O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 8 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i moich przemyśleń o życiu. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL MEDIA

Gofry z ciecierzycy i cukinii

Gofry z ciecierzycy i cukinii

Postawiłam sobie za punkt honoru, żeby udowodnić, że na śniadanie nie trzeba jeść chleba, a gofrownica nie służy tylko i wyłącznie do opiekania cukru połączonego z pszenicą i masłem – tak powstał przepis na wytrawne gofry z ciecierzycy! Robi się je dosłownie w 4 minuty i są genialnym zastępnikiem dla bułki w Twojej ulubionej kanapce. Ja przełożyłam gofry pastą z awokado, pieczonym indykiem, plasterkami pomidora i papryki. Wyszło naprawdę super. Przepis powstał na potrzeby kampanii realizowanej przez fundację Szkoła na Widelcu, ale postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem, bo jestem przekonana, że zasmakuje nie tylko dzieciom.

szkoła na widelcu - gofry z ciecierzycy i cukinii
szkoła na widelcu – gofry z ciecierzycy i cukinii

Składniki (porcja dla 2 osób – 4 gofry)

Gofry z mąki z ciecierzycy i cukinii

  • około 100-120 g startej na tarce o drobnych oczkach cukinii (nada się także dynia)
  • 2 jajka
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 120 g mąki z ciecierzycy
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • czubata łyżka natki pietruszki
  • sól morska
  • pieprz
  • opcjonalnie: inne naturalne przyprawy – polecam zatar
szkoła na widelcu - gofry z ciecierzycy i cukinii
szkoła na widelcu – gofry z ciecierzycy i cukinii

Dodatki

  • mały pomidor
  • 1/2 żółtej papryki
  • 4-6 liści sałaty rzymskiej
  • 1/2 awokado
  • 4 plasterki pieczonego indyka

Koktajl

  • 1/2 persymony, czyli kaki
  • 1 mały banan
  • 1/2 jabłka
  • szklanka wody
szkoła na widelcu - gofry z ciecierzycy i cukinii
szkoła na widelcu – gofry z ciecierzycy i cukinii

Gofry z ciecierzycy – przygotowanie

Cukinię myjemy i osuszamy. Wraz ze skórką ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy jajko, olej i przyprawy. Mieszamy. Wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i starannie łączymy wszystkie składniki. Gofry pieczemy na suchej gofrownicy na złoty kolor. Po upieczeniu studzimy na kratce. Zimne gofry smarujemy rozgniecionym awokado (można dodać chili, sok z limonki, czerwoną cebulkę i kolendrę). Przekładamy warzywami/ Do gofrów podajemy koktajl zmiksowany z persymony, banana, wody i jabłka.


Wartość odżywcza gofrów z ciecierzycy i cukinii (bez dodatków)

Gofry z ciecierzycy i cukinii - wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków (wyliczona w programie kcalmar.pro)
Gofry z ciecierzycy i cukinii – wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków (wyliczona w programie kcalmar.pro)

Zapisz

Zapisz

Viola Urban

Oceniam swoim Okiem Dietetyka już od 8 lat. Z zawodu jestem dietetykiem, z zamiłowania poszukiwaczką doskonałego smaku, a z doświadczenia copywriterem i fotografem kulinarnym. Napisałam dwie książki kulinarne: "Poranne Inspiracje" oraz "Dieta na Wynos". Lubię inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach czytam, ćwiczę jogę i szukam dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 8 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i moich przemyśleń o życiu. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Newsletter Okiem Dietetyka

.

social media

KUP MOJĄ NAJNOWSZĄ KSIĄŻKĘ

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

×