Hummus na 6 sposobów
- 16 marca, 2015
- od
- Viola Urban
Hummus na 6 sposobów inspirowany Trójmiastem!
Kiedy pierwszy raz jadłam hummus, zdecydowanie nie powalił mnie na kolana. Był suchy, kwaśny i jakiś taki mało wyrazisty. Długo nie mogłam wyplemić z głowy tego nieporozumienia, aż pewnego dnia trafiłam na świeży, pachnący hummus o smaku paprykowym. Idealnie kremowy… Każde z Was ma swój ulubiony smak i preferowaną teksturę, dlatego zachęcam do eksperymentowania z ilością wody, przyprawami i dodatkami. Ja podam Wam trzy patenty na urozmaicenie bazowej wersji hummusu i moje 3 ulubione knajpy w Trójmieście, gdzie hummus kupuję z zamkniętymi oczami [to nie jest wpis sponsorowany!]
Do przygotowania klasycznego hummusu potrzebujesz:
– szklankę suchej ciecierzycy
– około 1/2 szklanki pasty tahini [pasta sezamowa]
– około 1/2 szklanki zimnej wody
– sok z 1/2 cytryny
– ząbek czosnku
– 2 łyżki oliwy
– sól, opcjonalnie: natka pietruszki, słodka papryka, zatar, sumak
Jak to jest zrobione?
Namocz ciecierzyce w dużej ilości wody przez całą noc. Następnego dnia zagotuj w dużym garnku wodę z płaską łyżeczką sody oczyszczonej i wrzuć osączoną ciecierzycę. Gotowanie trwa około 45 minut do godziny, czasami nawet dłużej. Należy obserwować “groszek” – powinien być miękki i rozpadać się pod wpływem lekkiego nacisku palców. Ciecierzycę odcedzadź i wystudź. Ugotowaną ciecierzycę, tahini, i sok z cytryny zmiksuj na gładką masę, stopniowo dolewaj zimną wodę aż do uzyskania konsystencji zgodnej z Twoimi preferencjami. Gotową pastę podawaj z ulubionymi dodatkami.
Oto moje typy:
- hummus z grillowanym bakłażanem [absolutny hit!]
- hummus z jajkiem sadzonym, pomidorkami cherry i szczypiorkiem
- hummus ze szpinakiem baby, oliwkami, suszonymi pomidorami i serem kozim
- hummus paprykowy [miksowany z grillowaną papryką i pieczonym czosnkiem]
- hummus z fetą, glazurowanym buraczkiem i oliwą tymiankową
- hummus z salsą kolendrową [awokado, papryka, czerwona cebula, kolendra]
A to miejsca, które serwują w Trójmieście obłędny hummus:
- Chwila MOMENT – mezze plate <3
- Śródmieście – hummusy miesiąca <3
- Tonka hummus – na wynos i na gęsto ;)
….a najbliższy hummusowy cel to moja własna kuchnia!
Autor: Viola Urban
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!