Dietetyczna tarta bazyliowa z borówkami
- 25 sierpnia, 2016
- od
- Viola Urban
Dietetyczna, bogata w białko tarta bazyliowo-limonkowa – jestem absolutnie zakochana w tym deserze. Połączenie lekkiej bazyliowej pianki z soczystymi borówkami i chrupiącym, owsianym spodem sprawia, że tracę głowę po pierwszym kęsie. Szczerze mówiąc to ciasto nie zalega w domu dłużej niż 24 godziny. Znika z patery w tempie iście ekspresowym.
Składniki (12 porcji tarty)
Kruchy spód owsiany
- 200 g mąki owsianej (opcja alternatywna: 100 g mąki owsianej, 100 g mąki pełnoziarnistej pszennej lub orkiszowej)
- 50 g zimnego oleju kokosowego
- 20 g cukru trzcinowego zmielonego na puder
- 2-3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli morskiej
Masa bazyliowo-limonkowa
- 600 g serka naturalnego homogenizowanego niskotłuszczowego (bardzo zimny!)
- 2 łyżki żelatyny (wersja dla wegetarian – agar)
- 50 ml wody
- doniczka bazylii zielonej
- 3 łyżki miodu naturalnego
- sok i skórka z 1 dużej limonki
- około 300 g borówek amerykańskich
Przygotowanie
W sporej misce mieszamy mąkę owsianą, trzcinowy cukier puder i sól. Dodajemy zimną wodę i olej kokosowy. Wyrabiamy ciasto. Formę do tarty (najwygodniejsza jest taka z wyjmowanym dnem) równomiernie wylepiamy przygotowanym ciastem. Pieczemy w temperaturze 190 st. C przez około 15-20 minut. Ciasto powinno być lekko zarumienione, ale nie wysuszone.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i czekamy aż napęcznieje. Następnie podgrzewamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Miód, bazylię, sok oraz skórkę z limonki miksujemy blenderem na jednolitą masę. Dodajemy serki naturalne oraz lekko przestudzoną żelatynę i ubijamy przez kilka minut aż masa lekko się napowietrzy. W razie potrzeby możemy dodać jeszcze odrobinę miodu lub stewii.
Na zupełnie wystudzony spód tarty wysypujemy równomiernie borówki lub jagody (zostawiamy garść do dekoracji). Następnie wylewamy masę bazyliow0-limonkową. Tartę wstawiamy do lodówki na minimum 3-4 godziny, aby stężała. Dekorujemy borówkami, listkami zielonej bazylii. Polewamy odrobiną miodu.
Przepis powstał we współpracy z marką Baziółka – producentem świeżych ziół doniczkowych
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!