Sałatka z tofu, mango i sosem orzechowo-kolendrowym

Sałatka z tofu, mango i sosem orzechowo-kolendrowym

Azjatycka sałatka z tofu to moja propozycja dania z wykorzystaniem listków kolendry. Jest prosta w przygotowaniu, kolorowa, zawiera mnóstwo zdrowych składników, robi się ją w 20 minut, a smak jest tak oszołamiający, że mogłabym ją jeść codziennie. Moja wersja jest wegańska, ale jeśli mamy tutaj fanów mięsa możemy śmiało zamienić tofu na grillowanego kurczaka lub krewetki. Ten wpis zdradzi Ci sekretny przepis na doskonały sos fistaszkowy z dodatkiem kolendry i świeżego imbiru! Uzależnia!

kolendra w kuchniach świata
kolendra w kuchniach świata

Składniki [2 porcje]

  • 4 garście miksu sałat (u mnie z roszponką)
  • 50 g komosy ryżowej + 3 solidne szczypty kurkumy
  • 1/2 niewielkiej czerwonej papryki
  • mała marchewka
  • 1/2 soczystego mango
  • kostka naturalnego tofu

Sos orzechowo-kolendrowy [2 porcje]

  • kopiasta łyżka kremowego masła orzechowego
  • łyżeczka sosu sojowego ciemnego
  • łyżka drobno posiekanej świeżej kolendry z łodyżkami
  • około 50-60 ml ciepłej wody
  • płaska łyżeczka drobno posiekanego świeżego imbiru

Dodatkowo:

  • 3 czubate łyżki mieszanki sezamu czarnego, białego i pestek słonecznika
  • 2 solidne garście świeżej kolendry
  • opcjonalnie 10 arkuszy papieru ryżowego
azjatycka sałatka z tofu, mango, kolendrą, komosą ryżową i sosem orzechowym
azjatycka sałatka z tofu, mango, kolendrą, komosą ryżową i sosem orzechowym

Przygotowanie

Komosę ryżową gotujemy wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem kurkumy. Odstawiamy do wystudzenia. Składniki sosu dokładnie mieszamy. Tofu kroimy na paski i grillujemy z obydwu stron przez 1-2 minuty na lekko złoty kolor. Na dwóch talerzach układamy miks sałat, paski papryki, marchewkę pokrojoną w słupki oraz kawałki mango. Całość posypujemy solidną porcją ugotowanej komosy ryżowej. Tofu marynujemy w przygotowanym sosie i obtaczamy w posypce z nasion sezamu i słonecznika. Resztą sosu polewamy sałatkę. Podajemy ze świeżą kolendrą!

Wersja alternatywna

Jeśli organizujesz imprezę i potrzebujesz pomysłu na tzw. finger food, to mam dla Ciebie propozycję! Zawiń swoją sałatkę w papier ryżowy tworząc spring rolls. Zrób więcej sosu – goście będą zachwyceni!

spring rolls z tofu, mango, kolendrą, komosą ryżową i sosem orzechowym
spring rolls z tofu, mango, kolendrą, komosą ryżową i sosem orzechowym

Więcej na temat właściwości i zastosowania kolendry przeczytasz TUTAJ.

Przepis powstał we współpracy z firmą Baziółka – producentem świeżych ziół w doniczkach!

logo Baziółka
logo Baziółka
Website | + posts

Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Viola Urban

Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Newsletter Okiem Dietetyka

.

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

KATEGORIE BLOGA

KUP MOJĄ NAJNOWSZĄ KSIĄŻKĘ

×