Gryczanka brzoskwiniowa bez gotowania
- 27 sierpnia, 2016
- od
- Viola Urban
Gryczanka to wschodząca gwiazda śniadaniowych trendów. Jeśli klasyki pod postacią owsianki (KLIK) i jaglanki powoli zaczynają Ci się nudzić, to warto sięgnąć po płatki gryczane lub całe nasiona gryki. Szczególnie polecam grykę niepaloną, która jest bardziej delikatna w smaku i ma więcej wartości odżywczych. Ostatnio przygotowałam z niej dietetyczną gryczankę brzoskwiniową. Oczywiście bez gotowania, bo komu chciałoby się stać przy gorącym garnku w takim upale!
Składniki: (2 nieduże porcje przekąskowe lub 1 spora porcja śniadaniowa)
- 50 g niepalonej kaszy gryczanej
- wrzątek
- 1 dojrzały banan
- 1 niewielka brzoskwinia lub nektarynka
- 1 miarka białka serwatkowego, u mnie waniliowe (opcjonalnie)
- łyżka płatków migdałowych
- garść owoców jagodowych (u mnie truskawki)
- świeża melisa lub mięta
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną płuczemy na sicie zimną wodą i przekładamy do głębokiego naczynia. Zalewamy dużą ilością wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Następnie wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Następnego dnia odcedzamy, dodajemy pokrojone owoce oraz białko i miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Gryczankę przelewamy do miseczki, posypujemy płatkami migdałowymi. Podajemy z owocami i listkami świeżej melisy. W tej wersji jest obłędna! A jeśli masz ochotę na coś rozgrzewającego – wrzuć ją na minutę do kuchenki mikrofalowej lub piekarnika i posyp mielonym kardamonem.
Sugestie:
- grykę można też zalać zimną wodą, zachowamy wówczas jeszcze więcej wartości odżywczych. Niestety dla mnie ta wersja jest mało atrakcyjna z uwagi na wyczuwalną skrobię w gotowej gryczance.
- zamiast białka serwatkowego możemy dodać jogurt naturalny lub serek wiejski – porcja białka w tym pożywnym śniadaniu jest jak najbardziej wskazana
- jeśli chcesz uzyskać nieco bardziej płynną konsystencję dodaj mleko – jeśli dobrze tolerujesz białko mleka krowiego i laktozę wybierz mleko krowie, a jeśli unikasz nabiału wybierz dowolne niesłodzone mleko roślinne – ja najbardziej lubię owsiane i migdałowe
- do ewentualnego dosłodzenia gryczanki możesz użyć odrobiny syropu klonowego, syropu z agawy lub miodu – każdy z tych dodatków będzie smakować wyśmienicie
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!