O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram Feed

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
Pietruszka – 10 faktów, które trzeba znać!

Pietruszka – 10 faktów, które trzeba znać!

Pietruszka (łac. petroselinum; ang. parsley) chociaż pospolita i łatwo dostępna, potrafi wyzwolić z dań jeszcze więcej polotu. Doceniana zarówno w klasycznej, polskiej wersji zupy pomidorowej jak i wykwintnych daniach z owocami morza. Ciężko wyobrazić sobie mule albo krewetki bez tego genialnego dodatku. Chociaż na każdym straganie, o każdej porze roku możemy kupić pęczek pietruszki, to warto docenić jej stałą obecność na parapecie, aby w dowolnym momencie zrywać listki pełne witaminy C! Kiedy mam na parapecie świeże zioła, w szafce schowaną butelkę dobrej oliwy i dobrej jakości makaron, to nawet kiedy zapasy warzyw ograniczają się do ząbku czosnku i połowy zeschniętej papryczki chili, oczy zaczynają mi błyszczeć , bo wiem że za chwilę zjem coś genialnego! Tak działa pietruszka! A kiedy pomyślę o niej analitycznie i przypomnę sobie jej właściwości zdrowotne, to mam na nią jeszcze większą ochotę!


pietruszka - zastosowanie kulinarne natki pietruszki
pietruszka – zastosowanie kulinarne natki pietruszki

Wykorzystanie w kuchni

O ile jako dziecko bez marudzenia potrafiłam przez 15 minut wyławiać listki pietruszki z pomidorówki, to teraz nadrabiam zaległości i dorzucam podwójnie ;) Pietruszkowe hity, które nie poddają się modom i wciąż są na szczycie to moim zdaniem tygrysie krewetki z czosnkiem, chili, białym winem i pietruszką. W podobny sposób przygotowuję małże. W tej prostocie tkwi niesamowita siła. Chociaż klasyczna wersja aglio a olio nie przewiduje dodatku pietruszki, to kicham na tę tradycję! Pietruszka musi być. W towarzystwie czosnku i oliwy pietruszka robi robotę. Pełnoziarniste pieczywo jest tego samego zdania, kiedy zamieniam je w chrupiące czosnkowe grzanki. Garść pietruszki dosypuję też wszędzie tam, gdzie przepis sugeruje kolendrę. Nie każdy ją lubi, a ja lubię, kiedy wszystkim smakuje. Natka jest wtedy niezastąpiona. A zatem salsa, hummus, burrito, szakszuka i inne dania w standardzie doprawiane kolendrą, czasami okraszam tylko i wyłącznie pietruszką.

Kolejny mocny przepis w moich jadłospisach to pietruszkowe pesto. Pietruszkowe pesto przyrządzam z migdałów, orzechów włoskich, pekan, pestek słonecznika lub dyni. Do tego kilka kropli soku z cytryny, 1-2 ząbki czosnku, oliwa. Czasami także twardy ser. Takie pesto nadaje się nie tylko do makaronu. Uwielbiam smarować nim pieczywo, dodawać do białego sera, mieszać z jogurtem naturalnym tworząc dressing do sałaty albo marynatę do kurczaka. Pietruszka sprawdza się też doskonale jako posypka do pieczonych warzyw korzeniowych. Koniecznie wypróbuj pieczone w miodzie marchewki, posypane pistacjami, pietruszką i pestkami granatu. Klasyczne zastosowanie pietruszki w kuchni libańskiej to tabbouleh, czyli sałatka z pomidorów, ogórków i kuskusu doprawiona ogromną ilością świeżej pietruszki, mięty i sokiem z limonki. Zamień kuskus na kaszę jaglaną lub quinoa, a uzyskasz jeszcze zdrowszą przekąskę, idealną na upalne dni. Wyśmienite placuszki z cukinii, domowej roboty czosnkowe bułeczki albo kopytka z bobu też odnajdą się w towarzystwie natki.

Pietruszka jest domeną nie tylko dań wytrawnych. Doskonale łączy się z owocami w zielonych koktajlach. Ostatnio pokusiłam się też by dodać natkę do … ciasta! Tym razem padło na jaglany biszkopt z kremem kokosowo-ananasowym i owocami sezonowymi. Przepis poznacie już niedługo! Z pietruszki przygotowuje się także napar zwany potocznie herbatką pietruszkową.

ciasto pietruszkowe z kremem kokosowo-ananasowym i owocami sezonowymi
ciasto pietruszkowe z kremem kokosowo-ananasowym i owocami sezonowymi

Więcej inspiracji znajdziesz na moim Pintereście w specjalnie stworzonej tablicy z przepisami dania i napoje z pietruszką w roli głównej – KLIK:

pinterest - tablica inspiracji kulinarnych z daniami i napojami z pietruszką
pinterest – tablica inspiracji kulinarnych z daniami i napojami z pietruszką

Właściwości zdrowotne pietruszki

O tym jak cenna pod względem żywieniowym jest natka (i korzeń!) pietruszki można by napisać książkę! Botanicy cenią ją od niepamiętnych czasów, ale jej dobre imię nie blednie z biegiem lat. Wręcz przeciwnie – wracamy do korzeni i chcemy zapobiegać, zamiast leczyć.

Poznaj 10 faktów o pietruszce!

  1. Pietruszka (zielona część) to doskonałe źródło witaminy C. 100 g liście zawiera ponad 175g kwasu askorbinowego, co w praktyce oznacza, że zjedzenie garści siekanej pietruszki dziennie zapewnia pokrycie 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę C! Pamiętaj jednak, że temperatura i długotrwałe przechowywanie zabiera część witaminy C zawartej w natce, dlatego najzdrowsza jest pietruszka surowa.
  2. Pomaga w leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza. 100 g natki to aż 5g żelaza, a obecność witaminy C i kwasu foliowego sprawia, że jest ono dobrze przyswajalne. W diecie wegan i wegetarian to jedno z najlepszych źródeł żelaza. Świetnie łączy się też z czerwonym burakiem i kiszoną kapustą. W przypadku diety mięsnej będzie genialnie uzupełniać dania z wątróbki i czerwonego mięsa dostarczając antyoksydacyjnej witaminy C.
  3. Świetnie wpływa na stan skóry i wzrok, a to dlatego, że natka jest prawdziwą bombą karotenową. Garść natki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na prowitaminę A! Warto łączyć ją z orzechami i/lub dobrej jakości oliwą, aby umożliwić wchłanianie tej rozpuszczalnej w tłuszczu witaminy. Wspominałam już o pesto, prawda? No właśnie – polecam!
  4. To dobre źródło magnezu. Intensywnie zielony kolor może oznaczać tylko jedno – chlorofil, czyli zielony barwnik posiadający w swoim składzie magnez. Pijesz dużo kawy, Twój tryb życia jest stresujący, dużo trenujesz? Pietruszka jest dla Ciebie!
  5. Odświeża oddech! Zazwyczaj celem odświeżenia oddechu sięgamy po miętę, ale tak naprawdę pietruszka jeszcze skuteczniej zabija nieprzyjemny zapach z ust. Nie polecam jej jako alternatywy pasty do zębów, ale na pewno warto podsunąć ten pomysł opornym palaczom w towarzystwie. Żucie natki naprawdę usuwa zapach tytoniu, a poza tym dostarcza tak bardzo potrzebnej palącym witaminy C.
  6. Zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. Antyoksydacyjne witaminy, flawonoidy oraz zawarta w pietruszce mirystycyna pomagają chronić organizm przed zachorowaniem na nowotwór.
  7. Wspomaga odporność organizmu. Witamina C uszczelnia naczynia krwionośne.
  8. Pomaga w trawieniu, wspiera wątrobę i pracę nerek.
  9. Natka pietruszki jedzona regularnie w większych ilościach łagodzi bóle menstruacyjne, ponieważ działa przeciwzapalnie.
  10. Polecana jest osobom cierpiącym z powodu podwyższonego poziomu cholesterolu i z wysokim ryzykiem występowania chorób serca.
natka pietruszki - właściwości
natka pietruszki – właściwości

Uprawa  i przechowywanie pietruszki

W przeciwieństwie do kapryśnej kolendry czy wymagającego tymianku, pietruszka to doskonały kompan doniczkowych upraw! Nie jest wymagająca i rośnie przez cały rok. Wystarczy jej dobrze nasłoneczniony parapet. Jeśli pokusisz się o przesadzenie swojej pietruszki do większej doniczki, wybierz odpowiednią glebę. Pietruszka nie lubi kwaśnego podłoża dlatego kupując ziemię postaw na tę zasadową, bogatą w składniki odżywcze (skądś musi czerpać żelazo!). W kwestii podlewania zasada jest prosta – złoty środek, czyli wilgotno, ale nie zbyt mokro. Zbyt suche podłoże sprawi, że pietruszka przestanie rosnąć i zwiędnie. Zbyt duża wilgotność może skończyć się rozwojem grzybów i gniciem. Najbezpieczniej podlewać roślinę dostarczając wodę do podstawki.

Kiedy zdecydujemy się na ostre cięcie, musimy liczyć się z tym, że dłużej niż 3-4 dni natka nie wytrzyma, a z każdą godziną jej wartości odżywcze będą mniejsze. O ile żelazo w magiczny sposób nie zniknie, to witamina C i A będą ulegały procesom utleniania. Dlatego najzdrowiej jeść pietruszkę na bieżąco, prosto z doniczki. Jeśli jednak wyjeżdżasz na miesięczne wakacje i nie chcesz zostawić swojego zielnika na pastwę losu to sugeruję mrożenie. Umytą, osuszoną ręcznikiem natkę, drobno siekamy, wkładamy do szczelnego pojemnika i zamrażamy. Jest to najmniej inwazyjna forma utrwalania pietruszki zarówno pod względem zdrowotnym jak i smakowym.

natka pietruszki
natka pietruszki

Przekonani? Moje propozycje dań z wykorzystaniem natki pietruszki już niebawem, a tymczasem koniecznie zajrzyjcie na stronę partnera naszego bloga – producenta ziół doniczkowych marki Baziółka:

przepisy Baziółki na dania z natką pietruszki
przepisy Baziółki na dania z natką pietruszki

 


Artykuł powstał we współpracy z marką Baziółka – producentem świeżych ziół doniczkowych.

 

logo Baziółka
logo Baziółka

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Viola Urban

Ocenia Okiem Dietetyka od 3 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz kulinarnych rewolucji, z doświadczenia copywriter i social media ninja. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

social media

Instagram

ZAPRASZAMY

kategorie bloga

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

×