Ciasto pietruszkowe z cynamonem

Ciasto pietruszkowe z cynamonem

Ciasto marchewkowe znają wszyscy. Modne ostatnio ciasta na bazie cukinii, buraka, batatów czy dyni także. Istnieją też ciasta na bazie fasoli. Ale kto słyszał o tym, że można zrobić ciasto pietruszkowe? Robiłam już wprawdzie zielony biszkopt z natką, ale dzisiaj serwuję Wam przepis na mocno cynamonowe ciasto na bazie korzenia pietruszki. Jest banalnie proste w przygotowaniu i naprawdę dobrze smakuje.

Co ciekawe korzeń pietruszki poza tym, że obniża kaloryczność ciasta per kawałek ma szereg ciekawych właściwości. Pomaga w trawieniu dzięki pobudzaniu wydzielania soków żołądkowych. Rozluźnia też napięcie mięśni gładkich układu pokarmowego. Olejek eteryczny zawarty w korzeniu pietruszki zawiera mirystycynę – substancję o działaniu narkotycznym podobnym do marihuany. Oczywiście jest jej niezwykle mało, nie mniej jednak w #BlueMonday warto zatroszczyć się o kontrolowany efekt placebo w postaci wzmożonej euforii.

Nigdy nie wiesz czy to genialny smak ciasta czy właściwości psychoaktywne pietruchy ;)

Ciasto pietruszkowe z cynamonem
Ciasto pietruszkowe z cynamonem

Składniki (około 10 porcji ciasta)

  • 2 spore pietruszki (300-350g)
  • 3 jajka
  • około 70 g miodu naturalnego lub syropu klonowego – w wersji dla cukrzyków polecam słodzenie erytrolem
  • 3 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 200 g mąki (u mnie orkiszowa pełnoziarnista)
  • ekstrakt waniliowy
  • czubata łyżeczka cynamonu (im więcej cynamonu tym mniej bardziej słodkie wydaje się ciasto)
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • opcjonalnie: garść rodzynek
Ciasto pietruszkowe z cynamonem
Ciasto pietruszkowe z cynamonem

Ciasto pietruszkowe – przygotowanie

Pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wersja dla leniwych: wrzucamy do malaksera i siekamy – ja tak robię ;) Jajka ubijamy z miodem oraz tłuszczem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Suche składniki starannie łączymy z masą jajeczną. Dodajemy startą pietruszkę i ponownie mieszamy. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub do foremki silikonowej. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180º C na około 45-50 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie wyłączamy grzanie, uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy ciasto na kolejne 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy na kratkę i studzimy.

Ciasto pietruszkowe z cynamonem
Ciasto pietruszkowe z cynamonem

Ciasto pietruszkowe – wartość odżywcza 1 porcji

1 porcja ciasta dostarcza około

  •  180 kcal
  • 6 g białka
  • 8 g tłuszczu
  • 20 g węglowodanów
  • 3 g błonnika
Wartość odżywcza 10 porcji ciasta pietruszkowego z cynamonem (wyliczona w programie kcalmar.pro)
Wartość odżywcza 10 porcji ciasta pietruszkowego z cynamonem (wyliczona w programie kcalmar.pro)

 

Zapisz

Zapisz

Website | + posts

Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Viola Urban

Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Newsletter Okiem Dietetyka

.

KUP MOJĄ NAJNOWSZĄ KSIĄŻKĘ

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

×