O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram Feed

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH

Spaghetti z koprem włoskim i pesto orzechowym

 

Szybkie spaghetti z koprem włoskim i pesto orzechowym

Składniki:

  • 60g makaronu razowego spaghetti
  • 1/2 średniego fenkułu
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • łyżka pesto z ricotty i orzechów włoskich (kupiłam w Lidlu)
  • 1 jajko
  • garść szczypiorku

Sposób przygotowania:

Gotujemy makaron al dente. W czasie gotowania makaronu myjemy koper włoski i kroimy go na paseczki. Na patelni dusimy go z dodatkiem łyżeczki oliwy. W miseczce mieszamy 1 jajko z łyżką pesto (może być też inne pesto np z suszonych pomidorów) oraz odrobiną wody. Do podduszonego fenkułu dodajemy odcedzony makaron, zalewamy masą jajeczną, lekko ścinamy. Można posypać siekanymi orzechami włoskimi lub szczypiorkiem.

Smacznego!

spaghetti fenkuł

Kilka słów o koprze włoskim w aspekcie zdrowotnym:

– ma sporo rozpuszczalnego błonnika

– działa protekcyjnie na nerki, ponieważ działa naturalnie moczopędnie

– jest dobrym źródłem potasu, witaminy C oraz witaminy B1

– dzięki sporej zawartości witaminy A chroni wzorok

– łagodzi wzdęcia i usprawnia proces trawienia

– działa przeciwnowotworowo

– jest niskokaloryczny – idealny podczas diety odchudzającej

– ma wpływ na gospodarkę hormonalną: powinny go jeść panie po menopauzie, natomiast nie zaleca się go kobietom w ciąży.

– nie zaleca się jedzenia fenkułu podczas zażywania leków, ponieważ może zaburzać ich wchłanianie (m.in. ze względu na dużą zawartość błonnika)

Autor: Viola Urban

Viola Urban

Ocenia Okiem Dietetyka od 3 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz kulinarnych rewolucji, z doświadczenia copywriter i social media ninja. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

social media

Instagram

ZAPRASZAMY

kategorie bloga

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

×