O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram Feed

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
Jaglane kopytka z batatów

Jaglane kopytka z batatów

Lubię kluchy. To chyba widać na moim blogu regularnie. Dzisiaj zdrowsza wersja kopytek, czyli bezglutenowe, intensywnie żółte gnocchi z batatów i kaszy jaglanej. Są lepsze od klasycznych i smakują super zarówno w wersji wytrawnej jak i na słodko z dodatkiem jogurtu i cynamonu. Koniecznie spróbuj także buraczanych gnocchi i tych, które przygotowałam na bazie dyni. Teraz przyszła pora na jaglane kopytka z batatów – musisz tego spróbować!


Składniki [jaglane kopytka z batatów – 4 porcje]

  • 1 duży batat [około 300-350g]
  • 60 g kaszy jaglanej
  • 100-130g skrobi z tapioki lub ziemniaczanej + do podsypywania
  • szczypta soli
Jaglane kopytka z batatów (taca z kamienia Slate – à Tab)

Jaglane kopytka z batatów – przygotowanie

Batata dokładnie myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości (u mnie 200° C – 45 minut). Po tym czasie odwijamy z folii i pozostawiamy do wystudzenia. Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu. Batata obieramy ze skórki, wrzucamy do miski. Dodajemy kaszę oraz odrobinę soli. Ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Konsystencja nie musi być idealnie gładka. Dodajemy stopniowo skrobię aż ciasto będzie na tyle stabilne by uformować z niego wałeczek. Formujemy niewielkie kopytka i nagniatamy widelcem w charakterystyczne prążki. Gotujemy w dużej ilości wrzątku przez około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Czas gotowania należy dostosować do wielkości klusek.

Jaglane kopytka z batatów (taca z kamienia Slate – à Tab)

Jaglane kopytka z batatów – kaloryczność 1 porcji

1 porcja zawiera około:

  • 202 kcal
  • 3 g białka
  • 0,5 g tłuszczu
  • 44 g węglowodanów
  • 3 g błonnika

Widać zatem, że nie może to być samodzielne danie, ale dodatek do pieczonego mięsa lub ryby – jak najbardziej.

Jaglane kopytka z batatów – kaloryczność 4 porcji [wyliczona w programie kcalmar.pro]

…inne kluski na tym blogu ;)

Buraczane gnocchi z rozmarynem (kliknij na zdjęcie)

Dyniowe gnocchi z suszonymi pomidorami (kliknij na zdjęcie)

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Viola Urban

Oceniam swoim Okiem Dietetyka już od 8 lat. Z zawodu jestem dietetykiem, z zamiłowania poszukiwaczką doskonałego smaku, a z doświadczenia copywriterem i fotografem kulinarnym. Napisałam dwie książki kulinarne: "Poranne Inspiracje" oraz "Dieta na Wynos". Lubię inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach czytam, ćwiczę jogę i szukam dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 7 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram

Patronat medialny Okiem Dietetyka

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

KATEGORIE BLOGA

KUP MOJĄ DRUGĄ KSIĄŻKĘ W PRZEDSPRZEDAŻY

×