Ciasto pietruszkowe z cynamonem
- 16 stycznia, 2017
- od
- Viola Urban
Ciasto marchewkowe znają wszyscy. Modne ostatnio ciasta na bazie cukinii, buraka, batatów czy dyni także. Istnieją też ciasta na bazie fasoli. Ale kto słyszał o tym, że można zrobić ciasto pietruszkowe? Robiłam już wprawdzie zielony biszkopt z natką, ale dzisiaj serwuję Wam przepis na mocno cynamonowe ciasto na bazie korzenia pietruszki. Jest banalnie proste w przygotowaniu i naprawdę dobrze smakuje.
Co ciekawe korzeń pietruszki poza tym, że obniża kaloryczność ciasta per kawałek ma szereg ciekawych właściwości. Pomaga w trawieniu dzięki pobudzaniu wydzielania soków żołądkowych. Rozluźnia też napięcie mięśni gładkich układu pokarmowego. Olejek eteryczny zawarty w korzeniu pietruszki zawiera mirystycynę – substancję o działaniu narkotycznym podobnym do marihuany. Oczywiście jest jej niezwykle mało, nie mniej jednak w #BlueMonday warto zatroszczyć się o kontrolowany efekt placebo w postaci wzmożonej euforii.
Nigdy nie wiesz czy to genialny smak ciasta czy właściwości psychoaktywne pietruchy ;)
Składniki (około 10 porcji ciasta)
- 2 spore pietruszki (300-350g)
- 3 jajka
- około 70 g miodu naturalnego lub syropu klonowego – w wersji dla cukrzyków polecam słodzenie erytrolem
- 3 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
- 200 g mąki (u mnie orkiszowa pełnoziarnista)
- ekstrakt waniliowy
- czubata łyżeczka cynamonu (im więcej cynamonu tym mniej bardziej słodkie wydaje się ciasto)
- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
- łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- opcjonalnie: garść rodzynek
Ciasto pietruszkowe – przygotowanie
Pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wersja dla leniwych: wrzucamy do malaksera i siekamy – ja tak robię ;) Jajka ubijamy z miodem oraz tłuszczem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Suche składniki starannie łączymy z masą jajeczną. Dodajemy startą pietruszkę i ponownie mieszamy. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub do foremki silikonowej. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180º C na około 45-50 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie wyłączamy grzanie, uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy ciasto na kolejne 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy na kratkę i studzimy.
Ciasto pietruszkowe – wartość odżywcza 1 porcji
1 porcja ciasta dostarcza około
- 180 kcal
- 6 g białka
- 8 g tłuszczu
- 20 g węglowodanów
- 3 g błonnika
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!