Ciasto pietruszkowe z kremem kokosowym i owocami

Ciasto pietruszkowe z kremem kokosowym i owocami

Na pewno znacie ciasto leśny mech, ale czy jedliście już ciasto pietruszkowe? Kiedy ostatnio przygotowywałam leśny mech w swoim domu wpadłam na dosyć niecodzienny pomysł. Postanowiłam zmiksować nie tylko szpinak, ale też pietruszkę. Dodałam limonkę, a połowę mąki pszennej zastąpiłam mąką jaglaną. Ciasto wypełniłam lekkim budyniem kokosowo-limonkowym oraz świeżym ananasem. Wierzch przyozdobiłam sezonowymi owocami, melisą oraz miętą. Efekt zaskakująco dobry jak na eksperyment o wielu zmiennych jednocześnie!

ciasto pietruszkowe z kremem kokosowo-ananasowym i owocami sezonowymi
ciasto pietruszkowe z kremem kokosowo-ananasowym i owocami sezonowymi

Składniki [10-12 porcji]

Ciasto pietruszkowe

  • 100g szpinaku baby
  • garść natki pietruszki
  • sok i skórka z 1/2 limonki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
  • 2 duże jajka
  • 4 płaskie łyżki cukru trzcinowego lub erytrolu
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki jaglanej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem jaglano-kokosowy

  • 300 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 60 g mąki jaglanej + 50-70 ml wody do rozpuszczenia
  • sok i skórka z 1/2 limonki

Dodatkowo

  • 100g świeżego ananasa
  • 100g dowolnych owoców jagodowych
  • listki mięty i/lub melisy do dekoracji
ciasto pietruszkowe z kremem kokosowym i owocami
ciasto pietruszkowe z kremem kokosowym i owocami

Przygotowanie

Mleko kokosowe zagotowujemy z cukrem trzcinowym. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę jaglaną z zimną wodą. Kiedy mleko się podgrzeje, wlewamy mąkę z wodą i gotujemy cały czas mieszając do zgęstnienia (2-3 minuty). Do lekko przestudzonej masy dodajemy sok i skórkę z limonki.

Szpinak, pietruszkę, sok, skórkę z limonki, olej i żółtka miksujemy na gładka masę. Białka ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy cukier trzcinowy i miksujemy jeszcze minutę. Do białek dodajemy szpinak i przesiane oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy na okrągłą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C na 25-30 minut (do suchego patyczka).

Lekko wystudzone ciasto wyjmujemy z formy. Obcinamy górną warstwę ciasta i kruszymy. Na ciasto nakładamy wystudzony krem kokosowy wymieszany z drobno pokrojonym ananasem. Krem posypujemy pokruszonym zielonym biszkoptem. Wierzch dekorujemy owocami i listkami świeżej mięty i/lub melisy.

ciasto pietruszkowe z kremem kokosowym i owocami sezonowymi
ciasto pietruszkowe z kremem kokosowym i owocami sezonowymi

Przepis powstał we współpracy z marką Baziółka – producentem świeżych ziół doniczkowych.

logo Baziółka
logo Baziółka

Zapisz

Zapisz

Website | + posts

Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Viola Urban

Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Newsletter Okiem Dietetyka

.

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

KATEGORIE BLOGA

KUP MOJĄ NAJNOWSZĄ KSIĄŻKĘ

×