Tarta bez pieczenia – nerkownik z melisą
- 26 stycznia, 2017
- od
- Viola Urban
Tarta bez pieczenia, wegańska, bezglutenowa. Bezpieczna dla osób, które nie tolerują laktozy, białka jaja kurzego. Wprawdzie nie niskokaloryczna, ale bardzo odżywcza. Zdrowe tłuszcze z nerkowców i kokosa, naturalny cukier z suszonych owoców, błonnik z mąki kokosowej i moc smaku ze świeżej melisy to przepis na obłędny deser, który nie wywoła wyrzutów sumienia, lecz ukoi nerwy nadwyrężone postanowieniami noworocznymi. Przygotowanie trwa stosunkowo długo tylko dlatego, że trzeba pewne etapy przeczekać, ale nakład pracy jest naprawdę niewielki.
Składniki [1 tarta lub 3 małe tartaletki = 12 zalecanych porcji]
Spód
- 200 g suszonych moreli (oczywiście niesiarkowanych)
- około 50 g mąki kokosowej lub zmielonych wiórków kokosowych
Nerkownik cytrynowy z melisą
- 300 g nerkowców (+ sok z 1 cytryny)
- 40-50 g ksylitolu, erytrolu lub ew. cukru trzcinowego
- około 150 ml śmietanki kokosowej (gęsta część mleka kokosowego)
- sok z 1/2 cytryny
- listki melisy (około 1/2 doniczki)
- opcjonalnie: 1-2 łyżki mąki kokosowej, gdyby masa była zbyt rzadka
Dekoracja
- 2-3 suszone morele
- plasterki cytryny
- listki melisy
- ew. nasionka chia lub kilka nerkowców
Tarta bez pieczenia nerkownik z melisą – przygotowanie
Nerkowce zalewamy 2-3 litrami zimnej wody. Dodajemy sok z cytryny i odstawiamy na minimum 6 godzin (najlepiej na całą noc). Następnie orzechy odcedzamy, dodajemy ksylitol, mleko kokosowe, sok z cytryny oraz melisę i dokładnie mielimy blenderem (ja używam takiego z ostrzem w kształcie litery S, ale sprawdzi się także thermomix i blender ręczny o dużej mocy). Wstawiamy do lodówki. Jeśli masa jest zbyt lejąca dodajemy 1 lub 2 łyżki mąki kokosowej.
Suszone morele zalewamy wrzątkiem i odstawiamy je do napęcznienia na minimum 15-20 minut. Po tym czasie wylewamy płyn i wrzucamy morele do miksera. Blendujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Stopniowo dodajemy mąkę kokosową i zagniatamy „ciasto”. W zależności od tego ile wody wchłonęły morele możesz użyć jej mniej lub więcej niż w moim przepisie. U mnie wyszło 50 g.
Formę wykładamy folią spożywczą (można pominąć). Równomiernie wylepiamy formę do tarty. Masę z nerkowców wyjmujemy z lodówki i przekładamy na spód z moreli. Wyrównujemy powierzchnię i dekorujemy wg uznania. Schładzamy.
Wartość odżywcza 1 sugerowanej porcji tarty bez pieczenia
1 porcja zawiera około
- 240 kcal
- 6 g białka
- 15 g tłuszczu
- 22 g węglowodanów
- 4 g błonnika
Przepis powstał we współpracy z marką Baziółka – producentem świeżych ziół doniczkowych
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!