Łosoś zapiekany z pesto z melisy i migdałów
- 19 stycznia, 2017
- od
- Viola Urban
Łosoś z pesto – to danie jest nie tylko smaczne i proste w przygotowaniu, ale też bardzo odżywcze. Solidna porcja białka, zdrowych tłuszczy z rodziny omega-3 i antyoksydantów z listków świeżej melisy tworzą pełnowartościowy posiłek. Polecam szczególnie na lunch albo lekką kolację.
Składniki [2 porcje łososia z pesto z melisy i migdałów]
- 300-400 g filetu lub 2 średniej wielkości dzwonka z łososia
Pesto (do łososia i sałatki)
- listki z 1 doniczki melisy
- garść migdałów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- opcjonalnie: łyżeczka miodu naturalnego
Sałatka – warzywa mogą być inne, ja użyłam tych
- mała główka sałaty rzymskiej
- 100 g czerwonej kapusty
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 mała marchewka
- 1/2 ogórka świeżego
- 1/4 czerwonej papryki
Dodatkowo
- łyżeczka czarnego sezamu (można pominąć)
- cytryna
Łosoś pieczony z pesto – przygotowanie
Migdały namaczamy w dużej ilości wody przez minimum godzinę. Odcedzamy. Wrzucamy do blendera. Dodajemy listki melisy wraz z łodyżkami, oliwę lub nierafinowany olej rzepakowy, sok wyciśnięty z cytryny, miód i przyprawy. Blendujemy do uzyskania ulubionej konsystencji. Ja lubię wersję nieco bardziej chrupiącą.
Rybę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Jeśli używamy filetu dzielimy na dwie równe porcje. Naczynie żaroodporne lub blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Każdą porcję łososia smarujemy 1/4 przygotowanego pesto i układamy po plasterku cytryny. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200° C na około 15-17 minut.
W tym czasie myjemy i osuszamy warzywa i kroimy je w ulubiony sposób. Mieszamy i dzielimy na dwie równe porcje. Pozostałą ilość pesto mieszamy z 2-3 łyżkami zimnej wody. Tak powstałym sosem polewamy sałatkę. Podajemy z pieczonym łososiem, sezamem i kawałkami cytryny.
Wartość odżywcza 1 porcji łososia pieczonego z pesto
Przepis powstał we współpracy z marką Baziółka – producentem świeżych ziół doniczkowych
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!