Ciasto pietruszkowe z kremem kokosowym i owocami
- 28 lipca, 2016
- od
- Viola Urban
Na pewno znacie ciasto leśny mech, ale czy jedliście już ciasto pietruszkowe? Kiedy ostatnio przygotowywałam leśny mech w swoim domu wpadłam na dosyć niecodzienny pomysł. Postanowiłam zmiksować nie tylko szpinak, ale też pietruszkę. Dodałam limonkę, a połowę mąki pszennej zastąpiłam mąką jaglaną. Ciasto wypełniłam lekkim budyniem kokosowo-limonkowym oraz świeżym ananasem. Wierzch przyozdobiłam sezonowymi owocami, melisą oraz miętą. Efekt zaskakująco dobry jak na eksperyment o wielu zmiennych jednocześnie!
Składniki [10-12 porcji]
Ciasto pietruszkowe
- 100g szpinaku baby
- garść natki pietruszki
- sok i skórka z 1/2 limonki
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
- 2 duże jajka
- 4 płaskie łyżki cukru trzcinowego lub erytrolu
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki jaglanej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem jaglano-kokosowy
- 300 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 60 g mąki jaglanej + 50-70 ml wody do rozpuszczenia
- sok i skórka z 1/2 limonki
Dodatkowo
- 100g świeżego ananasa
- 100g dowolnych owoców jagodowych
- listki mięty i/lub melisy do dekoracji
Przygotowanie
Mleko kokosowe zagotowujemy z cukrem trzcinowym. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę jaglaną z zimną wodą. Kiedy mleko się podgrzeje, wlewamy mąkę z wodą i gotujemy cały czas mieszając do zgęstnienia (2-3 minuty). Do lekko przestudzonej masy dodajemy sok i skórkę z limonki.
Szpinak, pietruszkę, sok, skórkę z limonki, olej i żółtka miksujemy na gładka masę. Białka ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy cukier trzcinowy i miksujemy jeszcze minutę. Do białek dodajemy szpinak i przesiane oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy na okrągłą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C na 25-30 minut (do suchego patyczka).
Lekko wystudzone ciasto wyjmujemy z formy. Obcinamy górną warstwę ciasta i kruszymy. Na ciasto nakładamy wystudzony krem kokosowy wymieszany z drobno pokrojonym ananasem. Krem posypujemy pokruszonym zielonym biszkoptem. Wierzch dekorujemy owocami i listkami świeżej mięty i/lub melisy.
Przepis powstał we współpracy z marką Baziółka – producentem świeżych ziół doniczkowych.
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!