Placki z marchewki i mąki kukurydzianej | Przepis
- 18 maja, 2017
- od
- Viola Urban
Nie lubię marnować. Dlatego odkąd weszłam w posiadanie wyciskarki do soków staję na głowie, by chociaż część wytłoków spożytkować podczas gotowania. Marchewkowe resztki są pod tym względem bardzo wdzięcznym tematem. Można z nich zrobić fenomenalne ciasto marchewkowe bez ryzyka, że wyjdzie zakalec! A kiedy mamy ochotę na coś wytrawnego wystarczy kilka dobrych przypraw, odrobina mleka, jajko i łyżka mąki. Efekt jest lepszy niż można się spodziewać. W ten właśnie sposób powstały placki z marchewki i mąki kukurydzianej – efekt kuchennego recyklingu. Bank żywności byłby ze mnie dumny!
Składniki (około 4-5 placków)
- około 100 g wiórków marchewkowych – najlepiej takich z wyciskarki, bez soku
- 1 jajko
- 50 ml gęstego mleka kokosowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- łyżka siekanej kolendry
- sól himalajska
- mielona kurkuma
- szczypta suszonego oregano
- odrobina czerwonej pasty curry lub imbir i chili (ewentualnie suszona trawa cytrynowa)
do podania
- łyżka mleka kokosowego
- kolendra
- łyżka pestek granatu
Placki z marchewki – przygotowanie
Jajko rozmącamy z mlekiem kokosowym i przyprawami. Dodajemy wiórki marchewki i mąkę. Mieszamy na jednolitą masę. Smażymy na patelni beztłuszczowej. Placuszki odwracamy delikatnie – są bezglutenowe dlatego łatwo się rozpadają. Podajemy z łyżką mleka kokosowego, pestkami granatu i świeżą kolendrą.
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!