Cześć! Jestem Viola i od ponad 8 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i moich przemyśleń o życiu. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL MEDIA

Wegańskie burgery z soczewicy i komosy ryżowej

Wegańskie burgery z soczewicy i komosy ryżowej

Faza na wegańskie eksperymenty trwa w najlepsze. Z komosą ryżową i soczewicą jesteśmy w doskonałych relacjach, dlatego pojawiają się one na stole dietetyka nadwyraz często. Dzisiaj przedstawiam Ci przepis na pieczone wegańskie burgery na bazie czerwonej soczewicy i nasion quinoa z dodatkiem ziaren słonecznika, suszonych pomidorów, czosnku i pietruszki. Uwialbiam je i Ty też je pokochasz. To co? Zaczynamy?

Składniki [na około 10 kotletów / 5 porcji]

– soczewica czerwona [100g]

– komosa ryżowa (quinoa kolorowa) [40g]

– 2 łyżki nasion słonecznika [20g]

– 2 łyżki mąki owsianej lub drobnych płatków owsianych [20g]

– 2 suszone pomidory [40g]

– natka pietruszki, ząbek czosnku, sól i grubo mielony czarny pieprz

Jak to się robi?

Kika godzin wcześniej namocz soczewicę w zimnej wodzie. Najlepiej 1-2 razy wymienić wodę na świeżą. Zagotuj wodę i wrzuć do wrzątku odcedzoną soczewicę i komosę. Gotuj na średnim ogniu przez 25 minut. Przerzuć na sito i pozwól wystygnąć. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 st. C i przygotuj papier do pieczenia na dużej blaszce. Mąkę owsianą zalej wrzątkiem (około 1/4 – 1/3 szklanki) i mieszaj rózgą aż się skleikuje i skrobia zamieni się w gęstą owsiankę. W przypadku płatków może przydać się krótkie gotowanie. Do owsianki dodaj soczewicę, komosę ryżową, nasiona słonecznika, posiekane pomidory, natkę, czosnek i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na papierze do pieczenia z czubatej łyżki masy burgerowej rozsmaruj kotleciki grubości około 5 mm. Piecz około 30 minut.

Takie kotlety mogą stanowić wypełnienie dla zwykłej kanapki lub burgera albo tworzyć samodzielne danie. Dostarczają sporo roślinnego białka, błonnika, witamin z grupy B, cynku. Komosa ryżowa zawiera saponiny działające przeciwalergicznie, przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie, przeciwwirusowo i immunostymulująco. Samo dobro! Tylko jeść :)

kotlety

Autorem fotografii jest Karolina Sapkowska.

Website | + posts

Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Wioleta Urban

Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 7 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Newsletter Okiem Dietetyka

.

SOCIAL MEDIA

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

KATEGORIE BLOGA

KUP MOJĄ NAJNOWSZĄ KSIĄŻKĘ

×