O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram Feed

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
Jedz wegański smalec – jest zdrowy!

Jedz wegański smalec – jest zdrowy!

Skoro nie widać różnicy to po co przepłacać? Pamiętacie? Tak brzmiała reklama jednego ze środków piorących w latach 90-tych! Dzisiaj ja przedstawiam wegański smalec – alternatywę dla lubianego w Polsce smarowidła. Nie widać różnicy w smaku, a kalorii ma aż 4-krotnie mniej! W dodatku dostarcza o wiele więcej cennych składników odżywczych. Przygotowanie trwa dosłownie 15 minut, a smak jest tak podobny, że można się „nabrać”. Znam wielu fanów klasycznego smalcu ze skwarkami z moim tatą na czele! Sama też nie odmawiam, kiedy jestem w górach i wracam ze szklaku po całym dniu. To dla mnie odskocznia od zdrowego jedzenia, ale lubię ten smak i postanowiłam stworzyć mniej inwazyjną wersję!

smalec wegański
smalec wegański

Dlaczego warto? Błonnik, średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT), omega-3, składników mineralnych i witamin z grupy B. Kasza gryczana, strączki, dobrej jakości tłuszcze o stabilnej strukturze, a do tego bogate w przeciwutleniacze przyprawy. Sycące, bardzo aromatyczne i zdrowe. Nic tylko smarować pajdę smalcem i to bez wyrzutów sumienia!

 

Składniki [2 niewielkie słoiczki wegańskiego smalcu]:

  • szklanka ugotowanej białej fasoli (opcjonalnie fasola z puszki)
  • 1 małe jabłko
  • 1 biała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki kaszy gryczanej niepalonej (może być też palona)
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • czubata łyżka chia
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz czarny, majeranek
  • opcjonalnie: orzechy włoskie lub suszone śliwki

Kaszę gryczaną gotujemy al dente – powinna być lekko chrupiąca. Fasolę miksujemy na gładki krem. Mieszamy z nasionkami chia i odstawiamy na bok. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i szklimy cebulę. Dodajemy liście laurowe, jabłko i dusimy przez 3-4 minuty na niewielkim ogniu. Następnie dodajemy odcedzoną kasze gryczaną i dokładnie mieszamy. Kiedy lekko przestygnie mieszamy ze zmiksowaną fasolą, doprawiamy solą, pieprzem i roztartym majerankiem. Przekładamy do słoiczków. Opcjonalnie możemy dodać pokruszone orzechy włoskie lub drobno pokrojone suszone śliwki. Wegański smalec gotowy!

smalec wegański z fasoli
smalec wegański z fasoli

Z tej ilości składników otrzymamy około 450 g pasty z fasoli. 100 g wegańskiego smalcu ma około 200 kcal. Dla porównania 100 g smalcu ze skwarkami ma około 800 kcal w 100 g.

Teraz wystarczy tylko dobry, żytni chleb na zakwasie, ogórek kiszony i świeży tymianek.

Smakuje tak, że większość z Was nie uwierzy, że ten smalec jest wegański!

Viola Urban

Ocenia Okiem Dietetyka od 3 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz kulinarnych rewolucji, z doświadczenia copywriter i social media ninja. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

social media

Instagram

ZAPRASZAMY

kategorie bloga

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

×