O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram Feed

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
Zupa krem z buraka z mlekiem kokosowym i kolendrą

Zupa krem z buraka z mlekiem kokosowym i kolendrą

Uwielbiam skomplikowane jedzenie. Rozpływam się jak masło na gorącej patelni, kiedy czuję na języku symfonię smaków i aromatów, które współgrają ze sobą w perfekcyjny sposób. Lubię też gotować, ale nikt mnie nigdy nie namówi do przyrządzenia dania, które wymagałoby ode mnie bezsensownego przesiadywania w kuchni. Ma się robić samo! Szybko, przyjemnie, zdrowo, bez zbędnych przestojów, a efekt finalny ma zachwycać. Taka jest idea mojego gotowania.

Dzisiaj zapraszam Cię do mojego stołu na krem z buraka z mleczkiem kokosowym, pastą curry, imbirem i kolendrą. Przygotowanie zajmuje dosłownie 10 minut, a jak masz płytę indukcyjną i dobry blender to pewnie 4 ;) Może nazwiesz mnie leniem, ale buraki kupuję w Lidlu (na Ryneczku, już ugotowane) i uważam, że autor tego pomysłu powinien dostać nagrodę Nobla za swój geniusz. Ok, czas ucieka! Do kuchni marsz!

 

Składniki [4 porcje]

  • 3-4 buraki wcześniej ugotowane (300 g)
  • 1/2 puszki mleka kokosowego (200 g)
  • ciepła woda (600 ml)
  • łyżeczka startego imbiru
  • łyżeczka żółtej pasty curry
  • ząbek czosnku
  • łyżka oleju rzepakowego (10 g)
  • czubata łyżka posiekanej kolendry
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki nerkowców lub pistacji (50 g)

A teraz szybka akcja: do blendera wrzucamy pokrojone w grubą kostkę buraki, mleko kokosowe i wodę. Miksujemy na gładką masę. W czasie miksowania w garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim pastę curry, imbir i zmiażdżony czosnek. Zalewamy zimną zupą i podgrzewamy do zagotowania. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i kolendrą. Zupę podajemy z posiekanymi nerkowcami lub pistacjami. Gotowe!

Więcej o burakach poczytasz TUTAJ :)

krem z buraka i mleka kokosowego
krem z buraka i mleka kokosowego
Viola Urban

Ocenia Okiem Dietetyka od 3 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz kulinarnych rewolucji, z doświadczenia copywriter i social media ninja. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

social media

Instagram

ZAPRASZAMY

kategorie bloga

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

×