O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 8 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i moich przemyśleń o życiu. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL MEDIA

Letnie lemoniady z ziołami i owocami

Letnie lemoniady z ziołami i owocami

Klasyczna lemoniada kojarzy się z cytrynami i miętą, ale nie tylko mięta nadaje się do ubarwienia smaku tego orzeźwiającego napoju. Wykorzystaj potencjał swojego domowego ogródka z ziołami i przygotuj w domu wykwintną „lemoniadę” na wiele sposobów. Wystarczą owoce, świeże zioła, kruszony lód i zimna woda mineralna! Do dzieła!

 

Propozycja 1:

lemoniada tymiankowa z borówkami

– łyżeczka brązowego cukru

– 3-4 duże gałązki świeżego tymianku

– 1 duża cytryna

– 250 ml bardzo zimnej wody

– szklanka kruszonego lodu

– tymianek, plasterki cytryny i borówki do dekoracji

W rondelku zagotuj 50 ml wody z dodatkiem cukru i tymianku, gotuj aż powstanie gęsty, aromatyczny syrop tymiankowy. Wyciśnij sok z cytryny, wymieszaj go z syropem i resztą wody. Do butelki wrzuć kruszony lód, gałązki tymianku, plasterki cytryny i borówki. Zalej zawartość butelki lemoniadą. Pij póki zimne ;)

 

Propozycja 2:

lemoniada grejpfrutowa z rozmarynem

– łyżeczka brązowego cukru

– pęd świeżego rozmarynu

– 1 grejpfrut

– 250 ml bardzo zimnej wody

– szklanka kruszonego lodu

– pęd rozmarynu, plasterki grejpfruta

W rondelku zagotuj 50 ml wody z dodatkiem cukru i rozmarynu, gotuj aż powstanie syrop rozmarynowy. Wyciśnij sok z grejpfruta, pozostawiając jeden plaster owocu do dekoracji. Sok wymieszaj z syropem ziołowym i resztą wody. Do butelki wrzuć kruszony lód, otarty pęd rozmarynu i plasterki grejpfruta. Zalej zawartość butelki sokiem rozmarynowo-grejpfrutowym.

lemoniada grejpfrutowo-rozmarynowa
lemoniada grejpfrutowo-rozmarynowa

 

Propozycja 3:

sorbet truskawkowo – bazyliowy

– szklanka kruszonego lodu

– szklanka słodkich truskawek

– garść świeżej bazylii

– bazylia i plasterki truskawek do dekoracji

Truskawki umyj, pozbądź się szypułek i zmiksuj z dodatkiem truskawek i lodu. Do szklanki lub butelki możesz wrzucić dodatkowy lód i 50 ml wody jeśli oczekujesz konsystencji smoothie. Udekoruj sorbet listkami bazylii i plasterkami truskawek.

 

Propozycja 4:

arbuzada miętowa

– szklanka miąższu z arbuza bez pestek

– garść listków mięty

– kilka plasterków limonki

– szklanka kruszonego lodu

– 100 ml zimnej wody

– listki mięty do dekoracji

Miąższ z arbuza zmiksuj z miętą i wymieszaj z wodą. Do butelki wsyp lód, całe listki mięty i zalej przygotowaną arbuzadą.

 

lemoniady okiem dietetyka
lemoniady okiem dietetyka

 

Tak przygotowane lemoniady nie zawierają kolosalnej ilości cukru. Zamiast kupować gotowe, słodkie napoje, zainwestuj trochę czasu i przygotuj dla rodziny pyszne, zdrowe i orzeźwiające lemoniady. Są idealne podczas upałów. Pamiętaj, aby zamawiając podobne lemoniady na mieście, pytać czy są ze świeżych owoców, czy tylko z syropu smakowego.

 

Jeśli podobają Ci się moje pomysły na letnie lemoniady daj znać w komentarzu :)

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 8 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i moich przemyśleń o życiu. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Newsletter Okiem Dietetyka

.

social media

KUP MOJĄ NAJNOWSZĄ KSIĄŻKĘ

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

×