O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram Feed

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
Dynia – właściwości, zastosowanie i 3 przepisy

Dynia – właściwości, zastosowanie i 3 przepisy

Dynia to niesamowicie wdzięczne warzywo, które ma tysiące zastosowań w kuchni. Można z niej przygotować gęstą kawę dyniowo-korzenną, placuszki, tarty, naleśniki, ciastka, ciasta, bułeczki, zupy, gulasze, risotto, kluski, lody, makaron, gofry, chleby, burgery, marmolady… no wszystko! Zarówno na słodko jak i na słono. Jej miąższ jest na tyle delikatny, że pasuje do niemal każdego rodzaju dania. Kochajmy dynie, bo są niedrogie, pożywne, dostarczają sporo cennych składników, a do tego bosko smakuję.


Dlaczego warto jeść dynię?

Dynia jest idealną towarzyszką wszelkiego rodzaju diet odchudzających. Ma tylko w zależności od odmiany 26-45 kcal w 100 gramach miąższu. W związku z tym genialnie podbija objętość niskokalorycznych posiłków wzbogacając je tym samym w cenny błonnik, β-karoten, potas, witaminę B1, B2, PP oraz cynk. Im bardziej pomarańczowy kolor dyni, tym większa zawartość prowitaminy A. W związku z tym, że dynia hokkaido zjadana jest wraz ze skórką, dostarcza najwięcej pomarańczowego barwnika. Dynia piżmowa charakteryzuje się większą zawartością węglowodanów niż pozostałe odmiany.


Dynia – poznaj najpopularniejsze odmiany!

Najbardziej popularne odmiany dyni to:

  • dynia zwykła
  • dynia piżmowa
  • dynia hokkaido
  • dynia makaronowa
  • różne odmiany dyni ozdobnych
odmiany dyni
odmiany dyni

Z czym łączyć dynię?

Według informacji z leksykonu smaków Niki Segnit dynię warto łączyć w daniach z:

  • ostrą papryczką chili
  • cynamonem
  • gałką muszkatołową
  • grzybami
  • imbirem
  • jabłkami (np. w formie zupy dyniowo-jabłkowej)
  • kasztanami
  • limonką
  • migdałami
  • owocami morza
  • rozmarynem (więcej o właściwościach i zastosowaniu rozmarynu przeczytasz TUTAJ)
  • kozim i owczym serem
  • serami pleśniowymi i długodojrzewającymi serami twardymi (cheddar, parmezan, pecorino)
  • szałwią (więcej o właściwościach i zastosowaniu szałwii przeczytasz TUTAJ)
  • wieprzowiną (zwłaszcza bardzo słonym bekonem i szynką długodojrzewającą)

Osobiście uważam, że dynia doskonale łączy się też z natką pietruszki, kolendrą, mleczkiem kokosowym, tajskim curry oraz żółtkiem. Na podstawie sugestii z książki i własnego smaku przygotowałam dla Was 3 pyszne dania!

Rozmaryn

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym i kolendrą

Składniki /2 porcje/

  • 300 g dyni piżmowej
  • olej kokosowy nierafinowany – 1 łyżka
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm świeżego chili lub 1/4 łyżeczki płatków chili
  • 100 ml mleczka kokosowego pełnotłustego
  • 300 ml bulionu warzywnego (KLIK)
  • odrobina soli
  • garść świeżej kolendry Baziółka do podania
Krem z dyni piżmowej z chili, kolendrą, pastą curry i mleczkiem kokosowym
Krem z dyni piżmowej z chili, kolendrą, pastą curry i mleczkiem kokosowym

Przygotowanie

Dynię myjemy, obieramy i pozbawiamy pestek. Kroimy w kostkę. Na niewielkiej ilości oleju kokosowego szklimy drobno posiekany czosnek z chili i imbirem. Dodajemy kurkumę i krótko prażymy. Do tak przygotowanej bazy zupy dodajemy dynię. Mieszamy. Po minucie zalewamy zupę bulionem (lub wodą jeśli nie mamy czasu). Gotujemy aż dynia stanie się miękka. Po tym czasie wlewamy 80 ml mleczka kokosowego i miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą. W razie potrzeby dolewamy więcej przegotowanej wody. Zupę podajemy z mleczkiem kokosowym, dużą ilością świeżej kolendry i płatkami chili.

Zupę można przygotować na bazie dyni pieczonej. Do zupy można dodać też jednego świeżego pomidora bez skórki i nasion lub kilka kropli soku z limonki.

Krem z dyni piżmowej z chili, kolendrą, pastą curry i mleczkiem kokosowym
Krem z dyni piżmowej z chili, kolendrą, pastą curry i mleczkiem kokosowym

Risotto z pieczoną dynią i parmezanem

Składniki /2 porcje/

  • szklanka pokrojonej w kostkę dyni hokkaido
  • 2 łyżki oliwy z oliwek o intensywnym aromacie
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta płatków chili
  • łyżka świeżego rozmarynu Baziółka (więcej o właściwościach rozmarynu przeczytasz TUTAJ)
  • 1/2 szklanki ryżu do risotto (opcjonalnie może to być ryż basmati lub mieszanka basmati z ryżem dzikim)
  • bulion warzywny z tego przepisu
  • garść świeżego lubczyku Baziółka (więcej o właściwościach lubczyku przeczytasz TUTAJ)
  • garść natki pietruszki Baziółka (więcej o właściwościach pietruszki przeczytasz TUTAJ)
  • sól
  • czarny pieprz
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki parmezanu
pieczona dynia hokkaido
pieczona dynia hokkaido

Przygotowanie

Pokrojoną w kostkę dynię marynujemy w łyżce oliwy z solą i pieprzem. Dodajemy cały, nieobrany ząbek czosnku i igiełki rozmarynu i trochę płatków chili. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180° C na około 25-35 minut (długość pieczenia zależy od wielkości kostki). Po tym czasie upieczony ząbek czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Na łyżce oliwy smażymy ryż z czosnkiem i drobno posiekanymi orzechami. Dodajemy małe ilości bulionu (po chochelce) przez około 15 minut. Kiedy ryż będzie już prawie gotowy dodajemy upieczoną dynię i jeszcze trochę bulionu. Gotujemy około 3 minuty aż dynia lekko się rozpadnie i odda aromat risotto. Wyłączamy ogień, dodajemy drobno starty parmezan, posiekaną natkę pietruszki oraz lubczyk. Dokładnie mieszamy. Podajemy gorące!

risotto z pieczoną dynią, orzechami, parmezanem i ziołami
risotto z pieczoną dynią, orzechami, parmezanem i ziołami

Dynia makaronowa z żółtkiem, szałwią, oliwą i owczym serem

Składniki /2 porcje/

  • 1/2 dyni makaronowej
  • 2 jajka
  • garść listków świeżej szałwii (więcej o właściwościach szałwii przeczytasz TUTAJ)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki twardego owczego sera (np. Pecorino) – można tez użyć Parmezanu, Grana Padano lub Bursztynu
  • sól
  • czarny pieprz
Dania makaronowa to idealna alternatywna dla klasycznego makaronu

Przygotowanie

Dynię makaronową wydrążamy, lekko solimy i owijamy papierem do pieczenia jak cukierek. Układamy na blaszce i pieczemy w temperaturze 200° C przez około 40 minut. W międzyczasie jajka sparzamy wrzątkiem i oddzielamy białka od żółtek. Białka chowamy do lodówki na inną okazję. Oprócz tego ścieramy ser i drobno siekamy czosnek. Kiedy dynia będzie upieczona, za pomocą widelca wydrapujemy dyniowe „spaghetti”. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i krótko szklimy czosnek. Od razu dodajemy listki szałwii. Po 15 sekundach dodajemy dyniowy makaron i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Przekładamy na dwa talerze. Podajemy z serem i całym surowym żółtkiem.

Dynia makaronowa z szałwią, oliwą i żółtkiem
Dynia makaronowa z szałwią, oliwą i żółtkiem

Na blogu znajdziesz też inne dyniowe przepisy:

Tarta quiche z pieczoną dynią, owczym serem i szałwią:

Tarta quiche z pieczoną dynią,owczym serem i szałwią

Orkiszowe bułeczki dyniowe z serkiem ricotta i dżemem:

Orkiszowe bułeczki dyniowe z serkiem ricotta i dżemem brzoskwiniowo-szałwiowym

Dyniowe gnocchi z miodem, rozmarynem i czosnkiem:

dyniowe gnocchi z miodem, rozmarynem i czosnkiem

Dyniowo-gryczane ciasto z orzechami włoskimi i miodowym frostem

bezglutenowe ciasto dyniowo-gryczane
Dyniowo-gryczane ciasto z orzechami włoskimi i miodowym frostem

Artykuł powstał we współpracy z marką Baziółka – producentem świeżych ziół doniczkowych i ciętych.

 

Viola Urban

Ocenia Okiem Dietetyka od 3 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz kulinarnych rewolucji, z doświadczenia copywriter i social media ninja. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

social media

Instagram

KUP KSIĄŻKĘ Z DEDYKACJĄ

kategorie bloga

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

×