
Placki z mąki kokosowej z daktylowym musem
- 16 marca, 2016
- od
- Viola Urban
Placki z mąki kokosowej to pierwsze danie, które przygotowałam z użyciem tego nowego produktu, który pojawił się w mojej kuchennej szafce. Mąka kokosowa jest oczywiście bezglutenowa, dzięki czemu nadaje się do spożycia przez osoby z celiakią, alergią na gluten i nietolerancją tej substancji. Nie zawiera zbyt dużej ilości węglowodanów i ma niski indeks glikemiczny. Dodatkowo jest wyjątkowo bogata w błonnik (aż 18g na 100g produktu), a zatem będzie odpowiednim produktem dla osób, które dążą do redukcji masy ciała. Co ciekawe jest to jedna z niewielu mąk, którą można spożywać na surowo, więc na pewno w niedalekiej przyszłości pojawi się tutaj także przepis z tagiem #BezPieczenia. Swoją drogą w internecie jest też trochę przepisów na domowej roboty mąkę kokosową, więc jeśli nie chcesz wydać 15 zł na pół kilograma proszku z kokosa, to zapytaj o poradę Google :D

Placki z mąki kokosowej [2 porcje = 8 szt.]
- 3 jajka [150g]
- 2 łyżki mleczka kokosowego [50g]
- woda [100ml]
- łyżka cukru trzcinowego [10g] – opcjonalnie
- 4 czubate łyżki mąki kokosowej [50g]
Daktylowy karmel z nasionami chia [2 porcje]
- suszone daktyle [60g]
- wrzątek [100ml]
- łyżka nasion chia [10g] – opcjonalnie
Dodatkowo
- 2 łyżki gęstego mleka kokosowego [50g]
- świeża mięta lub tymianek
Przygotowanie
Jajka rozbijamy z cukrem trzcinowym i mlekiem kokosowym. Dodajemy wodę i mąkę kokosową. Dokładnie mieszamy. Smażymy na bardzo wolnym ogniu 8 niewielkich placuszków. Bardzo ważne, aby nakładać nie więcej niż 2 łyżki masy jednocześnie. Równomiernie rozsmarowujemy ciasto na powierzchni patelni beztłuszczowej, a kiedy placuszki lekko wyschną z wierzchu, ostrożnie podważamy i obracamy na drugą stronę.
Suszone daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy nasiona chia i miskujemy na gładki, gęsty krem za pomocą blendera.
Placuszki podajemy z karmelem daktylowym, mleczkiem kokosowym i świeżymi ziołami.

Takie placuszki to świetny pomysł na sycące śniadanie ze sporą zawartością błonnika oraz białka. Egzotyczny smak kokosowych placuszków na pewno przypadnie Ci do gustu.
Smacznego!