O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram Feed

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
Brownie z batatów – bezglutenowe i wysokobiałkowe

Brownie z batatów – bezglutenowe i wysokobiałkowe

Brownie z batatów – kolejny przepis na fit ciacho. Jeśli zostały Ci bataty z obiadu, to w 15 minut przygotujesz sobie ten pyszny deser. Żadna wielka filozofia. Blender, kilka składników i 40 minut pieczenia. Voila! Gotowe. Ciasto jest bogate w białko i błonnik. Nadaje się dla osób, które przestrzegają diety bezglutenowej.


Składniki [12 porcji brownie]

  • 400 g batatów upieczonych w folii
  • 3 jajka
  • 60-70 g daktyli
  • 30 g gorzkiego kakao
  • 2 miarki odżywki białkowej WPC – ja użyłam ciasteczkowej
  • 30 g mąki z amarantusa
  • 30 g mąki kokosowej
  • 40 g oleju rzepakowego lub kokosowego
Brownie z batatów
Brownie z batatów

Przygotowanie

Upieczone, wystudzone bataty obieramy ze skóry. Blendujemy razem z jajkiem, olejem i daktylami na gładką masę. W osobnej misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąkę kokosową, amarantusową, odżywkę i kakao). Dokładnie mieszamy składniki suche z masą z batatów. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C na około 35-40 minut.

Brownie z batatów
Brownie z batatów, mąki, kokosowej, amarantusa i odżywki białkowej

Wartość odżywcza brownie z batatów

1 porcja brownie to:

  • 140 kcal
  • 7 g białka
  • 6 g tłuszczu
  • 12 g węglowodanów
  • ponad 3 g błonnika

Brownie z batatów - wartość odżywcza 12 porcji [wyliczona w programie kcalmar.pro]
Brownie z batata – wartość odżywcza 12 porcji [wyliczona w programie kcalmar.pro]
Zapisz

Viola Urban

Ocenia Okiem Dietetyka od 3 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz kulinarnych rewolucji, z doświadczenia copywriter i social media ninja. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

  • Anna Kaczorowska

    bardzo ciekawy przepis, musze kiedys wypróbować. nie mam za wiele czasu na gotowanie to i bataty raczej mi nie pozostaja. ale posiłkuje sie słodyczami bezglutenowymi z biolovers.pl na szczescie dla takich zabieganych leniuszków jak ja jest taka alternatywa

  • Pingback: Ciasto pietruszkowe z cynamonem i imbirem - przepis Okiem Dietetyka()

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

social media

Instagram

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

kategorie bloga

Najnowsze porady

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

×