O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram Feed

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
Biblioteka Dietetyka #7 – propozycje książek na prezent

Biblioteka Dietetyka #7 – propozycje książek na prezent

W końcu jest! Świąteczna edycja cyklu Biblioteka Dietetyka. Tym razem nie będzie niczego naukowego, tylko same smakowitości – w sam raz dla foodie! Zaserwuję Wam dzisiaj dwie książki za które dałby się pokroić nie jeden alergik, leksykon smaków oraz dwa tytuły będące efektem kulinarnych podróży. Zrób sobie herbatę, bo to znowu będzie dłuuugi tekst!


W tej odsłonie cyklu opiszę dla Was aż 5 tytułów:

  • Leksykon Smaków – Niki Segnit
  • Free Gotowanie bez – Lena Tritto & Russella Venezia
  • Free Słodkości bez – Russella Venezia & Gabila Gerardi
  • Kaukasis – kulinarna podróż po Gruzji i innych krajach Kaukazu – Olia Hercules
  • Italia do zjedzenia – Bartek Kieżun
Biblioteka dietetyka #7 - przyniosłam Wam coś dobrego
Biblioteka dietetyka #7 – przyniosłam Wam coś dobrego

Biblioteka dietetyka: Leksykon Smaków – Niki Segnit

Nie skłamię mówiąc, że Leksykon Smaków to najbardziej treściwa książka kulinarna jaką miałam okazję przeglądać! Tutaj jest wszystko czego potrzebujesz, aby nauczyć się łączenie smaków, czyli tzw. foodpairingu. To książka, która zbiera w jednym miejscu doświadczenie setek, a może nawet tysięcy ludzi z całego świata, którzy nauczyli nas czerpać doskonałe smaki będące połączeniem niektórych składników. To tak jakby ktoś przejrzał ogromną ilość kart z restauracji, najlepszych blogów, konkursów kulinarnych i zrobił z tego ściągę o roboczym tytule „co z czym i dlaczego”.

Biblioteka dietetyka: Leksykon Smaków - Niki Segnit
Leksykon Smaków – Niki Segnit

Wiecie jak to jest. Kupujecie selera i zazwyczaj wrzucacie go do zupy, bo tak trzeba. Seler w zupie musi być. Czasami dodajecie go też do surówki albo ryby po grecku. Niektórzy przerabiają go też na frytki. Bez dodatków, bo po co… A tymczasem, kiedy otworzycie leksykon na stronie 99, gdzie zaczyna się omawianie selera, to dopiero zaczną się czary! Dowiesz się, że seler lubi się z chrzanem. Nauczysz się jak zrobić wybitną sałatkę z selera, jabłka i orzechów włoskich. Zainspirujesz się pomysłem, że łódeczki selera naciowego można nadziać masłem orzechowym. Albo, że drogie trufle kochają towarzystwo taniego selera. Dodałabym tylko, że seler kocha kokos i aby się przekonać, musisz zajrzeć TUTAJ!

Leksykon Smaków - Niki Segnit
Leksykon Smaków – Niki Segnit (seler)

Książka jest wyjątkowo przejrzysta i  łatwo odszukać w niej interesujące zagadnienie. Po pierwsze smaki zostały podzielone na kategorie według tożsamości smaku. Wśród 16 kategorii znajdziemy między innymi smaki morskie, siarkowe, leśne, cierniste i musztardowe. Wpadlibyście na to, aby wprowadzić taką kategoryzację? Chociaż dla większości z nas ten podział wydaje się na pierwszy rzut oka abstrakcyjny, to tak naprawdę już sama wiedza o tym do jakiej kategorii przypisać dany produkt jest bezcenna. Aby ułatwić korzystanie z leksykonu, na jego końcu pojawiły się także trzy czytelne indeksy. Jeden klasyczny, alfabetyczny. Drugi  kierujący do przepisów zawartych w opisach dań. Trzeci będący indeksem zestawień, czyli opisujący skrótowo „co z czym bez dlaczego”.

Leksykon Smaków - Niki Segnit
Biblioteka dietetyka: Leksykon Smaków – Niki Segnit

Dawno nie jarałam się tak żadną książką, bo zazwyczaj książki kucharskie dają nam konkretne przepisy. Tutaj przepisy są dodatkiem. Największą wartością jest ogromna wiedza o produktach zebrana w czytelną całość. Nic mnie tak nie inspiruje do gotowania jak ten leksykon. Gotujesz? Musisz to mieć. Serio! W końcu Marta Dymek nie rekomenduje słabych książek, a za tą opowiedziała się osobiście.

Leksykon smaków w dobrej cenie kupisz między innymi TUTAJ. Cena okładkowa 59,99 zł.


Biblioteka dietetyka: Free Gotowanie bez – L. Tritto & R. Venezia

Ta książka wpadła mi w ręce całkowicie przypadkowo, kiedy siedziałam razem z koleżankami w małej, ciasnej, białostockiej księgarni w oczekiwaniu na pociąg. Gdyby nie Laura, to być może nawet bym jej nie zauważyła! Jaka by to była strata! Chociaż nie jestem zwolenniczką wykluczania glutenu, mleka czy jajek z powodów innych niż pobudki medyczne czy też z uwagi na czynnik etyczny (weganizm), to książka mi się mega podoba. Przede wszystkim nie bombarduje nas filozofią odżywiania i nie narzuca konieczności wykluczania z diety poszczególnych składników. Zaczyna się neutralnym stwierdzeniem, że ludzie to robią. A skoro robią, to autorki chcą Cię nauczyć jak gotować bez tych składników, aby nie tracić smaku.

FREE gotowanie bez - Lena Tritto & Rosella Venezia
Biblioteka dietetyka: FREE gotowanie bez – Lena Tritto & Rosella Venezia

Co ważne, nie każdy przepis w książce wyklucza wszystkie wymienione na okładce składniki. Niektóre dania są bezglutenowe i bezmleczne, ale zawierają jajka. Inne nie zawierają jajek ani cukru, ale występują w nich zboża bezglutenowe. Wszystkie przepisy są jednak wyraźnie oznaczone, co ułatwia odnalezienie przepisów, które interesują daną osobę. Na końcu książki znajduje się skorowidz przepisów, gdzie wszystkie dania zostały oznaczone kolorowymi kropeczkami. Każdy kolor kropeczki oznaczony jest w legendzie, np kropeczka zielona to dania bez jajek.

Biblioteka dietetyka: FREE gotowanie bez - Lena Tritto & Rosella Venezia
Biblioteka dietetyka: FREE gotowanie bez – Lena Tritto & Rosella Venezia

Na początku książki znajdziemy też kilka stron bazowych informacji o zamiennikach produktów wykluczanych. Autorski skupiają się nie tylko na ich smaku i konsystencji, ale też na tym czy dany produkt może zastępować go na poziomie żywieniowym. W dziale zamienników cukru skupiono się tylko na naturalnych zamiennikach białego cukru, a nie syntetycznych słodzikach z minimalna ilością kalorii, co dla mnie jest sensowym rozwiązaniem, ale tak naprawdę zamienniki te wciąż dostarczają cukrów prostych i dwucukrów. Należy zatem poprawnie odczytywać intencję autorek w tym zakresie.

W książce „FREE gotowanie bez” znajdziemy przepisy na śniadania i brunche, makarony i inne dania mączne, dania główne, chleb, pizzę, lunche na wynos i słodkie przekąski. Książka jest przejrzyście wydana i ma mega apetyczne zdjęcia, a do tego kosztuje grosze, bo okładkowa cena tego tytułu to tylko 35 zł, a w sieci można ją kupić jeszcze taniej. Naprawdę warto!

Książkę w dobrej cenie kupisz między innymi TUTAJ. Cena okładkowa 35,00 zł.


Biblioteka dietetyka: FREE Słodkości bez – R. Venezia & G. Gerardi

Druga książka z serii FREE, którą kupiłam za równie śmieszne pieniądze też jest genialna! Książka zaczyna od analogicznego przedstawienia zamienników mleka, glutenu, jajek i cukru, więc nawet jeśli nie posiadasz pierwszej części, to dowiesz się po jakie produkty możesz sięgać.

Biblioteka dietetyka: FREE słodkości bez - Rossella Venezia & Gabila Gerardi
FREE słodkości bez – Rossella Venezia & Gabila Gerardi

Ta pozycja skupia się tylko na daniach słodkich, czyli wszelkiego rodzaju deserach. Znajdziesz tu receptury na ciasta, ciasteczka, kremy, musy i budynie, muffinki, babeczki i keksy. Są też klasyki w wersji bez np. naleśniki z komosy ryżowej, panna cotta bez nabiału, bezglutenowa szarlotka, pavlova bez jajek. Naprawdę sporo ciekawych pomysłów. Polecam tę książkę szczególnie osobom, które zajmują się dietetyką zawodowo i szukają pomysłów jak uraczyć swoich uczulonych pacjentów odpowiednikami dań na które normalnie nie mogliby sobie pozwolić. W końcu nie każdy przychodzi do specjalisty po to, aby zgubić zbędne kilogramy. Niektórzy oczekują nauki gotowania i pieczenia na nowych zasadach. Ta książka fajnie to obrazuje.

FREE słodkości bez - Rossella Venezia & Gabila Gerardi
Biblioteka dietetyka: FREE słodkości bez – Rossella Venezia & Gabila Gerardi

Pojawiają się wprawdzie dziwne pomysły takie jak sugerowanie zamienienia masła na masło roślinne, ale to pojedyncze epizody. Jeśli ktoś ma podstawową wiedzę na temat odżywiania, to łatwo wychwyci takie kwiatki. Tak czy inaczej kopalnia inspiracji i pięknych zdjęć na cudownym papierze. Grzech nie kupić!

Książkę w dobrej cenie kupisz między innymi TUTAJ. Cena okładkowa 35,00 zł!


Biblioteka dietetyka: Kaukasis – Olia Hercules

Do tej pory niewiele w życiu widziałam. Skupiłam się na rozwoju osobistym, edukacji i inwestowaniu we własną firmę. Nie było zbyt wiele czasu i pieniędzy na dalekie podróże. Właśnie dlatego książki, które pozwalają mi zobaczyć kawałek świata tak bardzo mnie jarają! Czerpię z nich mnóstwo inspiracji i motywacji do tego, by od przyszłego roku częściej stawiać stopy w różnych regionach świata. Do takich książek niewątpliwie należy Kaukasis. Jest to połączenie bujnych opisów gruzińskich krajobrazów, kultury i stylu życia lokalnych ludzi wraz z prawdziwą kuchnią Kaukazu. Nie ma tu fusion. Jest tradycja, która została doceniona przez sławy kulinarnego światka takie jak Jamie Olivier czy Nigella Lawson.

Kaukasis - Olia Hercules
Kaukasis – Olia Hercules

Jak dobrze wiecie, jestem estetką. Wielbię wyjątkowo dobre zdjęcia, apetyczne kompozycje i kunsztowną prezentację na talerzu. Od tej książki tego nie wymagam. Wręcz przeszkadzałaby mi modna, instagramowa stylizacja talerza. Od tej książki oczekiwałam prawdy i możliwości wejścia w buty kogoś kto przeszedł Gruzję wzdłuż i wszerz. Pragnęłam zobaczyć prawdziwe życie Gruzinów i ich żywą kuchnię pełną bakłażanów, pomidorów i ziół. Wszystkie te oczekiwania zostały spełnione w stu procentach.

Kaukasis - Olia Hercules
Biblioteka dietetyka: Kaukasis – Olia Hercules
Kaukasis - Olia Hercules
Kaukasis – Olia Hercules

Nie wyobrażam obecnie sobie sięgania po inną książkę kucharską w poszukiwaniu przepisu na doskonałe chaczapuri, chinkali i faszerowane orzechami bakłażany. Olia złapała mnie podczas czytania tej książki za rękę i pokazała nie tylko danie, ale też ludzi, od których nauczyła się tej tradycyjnej receptury. I chociaż nie potrafię prawidłowo przeczytać wielu nazw dań z tej książki, to mam ochotę czym prędzej wszystkie wypróbować. Uwielbiam szczere książki i ta zdecydowanie taka jest, a im dłuższej czytam o gruzińskiej kuchni tym bardziej pragnę wybrać się tam na następne wakacje. Bardzo warto!

Książkę w dobrej cenie możesz kupić między innymi TUTAJ. Cena okładkowa 59,99 zł.


Biblioteka dietetyka: Italia do zjedzenia – Bartek Kieżun

Odkąd pamiętam lubiłam makaron i wszystko to, co kojarzy się w włoską kuchnią. Trudno się dziwić, w końcu kto nie lubi pizzy? Od czasu mojego wyjazdu do Spoleto, polubiliśmy się Półwyspem Apenińskim jeszcze bardziej. Właśnie dlatego książka Italia do zjedzenia wzbudziła we mnie tak pozytywne odczucia.

Biblioteka dietetyka: Italia do zjedzenia - Bartek Kieżun
Biblioteka dietetyka: Italia do zjedzenia – Bartek Kieżun

Autor książki, czyli Bartek Kieżun z zawodu jest antropologiem kultury, a z zamiłowania ambasadorem kuchni włoskiej. Na dodatek ma niezwykły dar pisania, co od kilku lat wykorzystuje magazyn KUKBUK.  Książkę czyta się nadzwyczaj przyjemnie. Opisy są kwieciste, ale nieprzesadzone, a przepisy bardzo dokładne. To nie jest sztywne połączenie wiedzy o kulturze z książką kucharską, tylko żywa opowieść o doświadczaniu Włoch wszystkimi zmysłami. Zarówno od strony bardziej przyziemnej, jak i typowo kulturalnej.

Biblioteka dietetyka: Italia do zjedzenia – Bartek Kieżun

Fotografie architektury i krajobrazu są świetne! Pozwalają przenieść się w różne regiony strona po stronie. Dania są pokazane minimalistycznie, bez zbędnego upiększania, czyli w typowo włoskim stylu. Jedyne co zmieniłabym w książce, to tła fotograficzne, które zostały ułożone pod talerzami. Jestem wielką fanką naturalnego drewna i kamienia na zdjęciach kulinarnych. Tutaj zastosowano tła w jednolitym kolorze. Mam ogromna nadzieję, że skusicie się na ten tytuł, ponieważ treść można pochłaniać dużą łyżką. Wciąga!

Biblioteka dietetyka: Italia do zjedzenia - Bartek Kieżun
Biblioteka dietetyka: Italia do zjedzenia – Bartek Kieżun

Tak czy inaczej kuchnia włoska i przepisy z tej książki totalnie mnie przekonują.  Znalazłam w tej księdze (gabaryty robią wrażenie!) mnóstwo dań, o których wcześniej nie miałam pojęcia i odkryłam wiele mało znanych zakątków, do których chciałabym się wybrać w przyszłości. Polecam zwłaszcza osobom zakochanym w kulturze, architekturze i kuchni Italii, ale także jako prezent dla tych, którzy powinni natychmiast poczuć szybsze bicie serca i nieposkromioną chęć zakupy biletu w kierunku Rzymu lub innego regionu tego cudownego kraju.

Książkę w dobrej cenie możesz kupić między innymi TUTAJ. Cena okładkowa 69,99 zł.

Biblioteka dietetyka - pomysł na świąteczny prezent
Biblioteka dietetyka – pomysł na świąteczny prezent

J.

Poprzednie recenzje w ramach tego cyklu znajdziesz TUTAJ.


Chcesz być na bieżąco? Polub nas na Facebooku i obserwuj na Instagramie.

Viola Urban

Ocenia Okiem Dietetyka od 3 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz kulinarnych rewolucji, z doświadczenia copywriter i social media ninja. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi.

„Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu”

  • aniaw

    Niestety jeśli chodzi o „Free gotowanie” mam odczucia odmienne. Może dlatego, że z racji choroby muszę wykluczyć gluten i nabiał. Książkę dostałam w prezencie. Sama bym jej nie kupiła. Po pierwsze tytuł wprowadza w błąd sugerując, że przepisy zawarte w książce nie zawierają wymienionych składników. Tym czasem całkiem sporo przepisów je zawiera. Po drugie w dziale chleb i pizza nie ma ani jednego przepisu na chleb bg a na 10 przepisów w tym dziale 5 jest bg i to niezbyt ciekawe – np paluszki czy obwarzanki.. Po trzecie przepisy są mało ciekawe a ich bg często opiera się na tym, że do zwyczajnego sosu dodano makaron bg lub kaszę. Do tego nie potrzebuję książki kucharskiej. Mam wrażenie, że te ciekawsze przepisy to te. które zawierają gluten i nabiał. .

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

social media

Instagram

ZAPRASZAMY

kategorie bloga

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

×