Łosoś zapiekany z pesto z melisy i migdałów

Łosoś zapiekany z pesto z melisy i migdałów

Łosoś z pesto – to danie jest nie tylko smaczne i proste w przygotowaniu, ale też bardzo odżywcze.  Solidna porcja białka, zdrowych tłuszczy z rodziny omega-3 i antyoksydantów z listków świeżej melisy tworzą pełnowartościowy posiłek. Polecam szczególnie na lunch albo lekką kolację.

Łosoś pieczony z pesto z melisy i migdałów i lekka, warzywna sałatka

Składniki [2 porcje łososia z pesto z melisy i migdałów]

  • 300-400 g filetu lub 2 średniej wielkości dzwonka z łososia

Pesto (do łososia i sałatki)

  • listki z 1 doniczki melisy
  • garść migdałów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • opcjonalnie: łyżeczka miodu naturalnego
pesto z melisy i migdałów
pesto z melisy i migdałów

Sałatka – warzywa mogą być inne, ja użyłam tych

  • mała główka sałaty rzymskiej
  • 100 g czerwonej kapusty
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 mała marchewka
  • 1/2 ogórka świeżego
  • 1/4 czerwonej papryki

Dodatkowo

  • łyżeczka czarnego sezamu (można pominąć)
  • cytryna
Łosoś pieczony z pesto z melisy i migdałów i lekka, warzywna sałatka
Łosoś pieczony z pesto z melisy i migdałów i lekka, warzywna sałatka

Łosoś pieczony z pesto – przygotowanie

Migdały namaczamy w dużej ilości wody przez minimum godzinę. Odcedzamy. Wrzucamy do blendera. Dodajemy listki melisy wraz z łodyżkami, oliwę lub nierafinowany olej rzepakowy, sok wyciśnięty z cytryny, miód i przyprawy. Blendujemy do uzyskania ulubionej konsystencji. Ja lubię wersję nieco bardziej chrupiącą.

Rybę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Jeśli używamy filetu dzielimy na dwie równe porcje. Naczynie żaroodporne lub blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Każdą porcję łososia smarujemy 1/4 przygotowanego pesto i układamy po plasterku cytryny. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200° C na około 15-17 minut.

W tym czasie myjemy i osuszamy warzywa i kroimy je w ulubiony sposób. Mieszamy i dzielimy na dwie równe porcje. Pozostałą ilość pesto mieszamy z 2-3 łyżkami zimnej wody. Tak powstałym sosem polewamy sałatkę. Podajemy z pieczonym łososiem, sezamem i kawałkami cytryny.

Łosoś pieczony z pesto z melisy i migdałów i lekka, warzywna sałatka
Łosoś pieczony z pesto z melisy i migdałów i lekka, warzywna sałatka

Wartość odżywcza 1 porcji łososia pieczonego z pesto

Wartość odżywcza 1 porcji łososia z pesto z melisy i migdałów [wyliczona w programie kcalmar.pro]
Wartość odżywcza 1 porcji łososia z pesto z melisy i migdałów [wyliczona w programie kcalmar.pro]

Przepis powstał we współpracy z marką Baziółka – producentem świeżych ziół doniczkowych

logo Baziółka

logo Baziółka

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Website | + posts

Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Viola Urban

Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Newsletter Okiem Dietetyka

.

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

KATEGORIE BLOGA

KUP MOJĄ NAJNOWSZĄ KSIĄŻKĘ

×