Krem z pieczonych warzyw z soczewicą i tymiankiem
- 20 listopada, 2013
- od
- Viola Urban
W MasterChefie by mnie pochwali ;) krem z pieczonych warzyw z soczewicą i tymiankiem.
Składniki na 4 porcje
* 5 sporych marchewek [500g]
* kawałek dyni [400g]
* 1 duża papryka – najlepiej czerwona [200g]
* 3 łyżki oliwy z oliwek [30g]
* 2 duże ząbki czosnku, sól, pieprz czarny i świeży tymianek
* 1-1,5 szklanki bulionu z włoszczyzny lub wody (u mnie woda)
* około 6 łyżek żółtej soczewicy [100g]
* jeszcze więcej tymianku!!!
Przygotowanie
Warzywa pokroić na kawałki, zamarynować w oliwie i tymianku, lekko posolić i posypać grubo zmielonym pieprzem. W naczyniu żaroodpornym umieścić warzywa i 2 ząbki czosnku nieobrane z łuski. Piec około 45-60 minut w temperaturze 180 st. C. W tym samym czasie ugotować (10-15 min) wcześniej namoczoną soczewicę. Warzywa wrzucić do blendera i zalać bulionem lub przegotowaną wodą. Ząbki czosnku obrać i dodać do warzyw. Zblendować na gładki krem. Gotową zupę podgrzać, ewentualnie doprawić. Podawać z soczewicą i tymiankiem. Można też posypać pestkami dyni, albo skropić surowym olejem rzepakowym przed podaniem.
Jedna porcja zupy to około 220 kcal i piękny oddech na wiele godzin ;)
Smacznego!
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!