Buraczane gnocchi z rozmarynem
- 24 listopada, 2016
- od
- Viola Urban
Jeśli lubicie włoskie kopytka tak jak ja, to przepis na buraczane gnocchi z rozmarynem przypadnie Wam do gustu! Są wegańskie, bezglutenowe, a co najważniejsze mega pyszne! Mój dotychczasowy faworyt w tej kategorii (KLIK) niestety spadł z pierwszego miejsca, bo jesień to dla mnie synonim diety opartej na korzeniach, a rozmaryn idealnie je dopełnia. Kluski robi się dosłownie w 15 minut. Są świetnym dodatkiem do mięs duszonych w grzybowym sosie a nawet sałatek – zwłaszcza takich z kozim serem i rukolą. Taki przysmak w diecie może pojawiać się bez najmniejszych wyrzutów sumienia!
Składniki [około 4 porcje]
- 160 g ugotowanych ziemniaków
- 160 g ugotowanych buraków
- około 150 g mąki gryczanej + mąka do podsypania
- łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
- czarny pieprz grubo mielony
- sól morska
- łyżka oliwy z oliwek
Buraczane gnocchi z rozmarynem – przygotowanie
Ugotowane, obrane ze skórki warzywa wrzucamy do misy blendera i miksujemy na gładkie puree. Jeśli nie posiadamy blendera można to zrobić zwykłym tłuczkiem. Dodajemy bardzo drobno posiekany rozmaryn, oliwę, sól morską i czarny pieprz, po czym dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę gryczaną i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być stosunkowo zwarte, nie liczcie jednak na to, że zacznie samo odklejać się od dłoni. nie chcemy dodawać tyle mąki do swoich klusek. Ciasto dzielimy na 2-3 części. Z każdej z nich tworzymy wałeczek ciasta. Dzielimy ostrym nożem na niewielkie porcje. Formujemy kluseczki. Można to zrobić na specjalnej desce do gnocchi, wyrobić wzór widelcem albo pozostawić kształt polskich kopytek. Ja tym razem zrobiłam wersję w kształcie klusek śląskich.
W dużym garnku gotujemy minimum 3 litry wody. Do wrzątku stopniowo wrzucamy kluski i łyżką delikatnie odklejamy je od dna. Gotujemy przez dwie minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy.
Kluski buraczane możemy podawać jako samodzielne danie, ale warto je wzbogacić o dodatki. Świetnie smakują w towarzystwie indyka duszonego w pieczarkach i innych duszonych mięs. Będą się też świetnie komponowały z rukolą, kozim serem i pistacjami.
Buraczane gnocchi z rozmarynem – wartość odżywcza 1 porcji
Przepis powstał we współpracy z marką Baziółka – producentem świeżych ziół doniczkowych
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!