Dynia – właściwości, zastosowanie i dyniowe przepisy
- 19 października, 2021
- od
- Viola Urban
Dynia to niesamowicie wdzięczne warzywo, które ma tysiące zastosowań w kuchni. Można z niej przygotować gęstą kawę dyniowo-korzenną, placuszki, tarty, naleśniki, ciastka, ciasta, bułeczki, zupy, gulasze, risotto, kluski, lody, makaron, gofry, chleby, burgery, marmolady… no wszystko! Zarówno na słodko jak i na słono. Jej miąższ jest na tyle delikatny, że pasuje do niemal każdego rodzaju dania. Kochajmy dynie, bo są niedrogie, pożywne, dostarczają sporo cennych składników, a do tego bosko smakują.
Dlaczego warto jeść dynię?
Dynia jest idealną towarzyszką wszelkiego rodzaju diet odchudzających. W zależności od odmiany ma tylko 26-45 kcal w 100 gramach miąższu. W związku z tym genialnie podbija objętość niskokalorycznych posiłków wzbogacając je tym samym w cenny błonnik, β-karoten, potas, witaminę B1, B2, PP oraz cynk. Im bardziej pomarańczowy kolor dyni, tym większa zawartość prowitaminy A. W ze względu na to, że dynia hokkaido zjadana jest wraz ze skórką, dostarcza najwięcej pomarańczowego barwnika. Dynia piżmowa charakteryzuje się większą zawartością węglowodanów niż pozostałe odmiany.
Dynia – poznaj najpopularniejsze odmiany!
Najbardziej popularne odmiany dyni to:
- zwykła
- piżmowa
- hokkaido
- muscat (moja ulubiona!)
- makaronowa
- różne odmiany dyni ozdobnych
Z czym łączyć dynię?
Według informacji z leksykonu smaków Niki Segnit dynię warto łączyć w daniach z:
- ostrą papryczką chili
- cynamonem
- gałką muszkatołową
- grzybami (przeczytaj wpis o właściwościach i zastosowaniu grzybów)
- imbirem
- jabłkami (przeczytaj wpis o właściwościach i zastosowaniu jabłek)
- kasztanami
- limonką
- migdałami
- owocami morza
- rozmarynem (przeczytaj wpis o właściwościach i zastosowaniu rozmarynu)
- kozim i owczym serem
- serami pleśniowymi i długodojrzewającymi serami twardymi (cheddar, parmezan, pecorino)
- szałwią (przeczytaj wpis o właściwościach i zastosowaniu szałwii)
- wieprzowiną (zwłaszcza bardzo słonym bekonem i szynką długodojrzewającą)
Osobiście uważam, że dynia doskonale łączy się też z natką pietruszki, kolendrą, mleczkiem kokosowym, tajskim curry oraz żółtkiem. Na podstawie sugestii z książki i własnego smaku przygotowałam dla Was 3 pyszne dania!
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym i kolendrą
Składniki /2 porcje/
- 300 g dyni piżmowej
- olej kokosowy nierafinowany lub olej rzepakowy – 1 łyżka
- 1 cm świeżego imbiru
- 1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 ząbek czosnku
- 1 cm świeżego chili lub 1/4 łyżeczki płatków chili
- 100 ml mleczka kokosowego pełnotłustego
- 300-400 ml bulionu warzywnego (KLIK)
- odrobina soli
- garść świeżej kolendry do podania
Przygotowanie
Dynię myjemy, obieramy i pozbawiamy pestek. Kroimy w kostkę. Na niewielkiej ilości oleju kokosowego szklimy drobno posiekany czosnek z chili i imbirem. Dodajemy kurkumę i krótko prażymy. Do tak przygotowanej bazy zupy dodajemy dynię. Mieszamy. Po minucie zalewamy zupę bulionem (lub wodą jeśli nie mamy czasu) i gotujemy aż dynia stanie się miękka. Po tym czasie wlewamy 80 ml mleczka kokosowego i miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą. W razie potrzeby dolewamy więcej przegotowanej wody. Zupę podajemy z mleczkiem kokosowym, dużą ilością świeżej kolendry i płatkami chili.
Zupę można przygotować na bazie dyni pieczonej. Do zupy można dodać też jednego świeżego pomidora bez skórki i nasion lub kilka kropli soku z limonki.
Risotto z pieczoną dynią i parmezanem
Składniki /2 porcje/
- szklanka pokrojonej w kostkę dyni hokkaido
- 2 łyżki oliwy z oliwek o intensywnym aromacie
- 1 ząbek czosnku
- szczypta płatków chili
- 1 łyżka świeżego rozmarynu (więcej o właściwościach rozmarynu przeczytasz TUTAJ)
- 1/2 szklanki ryżu do risotto (opcjonalnie może to być ryż basmati lub mieszanka basmati z ryżem dzikim)
- bulion warzywny z tego przepisu
- garść natki pietruszki (więcej o właściwościach pietruszki przeczytasz TUTAJ)
- sól
- czarny pieprz
- garść orzechów włoskich
- 2 łyżki parmezanu
Przygotowanie
Pokrojoną w kostkę dynię marynujemy w łyżce oliwy z solą i pieprzem. Dodajemy cały, nieobrany ząbek czosnku i igiełki rozmarynu i trochę płatków chili. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180° C na około 25-35 minut (długość pieczenia zależy od wielkości kostki). Po tym czasie upieczony ząbek czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Na łyżce oliwy smażymy ryż z czosnkiem i drobno posiekanymi orzechami. Dodajemy małe ilości bulionu (po chochelce) przez około 15 minut. Kiedy ryż będzie już prawie gotowy dodajemy upieczoną dynię i jeszcze trochę bulionu. Gotujemy około 3 minuty aż dynia lekko się rozpadnie i odda aromat risotto. Wyłączamy ogień, dodajemy drobno starty parmezan, posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Podajemy gorące!
Dynia makaronowa z żółtkiem, szałwią, oliwą i owczym serem
Składniki /2 porcje/
- 1/2 dyni makaronowej
- 2 jajka
- garść listków świeżej szałwii (więcej o właściwościach szałwii przeczytasz TUTAJ)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki twardego owczego sera (np. Pecorino) – można tez użyć Parmezanu, Grana Padano lub Bursztynu
- sól
- czarny pieprz
Przygotowanie
Dynię makaronową wydrążamy, lekko solimy i owijamy papierem do pieczenia jak cukierek. Układamy na blaszce i pieczemy w temperaturze 200° C przez około 40 minut. W międzyczasie jajka sparzamy wrzątkiem i oddzielamy białka od żółtek. Białka chowamy do lodówki na inną okazję. Oprócz tego ścieramy ser i drobno siekamy czosnek. Kiedy dynia będzie upieczona, za pomocą widelca wydrapujemy dyniowe „spaghetti”. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i krótko szklimy czosnek. Od razu dodajemy listki szałwii. Po minucie dodajemy dyniowy makaron i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Przekładamy na dwa talerze. Podajemy z serem i całym surowym żółtkiem.
Na blogu znajdziesz też inne dyniowe przepisy:
Tarta quiche z pieczoną dynią, owczym serem i szałwią:
Orkiszowe bułeczki dyniowe z serkiem ricotta i dżemem:
Dyniowe gnocchi z miodem, rozmarynem i czosnkiem:
Dyniowo-gryczane ciasto z orzechami włoskimi i miodowym frostem
Przepisy z dynią znajdziesz też w moich jesiennych dietach
Diety w moim sklepie występują w dwóch wariantach: tradycyjnym z mięsem i rybami oraz wegetariańskim. Do wyboru 1600, 1800, 2000 i 2200 kcal. Wpisując kod 'CZYTAMBLOGA’ dostaniesz 10 zł rabatu na wybranego ebooka z dietą. W dietach znajdziesz między innymi:
- kaszotto z dynią, indykiem (lub ciecierzycą w wersji wege) oraz jarmużem
- placki ziemniaczane z dynią i ziołowym twarożkiem
- sałatkę z indykiem, pieczoną dynią, żurawiną i gruszką
- zupę krem z dyni i soczewicy
- oraz wiele innych jesiennych przysmaków
Artykuł powstał we współpracy z marką Baziółka – producentem świeżych ziół doniczkowych i ciętych.
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!