Zupa krem z buraka z mlekiem kokosowym i kolendrą
- 16 listopada, 2015
- od
- Viola Urban
Uwielbiam skomplikowane jedzenie. Rozpływam się jak masło na gorącej patelni, kiedy czuję na języku symfonię smaków i aromatów, które współgrają ze sobą w perfekcyjny sposób. Lubię też gotować, ale nikt mnie nigdy nie namówi do przyrządzenia dania, które wymagałoby ode mnie bezsensownego przesiadywania w kuchni. Ma się robić samo! Szybko, przyjemnie, zdrowo, bez zbędnych przestojów, a efekt finalny ma zachwycać. Taka jest idea mojego gotowania.
Dzisiaj zapraszam Cię do mojego stołu na krem z buraka z mleczkiem kokosowym, pastą curry, imbirem i kolendrą. Przygotowanie zajmuje dosłownie 10 minut, a jak masz płytę indukcyjną i dobry blender to pewnie 4 ;) Może nazwiesz mnie leniem, ale buraki kupuję w Lidlu (na Ryneczku, już ugotowane) i uważam, że autor tego pomysłu powinien dostać nagrodę Nobla za swój geniusz. Ok, czas ucieka! Do kuchni marsz!
Składniki [4 porcje]
- 3-4 buraki wcześniej ugotowane (300 g)
- 1/2 puszki mleka kokosowego (200 g)
- ciepła woda (600 ml)
- łyżeczka startego imbiru
- łyżeczka żółtej pasty curry
- ząbek czosnku
- łyżka oleju rzepakowego (10 g)
- czubata łyżka posiekanej kolendry
- sól, pieprz
- 4 łyżki nerkowców lub pistacji (50 g)
Przygotowanie
A teraz szybka akcja: do blendera wrzucamy pokrojone w grubą kostkę buraki, mleko kokosowe i wodę. Miksujemy na gładką masę. W czasie miksowania w garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim pastę curry, imbir i zmiażdżony czosnek. Zalewamy zimną zupą i podgrzewamy do zagotowania. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i kolendrą. Zupę podajemy z posiekanymi nerkowcami lub pistacjami. Gotowe!
Więcej o burakach poczytasz TUTAJ :)
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!