O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 8 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i moich przemyśleń o życiu. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL MEDIA

Dyniowe gnocchi z suszonymi pomidorami w aromatycznej oliwie

Dyniowe gnocchi z suszonymi pomidorami w aromatycznej oliwie

A gdyby tak połączyć włoską klasykę z odrobiną dietetycznej ingerencji? Z tego eksperymentu może powstać coś co zachwyci całą rodzinę. Intensywnie pomarańczowe, aromatyczne kluseczki dyniowe, których koszt wynosi nie więcej niż 2 zł za porcję! Tak! Właśnie serwuję Wam przepis na tanie, smaczne i sycące danie. Nie byłabym sobą, gdybym nie dodała do niego czegoś wysublimowanego – tym razem padło na suszone pomidory i świeży rozmaryn.

dyniowo-pomidorowe gnocchi z aromatyczną oliwą i miodem
dyniowo-pomidorowe gnocchi z aromatyczną oliwą i miodem

Składniki (2-3 porcje):

  • dynia – 200g
  • ziemniak – 100g (może być batat)
  • mąka krupczatka – 100g
  • mąka pszenna pełnoziarnista – 50g
  • suszone pomidory – 15g (chodzi o pomidory suszone, a nie te ze słoiczka)
  • sól
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka miodu
  • łyżka siekanego rozmarynu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • grubo mielony, czarny pieprz
dyniowe gnocchi
dyniowe gnocchi

Przygotowanie:

Dynie i ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. W garnku gotujemy wodę, wrzucamy ziemniaki. Po 10 minutach gotowania do tego samego garnka dodajemy dynię. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub blendujemy. Do jeszcze ciepłego puree dodajemy mąkę i drobno posiekane, zaparzone wrzątkiem suszone pomidory oraz sól. Przygotowujemy wałek ciasta o średnicy około 1 cm i kroimy na 2-centymetrowe kopytka. Nadajemy im owalny kształt i za pomocą widelca robimy charakterystyczne wzorki. Gnocchi gotujemy w dużej ilości osolonej wody 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym rozmarynem, krótko podgrzewamy, aż czosnek się zeszkli. Dodajemy miód oraz kluseczki i dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem.

dyniowe gnocchi z miodem, rozmarynem i czosnkeim
dyniowe gnocchi z miodem, rozmarynem i czosnkeim
Website | + posts

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 8 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i moich przemyśleń o życiu. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Newsletter Okiem Dietetyka

.

social media

KUP MOJĄ NAJNOWSZĄ KSIĄŻKĘ

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

×