O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 8 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i moich przemyśleń o życiu. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL MEDIA

Placki z mąki kokosowej z daktylowym musem

Placki z mąki kokosowej z daktylowym musem

Placki z mąki kokosowej to pierwsze danie, które przygotowałam z użyciem tego nowego produktu, który pojawił się w mojej kuchennej szafce. Mąka kokosowa jest oczywiście bezglutenowa, dzięki czemu nadaje się do spożycia przez osoby z celiakią, alergią na gluten i nietolerancją tej substancji. Nie zawiera zbyt dużej ilości węglowodanów i ma niski indeks glikemiczny. Dodatkowo jest wyjątkowo bogata w błonnik (aż 18g na 100g produktu), a zatem będzie odpowiednim produktem dla osób, które dążą do redukcji masy ciała. Co ciekawe jest to jedna z niewielu mąk, którą można spożywać na surowo, więc na pewno w niedalekiej przyszłości pojawi się tutaj także przepis z tagiem #BezPieczenia. Swoją drogą w internecie jest też trochę przepisów na domowej roboty mąkę kokosową, więc jeśli nie chcesz wydać 15 zł na pół kilograma proszku z kokosa, to zapytaj o poradę Google :D

Placuszki kokosowe z musem daktylowym
Placuszki kokosowe z musem daktylowym

Placki z mąki kokosowej [2 porcje = 8 szt.]

  • 3 jajka [150g]
  • 2 łyżki mleczka kokosowego [50g]
  • woda [100ml]
  • łyżka cukru trzcinowego [10g] – opcjonalnie
  • 4 czubate łyżki mąki kokosowej [50g]

Daktylowy karmel z nasionami chia [2 porcje]

  • suszone daktyle [60g]
  • wrzątek [100ml]
  • łyżka nasion chia [10g] – opcjonalnie

Dodatkowo

  • 2 łyżki gęstego mleka kokosowego [50g]
  • świeża mięta lub tymianek

 

Przygotowanie

Jajka rozbijamy z cukrem trzcinowym i mlekiem kokosowym. Dodajemy wodę i mąkę kokosową. Dokładnie mieszamy. Smażymy na bardzo wolnym ogniu 8 niewielkich placuszków. Bardzo ważne, aby nakładać nie więcej niż 2 łyżki masy jednocześnie. Równomiernie rozsmarowujemy ciasto na powierzchni patelni beztłuszczowej, a kiedy placuszki lekko wyschną z wierzchu, ostrożnie podważamy i obracamy na drugą stronę.

Suszone daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy nasiona chia i miskujemy na gładki, gęsty krem za pomocą blendera.

Placuszki podajemy z karmelem daktylowym, mleczkiem kokosowym i świeżymi ziołami.

 

placki z mąki kokosowej z daktylowym karmelem
placki z mąki kokosowej z daktylowym karmelem

 

 

 

Takie placuszki to świetny pomysł na sycące śniadanie ze sporą zawartością błonnika oraz białka. Egzotyczny smak kokosowych placuszków na pewno przypadnie Ci do gustu.

Smacznego!

 

Website | + posts

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 8 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i moich przemyśleń o życiu. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Newsletter Okiem Dietetyka

.

social media

KUP MOJĄ NAJNOWSZĄ KSIĄŻKĘ

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

×