalewamy wrzątkiem. Po kilku minutach odcedzamy i miksujemy z kardamonem i miodem na gładki krem. Dodajemy mielone orzechy i wyrabiamy masę. W razie gdyby była zbyt rzadka dodajemy więcej mielonych orzechów, mąkę owsianą lub płatki. Tak przygotowaną masą wylepiamy równomiernie dno okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180º C.
W tym czasie dokładnie miksujemy rozdrobnione w dłoniach tofu z kaszą jaglaną. Kiedy masa będzie maksymalnie gładka dodajemy mąkę ziemniaczaną, sok z cytrusów, miód i kardamon. Ponownie miksujemy. Do tak przygotowanej masy dodajemy wąskim strumieniem mleko kokosowe i cały czas mieszamy. Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180º, a następnie jeszcze 50 minut w 160º C.
Po tym czasie wyłączamy grzanie piekarnika i pozostawiamy tofurnik w środku na kolejne 30-40 minut. Ciasto pozostawiamy w spokoju do całkowitego wystudzenia, czyli na kolejne 3 godziny. Dopiero po tym czasie można je z łatwością kroić.
Opcjonalnie tofurnik można polać gorzką czekoladą rozpuszczoną z łyżeczką oleju kokosowego.
Wartość odżywcza
1 porcja tofurnika pomarańczowego z kardamonem zawiera około:
- 230 kcal
- 6 g białka
- 11 g tłuszczu
- 25 g węglowodanów
- 1,5 g błonnika
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!