Ciasto dyniowo-gryczane z miodowym frostem
- 17 października, 2015
- od
- Viola Urban
Nie będę owijać w bawełnę – to ciasto zanim trafiło na mój talerz wywoływało u mnie przerażoną minę. Gryka? Do gulaszu grzybowego – owszem, ale do ciasta? Dynia też nigdy nie była moim ulubionym warzywem, a przyprawy korzenne wolałam zamienić na wanilię, karmel lub gorzką czekoladę. Jak to się stało, że postanowiłam je upiec? Nowa miłość do kardamonu, duża dynia w mojej spiżarni i mąka gryczana w szafce, która czekała na swój czas. Tak powstało idealne na jesień ciasto dyniowo-gryczane, które rozgrzewa samym zapachem! Bezglutenowe, wysokobłonnikowe, bogate w antyoksydanty z przypraw! Czego chcieć więcej? Aaaa, zapomniałam – póki co ciasto jest tylko w mojej lodówce ;) Tak więc podwijamy rękawy i zabieramy się do pracy. Za 45 minut ciacho będzie gotowe!
Składniki [12 porcji]
Ciasto:
- 200 g startej na bardzo drobnych oczkach dyni
- 180 g mąki gryczanej (jeśli nie masz zawsze można zrobić to ciasto z mąki pszennej – niestety mniej zdrowo)
- 2 jajka
- 80 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki nasion chia (można zamienić na zmielone siemię lniane)
- 30 g drobno posiekanych orzechów włoskich
- 50 ml oleju rzepakowego lub płynnego oleju kokosowego
- po jednej płaskiej łyżeczce: imbiru, kardamonu i cynamonu (można użyć mniej)
- czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Frost miodowy:
- 150 g niskotłuszczowego serka homogenizowanego naturalnego (musi być gęsty)
- 2-3 łyżki delikatnego miodu
- 2 łyżki posiekanej, suszonej żurawiny
Jak się to robi?
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C (góra i dół, bez teromoobiegu). Jajka ubij z cukrem i solą, dodaj dynię, nasiona chia, orzechy i olej. Mąkę, sodę oraz przyprawy wymieszaj i przesiej do miski z masą jajeczną. Dokładnie połącz wszystkie składniki. Masę wylej na niewielką blaszkę wysmarowaną odrobiną oleju (ja użyłam formy do tarty o średni 24cm, bo niczego innego nie znalazłam w domu). Piecz przez około 25-30 minut. Na wystudzone ciasto nałóż serek zmiksowany z miodem. Posyp posiekaną żurawiną. Gotowe! Prawda, że proste?
Bezglutenowe ciasto dyniowo-gryczane z przyprawami korzennymi, nasionami chia i frostem miodowym idealnie sprawdzi się na jesienny deser. Przekonaj się jak smakuje i daj znać w komentarzu czy trafiło w sedno Twojego gustu!
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!