Cześć! Jestem Viola i od ponad 8 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i moich przemyśleń o życiu. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL MEDIA

Dynia – właściwości, zastosowanie i dyniowe przepisy

Dynia – właściwości, zastosowanie i dyniowe przepisy

Dynia to niesamowicie wdzięczne warzywo, które ma tysiące zastosowań w kuchni. Można z niej przygotować gęstą kawę dyniowo-korzenną, placuszki, tarty, naleśniki, ciastka, ciasta, bułeczki, zupy, gulasze, risotto, kluski, lody, makaron, gofry, chleby, burgery, marmolady… no wszystko! Zarówno na słodko jak i na słono. Jej miąższ jest na tyle delikatny, że pasuje do niemal każdego rodzaju dania. Kochajmy dynie, bo są niedrogie, pożywne, dostarczają sporo cennych składników, a do tego bosko smakują.


Dlaczego warto jeść dynię?

Dynia jest idealną towarzyszką wszelkiego rodzaju diet odchudzających. W zależności od odmiany ma tylko 26-45 kcal w 100 gramach miąższu. W związku z tym genialnie podbija objętość niskokalorycznych posiłków wzbogacając je tym samym w cenny błonnik, β-karoten, potas, witaminę B1, B2, PP oraz cynk. Im bardziej pomarańczowy kolor dyni, tym większa zawartość prowitaminy A. W ze względu na to, że dynia hokkaido zjadana jest wraz ze skórką, dostarcza najwięcej pomarańczowego barwnika. Dynia piżmowa charakteryzuje się większą zawartością węglowodanów niż pozostałe odmiany.


Dynia – poznaj najpopularniejsze odmiany!

Najbardziej popularne odmiany dyni to:

  • zwykła
  • piżmowa
  • hokkaido
  • muscat (moja ulubiona!)
  • makaronowa
  • różne odmiany dyni ozdobnych
odmiany dyni

Z czym łączyć dynię?

Według informacji z leksykonu smaków Niki Segnit dynię warto łączyć w daniach z:

Osobiście uważam, że dynia doskonale łączy się też z natką pietruszki, kolendrą, mleczkiem kokosowym, tajskim curry oraz żółtkiem. Na podstawie sugestii z książki i własnego smaku przygotowałam dla Was 3 pyszne dania!

Rozmaryn

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym i kolendrą

Składniki /2 porcje/

  • 300 g dyni piżmowej
  • olej kokosowy nierafinowany lub olej rzepakowy – 1 łyżka
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm świeżego chili lub 1/4 łyżeczki płatków chili
  • 100 ml mleczka kokosowego pełnotłustego
  • 300-400 ml bulionu warzywnego (KLIK)
  • odrobina soli
  • garść świeżej kolendry do podania
Krem z dyni piżmowej z chili, kolendrą, pastą curry i mleczkiem kokosowym
Krem z dyni piżmowej z chili, kolendrą, pastą curry i mleczkiem kokosowym

Przygotowanie

Dynię myjemy, obieramy i pozbawiamy pestek. Kroimy w kostkę. Na niewielkiej ilości oleju kokosowego szklimy drobno posiekany czosnek z chili i imbirem. Dodajemy kurkumę i krótko prażymy. Do tak przygotowanej bazy zupy dodajemy dynię. Mieszamy. Po minucie zalewamy zupę bulionem (lub wodą jeśli nie mamy czasu) i gotujemy aż dynia stanie się miękka. Po tym czasie wlewamy 80 ml mleczka kokosowego i miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą. W razie potrzeby dolewamy więcej przegotowanej wody. Zupę podajemy z mleczkiem kokosowym, dużą ilością świeżej kolendry i płatkami chili.

Zupę można przygotować na bazie dyni pieczonej. Do zupy można dodać też jednego świeżego pomidora bez skórki i nasion lub kilka kropli soku z limonki.

Krem z dyni piżmowej z chili, kolendrą, pastą curry i mleczkiem kokosowym
Krem z dyni piżmowej z chili, kolendrą, pastą curry i mleczkiem kokosowym

Risotto z pieczoną dynią i parmezanem

Składniki /2 porcje/

  • szklanka pokrojonej w kostkę dyni hokkaido
  • 2 łyżki oliwy z oliwek o intensywnym aromacie
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta płatków chili
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu (więcej o właściwościach rozmarynu przeczytasz TUTAJ)
  • 1/2 szklanki ryżu do risotto (opcjonalnie może to być ryż basmati lub mieszanka basmati z ryżem dzikim)
  • bulion warzywny z tego przepisu
  • garść natki pietruszki (więcej o właściwościach pietruszki przeczytasz TUTAJ)
  • sól
  • czarny pieprz
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki parmezanu
pieczona dynia hokkaido
pieczona dynia hokkaido z czosnkiem i rozmarynem

Przygotowanie

Pokrojoną w kostkę dynię marynujemy w łyżce oliwy z solą i pieprzem. Dodajemy cały, nieobrany ząbek czosnku i igiełki rozmarynu i trochę płatków chili. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180° C na około 25-35 minut (długość pieczenia zależy od wielkości kostki). Po tym czasie upieczony ząbek czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Na łyżce oliwy smażymy ryż z czosnkiem i drobno posiekanymi orzechami. Dodajemy małe ilości bulionu (po chochelce) przez około 15 minut. Kiedy ryż będzie już prawie gotowy dodajemy upieczoną dynię i jeszcze trochę bulionu. Gotujemy około 3 minuty aż dynia lekko się rozpadnie i odda aromat risotto. Wyłączamy ogień, dodajemy drobno starty parmezan, posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Podajemy gorące!

risotto z pieczoną dynią, orzechami, parmezanem i ziołami
Risotto z pieczoną dynią, orzechami, parmezanem i ziołami

Dynia makaronowa z żółtkiem, szałwią, oliwą i owczym serem

Składniki /2 porcje/

  • 1/2 dyni makaronowej
  • 2 jajka
  • garść listków świeżej szałwii (więcej o właściwościach szałwii przeczytasz TUTAJ)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki twardego owczego sera (np. Pecorino) – można tez użyć Parmezanu, Grana Padano lub Bursztynu
  • sól
  • czarny pieprz
Dania makaronowa to idealna alternatywna dla klasycznego makaronu

Przygotowanie

Dynię makaronową wydrążamy, lekko solimy i owijamy papierem do pieczenia jak cukierek. Układamy na blaszce i pieczemy w temperaturze 200° C przez około 40 minut. W międzyczasie jajka sparzamy wrzątkiem i oddzielamy białka od żółtek. Białka chowamy do lodówki na inną okazję. Oprócz tego ścieramy ser i drobno siekamy czosnek. Kiedy dynia będzie upieczona, za pomocą widelca wydrapujemy dyniowe „spaghetti”. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i krótko szklimy czosnek. Od razu dodajemy listki szałwii. Po minucie dodajemy dyniowy makaron i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Przekładamy na dwa talerze. Podajemy z serem i całym surowym żółtkiem.

Dynia makaronowa z szałwią, oliwą i żółtkiem
Dynia makaronowa z szałwią, oliwą i żółtkiem

Na blogu znajdziesz też inne dyniowe przepisy:

Tarta quiche z pieczoną dynią, owczym serem i szałwią:

Tarta quiche z pieczoną dynią,owczym serem i szałwią

Orkiszowe bułeczki dyniowe z serkiem ricotta i dżemem:

Orkiszowe bułeczki dyniowe z serkiem ricotta i dżemem brzoskwiniowo-szałwiowym

Dyniowe gnocchi z miodem, rozmarynem i czosnkiem:

Dyniowe gnocchi z miodem, rozmarynem i czosnkiem

Dyniowo-gryczane ciasto z orzechami włoskimi i miodowym frostem

bezglutenowe ciasto dyniowo-gryczane
Dyniowo-gryczane ciasto z orzechami włoskimi i miodowym frostem

Przepisy z dynią znajdziesz też w moich jesiennych dietach

Diety w moim sklepie występują w dwóch wariantach: tradycyjnym z mięsem i rybami oraz wegetariańskim. Do wyboru 1600, 1800, 2000 i 2200 kcal. Wpisując kod 'CZYTAMBLOGA’ dostaniesz 10 zł rabatu na wybranego ebooka z dietą. W dietach znajdziesz między innymi:

  • kaszotto z dynią, indykiem (lub ciecierzycą w wersji wege) oraz jarmużem
  • placki ziemniaczane z dynią i ziołowym twarożkiem
  • sałatkę z indykiem, pieczoną dynią, żurawiną i gruszką
  • zupę krem z dyni i soczewicy
  • oraz wiele innych jesiennych przysmaków

Artykuł powstał we współpracy z marką Baziółka – producentem świeżych ziół doniczkowych i ciętych.

logo Baziółka
Website | + posts

Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Wioleta Urban

Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Cześć! Jestem Viola i od ponad 8 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i moich przemyśleń o życiu. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Newsletter Okiem Dietetyka

.

social media

KUP MOJĄ NAJNOWSZĄ KSIĄŻKĘ

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

×