O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram Feed

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
Wysokobiałkowe trufle z amarantusa

Wysokobiałkowe trufle z amarantusa

Słodycze nie muszą tuczyć – doskonałym przykładem są wysokobiałkowe trufle bez cukru. Tak jak już wspomniałam przy okazji pisania o batonikach proteinowych – nie jestem w stanie pić białka dla sportowców, dlatego postanowiłam użyć izolatu białka serwatkowego do innych celów. Tym razem słodycze, które dostarczają tylko węglowodanów złożonych z nasion amarantusa. Są mocno orzechowe w smaku i sycą na długi czas. Kto nie marzy o czymś słodkim tuż po treningu? No kto?

 

wysokobiałkowe trufle z amarantusa
wysokobiałkowe trufle z amarantusa

 

Składniki:

  • 100 g amarantusa (masa przed ugotowaniem)
  • kopiasta łyżka masła z nerkowców lub migdałów
  • 100 g izolatu białka serwatkowego – u mnie o smaku waniliowym
  • łyżka drobno posiekanych nerkowców lub migdałów
  • ciepła woda – należy dolewać powoli aż masa będzie kleista
  • kakao naturalne w proszku do obtoczenia trufli

Przygotowanie:

Banalnie proste! Ugotuj amarantus wg przepisu na opakowaniu – powinien wchłonąć cały płyn, w którym się gotował. Kiedy amarantus ostygnie dodajemy orzechy, masło orzechowe i serwatkę. Dokładnie mieszamy. Następnie powoli wlewamy letnią wodę i zagniatamy masę, tak aby była lepka, zwarta i bez grudek. Masę schładzamy, a następnie formujemy 12 kuleczek wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w gorzkim kakao. Przechowujemy w lodówce i zjadamy 2-3 szt. w ramach nagrody po treningu.

 

słodycze, które nie tuczą
słodycze, które nie tuczą

 

Takie trufle zawierają sporo łatwo przyswajalnego białka, zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, witamin  grupy B, żelaza, magnezu i manganu. Butelka wody, 2-3 trufle i banan po treningu, to idealne combo dla kogoś, kto chce uzupełnić nie tylko białko, ale też nawodnić organizm i odbudować zapasy glikogenu. A jeśli nie trenujesz, to też możesz zaaplikować sobie taką przekąskę – lepsze to, niż rzucanie się na dział ze słodyczami podczas zakupów na głodzie. Takie wysokobiałkowe trufle to idealna sprawa, kiedy wychodzimy na miasto i nie wiemy czy będziemy mieli okazję zjeść coś zdrowego. Pamiętajcie jednak, że wysokobiałkowe przekąski są tylko dodatkiem do diety opartej na warzywach, owocach, źródłach węglowodanów złożonych i innych produktach bogatych w wartościowy tłuszcz oraz białko. Wszystko z umiarem!

 

Jedna trufla [1/12 przygotowanej porcji]

90 kcal

10 g białka

3 g tłuszczu

7 g węglowodanów – głównie złożone

2 g błonnika

wysokobiałkowe trufle
wysokobiałkowe trufle

 

 

 

 

 

Viola Urban

Ocenia Okiem Dietetyka od 3 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz kulinarnych rewolucji, z doświadczenia copywriter i social media ninja. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

social media

Instagram

ZAPRASZAMY

kategorie bloga

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

×