O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram Feed

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
Dietetyczna tarta bazyliowa z borówkami

Dietetyczna tarta bazyliowa z borówkami

Dietetyczna, bogata w białko tarta bazyliowo-limonkowa – jestem absolutnie zakochana w tym deserze. Połączenie lekkiej bazyliowej pianki z soczystymi borówkami i chrupiącym, owsianym spodem sprawia, że tracę głowę po pierwszym kęsie. Szczerze mówiąc to ciasto nie zalega w domu dłużej niż 24 godziny. Znika z patery w tempie iście ekspresowym.

tarta bazyliowa z borówkami
tarta bazyliowa z borówkami

Składniki (12 porcji tarty)

Kruchy spód owsiany

  • 200 g mąki owsianej (opcja alternatywna: 100 g mąki owsianej, 100 g mąki pełnoziarnistej pszennej lub orkiszowej)
  • 50 g zimnego oleju kokosowego
  • 20 g cukru trzcinowego zmielonego na puder
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli morskiej

Masa bazyliowo-limonkowa

  • 600 g serka naturalnego homogenizowanego niskotłuszczowego (bardzo zimny!)
  • 2 łyżki żelatyny (wersja dla wegetarian – agar)
  • 50 ml wody
  • doniczka bazylii zielonej
  • 3 łyżki miodu naturalnego
  • sok i skórka z 1 dużej limonki
  • około 300 g borówek amerykańskich
Dietetyczna tarta bazyliowo-limonkowa z borówkami
Dietetyczna tarta bazyliowo-limonkowa z borówkami

Przygotowanie

W sporej misce mieszamy mąkę owsianą, trzcinowy cukier puder i sól. Dodajemy zimną wodę i olej kokosowy. Wyrabiamy ciasto. Formę do tarty (najwygodniejsza jest taka z wyjmowanym dnem) równomiernie wylepiamy przygotowanym ciastem. Pieczemy w temperaturze 190 st. C przez około 15-20 minut. Ciasto powinno być lekko zarumienione, ale nie wysuszone.

Żelatynę zalewamy zimną wodą i czekamy aż napęcznieje. Następnie podgrzewamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Miód, bazylię, sok oraz skórkę z limonki miksujemy blenderem na jednolitą masę. Dodajemy serki naturalne oraz lekko przestudzoną żelatynę i ubijamy przez kilka minut aż masa lekko się napowietrzy. W razie potrzeby możemy dodać jeszcze odrobinę miodu lub stewii.

Na zupełnie wystudzony spód tarty wysypujemy równomiernie borówki lub jagody (zostawiamy garść do dekoracji). Następnie wylewamy masę bazyliow0-limonkową. Tartę wstawiamy do lodówki na minimum 3-4 godziny, aby stężała. Dekorujemy borówkami, listkami zielonej bazylii. Polewamy odrobiną miodu.

tarta bazyliowo-limonkowa z borówkami
tarta bazyliowo-limonkowa z borówkami

Przepis powstał we współpracy z marką Baziółka – producentem świeżych ziół doniczkowych

logo Baziółka
logo Baziółka

Zapisz

Zapisz

Viola Urban

Ocenia Okiem Dietetyka od 3 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz kulinarnych rewolucji, z doświadczenia copywriter i social media ninja. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

social media

Instagram

ZAPRASZAMY

kategorie bloga

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

×