O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 8 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i moich przemyśleń o życiu. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL MEDIA

Burgery z fasoli mung i zarodków pszennych

Burgery z fasoli mung i zarodków pszennych – wegetariańskie.

Przepis na 4 porcje, czyli 8 burgerów

– zielona fasola mung [120g suchej masy] – można zamienić na inną

– 2 jajka całe [120g]

– 4 czubate łyżki zarodków pszennych [60g] – zamiast bułki tartej

– łyżka sezamu [10g]

– 2 łyżki pestek dyni [20g]

– szczypiorek, czarny pieprz, sól

Przygotowanie:

Fasolę zalać zimną wodą i namaczać przez 10-12 godzin. Zagotować wodę, wrzucić osączoną fasolę i gotować na wolnym ogniu około 45 minut. Odcedzić, wystudzić. Do fasoli dodać dwa jajka, zarodki pszenne, przyprawy i pestki. Masę podzielić na 8 części, formować niezbyt grube kotlety wielkości 1/2 dłoni. Opiekać na suchej patelni na lekko złoty kolor. 

Wegetariański burger z kiełkami i sosem pieprzowym:

– 2 kotlety z powyższego przepisu

– bułka pełnoziarnista [80g]

– łyżka gęstego jogurtu naturalnego [20g]

– łyżeczka zielonego pieprzu marynowanego [5g]

– 2 plasterki pomidora, plaster cebuli i garść zieleniny – ja wybrałam roszponkę i kiełki słonecznika.

Cały burger ma mniej niż 400 kcal, syci na bardzo długo. Aż 20% kalorii pochodzi z białka. Porcja tego dania ma niemal 10g błonnika, czyli około 30% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Fasola mung należy do najzdrowszych odmian tego gatunku. Oczyszcza organizm z toksyn, dostarcza dużej ilości żelaza, magnezu, manganu i potasu (100g suchej fasoli to połowa dziennego zapotrzebowania na te składniki). Fasola ma też bardzo dużo witaminy B1 oraz kwasu foliowego, ale niestety składniki są degradowane podczas gotowania. Tego problemu nie ma w przypadku kiełków z tej fasolki. 

Pamiętajcie o jedzeniu nasion roślin strączkowych – 1 raz  w tygodniu to absolutne minimum, a 3-4 to idealny rozwiązanie. Soczewica, soja, ciecierzyca, różnego rodzaju fasole i groszek to bogactwo białka, błonnika, witamin i składników mineralnych. Polecam!

Autor: Viola Urban

Viola Urban

Oceniam swoim Okiem Dietetyka już od 8 lat. Z zawodu jestem dietetykiem, z zamiłowania poszukiwaczką doskonałego smaku, a z doświadczenia copywriterem i fotografem kulinarnym. Napisałam dwie książki kulinarne: "Poranne Inspiracje" oraz "Dieta na Wynos". Lubię inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach czytam, ćwiczę jogę i szukam dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 8 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i moich przemyśleń o życiu. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Newsletter Okiem Dietetyka

.

social media

KUP MOJĄ NAJNOWSZĄ KSIĄŻKĘ

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

×