Dyniowe gnocchi z suszonymi pomidorami w aromatycznej oliwie
- 22 października, 2015
- od
- Viola Urban
A gdyby tak połączyć włoską klasykę z odrobiną dietetycznej ingerencji? Z tego eksperymentu może powstać coś co zachwyci całą rodzinę. Intensywnie pomarańczowe, aromatyczne kluseczki dyniowe, których koszt wynosi nie więcej niż 2 zł za porcję! Tak! Właśnie serwuję Wam przepis na tanie, smaczne i sycące danie. Nie byłabym sobą, gdybym nie dodała do niego czegoś wysublimowanego – tym razem padło na suszone pomidory i świeży rozmaryn.
Składniki (2-3 porcje)
- dynia – 200g
- ziemniak – 100g (może być batat)
- mąka krupczatka – 100g
- mąka pszenna pełnoziarnista – 50g
- suszone pomidory – 15g (chodzi o pomidory suszone, a nie te ze słoiczka)
- sól
- łyżka oliwy
- łyżeczka miodu
- łyżka siekanego rozmarynu
- 2-3 ząbki czosnku
- grubo mielony, czarny pieprz
Przygotowanie
Dynie i ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. W garnku gotujemy wodę, wrzucamy ziemniaki. Po 10 minutach gotowania do tego samego garnka dodajemy dynię. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub blendujemy. Do jeszcze ciepłego puree dodajemy mąkę i drobno posiekane, zaparzone wrzątkiem suszone pomidory oraz sól. Przygotowujemy wałek ciasta o średnicy około 1 cm i kroimy na 2-centymetrowe kopytka. Nadajemy im owalny kształt i za pomocą widelca robimy charakterystyczne wzorki. Gnocchi gotujemy w dużej ilości osolonej wody 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym rozmarynem, krótko podgrzewamy, aż czosnek się zeszkli. Dodajemy miód oraz kluseczki i dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem.
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!