O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram Feed

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
Kolendra oceniona Okiem Dietetyka

Kolendra oceniona Okiem Dietetyka

Kolendra siewna, zwana też chińską lub meksykańską pietruszką, to zioło bez którego wiele kuchni świata mogłoby przestać istnieć. Ciężko wyobrazić sobie guacamole i inne meksykańskie dania bez tego zielonego dodatku. Wygląda niepozornie, ale kiedy rozciera się ją w dłoniach, uwalnia niezwykły aromat, który od razu potrafi przenieść w kulinarną podróż do Meksyku i wielu zakątków Azji. Jedni ją kochają, inni unikają. Niewielu jest ludzi, którzy potrafią przejść obok niej obojętnie. Tak, kolendra to wyjątkowa przyprawa, którą trzeba nauczyć się używać nie tylko ze względu na smak, ale też prozdrowotne właściwości. Zapraszam na pierwszy post będący efektem współpracy pomiędzy naszym blogiem, a firmą Baziółka. Co miesiąc pod lupę weźmiemy inne zioło. Nauczymy Cię jak o nie dbać, do jakich potraw używać, jakich właściwości zdrowotnych spodziewać się po ich spożyciu, a przede wszystkim przekonamy, że świeże zioła są o wiele lepszym kompanem w zdrowej kuchni niż ich suszone odpowiedniki. Doniczki na parapety!

liście kolendry
liście kolendry

Kolendra w kuchni – zastosowanie

Język polski uraczył nas jednym wspólnych określeniem zarówno dla nasion, jak i liści kolendry. Jeśli jednak masz ochotę poszperać na zagranicznych stronach z przepisami i inspiracjami kulinarnymi pamiętaj, że cilantro i coriander to dwie różne przyprawy. Cilantro to angielska nazwa listków kolendry, natomiast coriander to określenie zarezerwowane dla suszonych nasion. Ta wiedza pomoże Ci słusznie ocenić o jaki rodzaj przyprawy chodzi autorowi przepisu. Oczywiście nasiona i liście stanowią elementy tej samej rośliny z rodziny selerowatych, aczkolwiek smak i aromat tych dwóch form przyprawy jest diametralnie różny, dlatego nie łudź się, że kiedy zabraknie Ci natki, bez szkody dla smaku dania zastąpisz ją nasionami. To niestety tak nie działa.

Liście kolendry są bardzo delikatne i szybko więdną, dlatego najczęściej spotykamy ją w formie rośliny doniczkowej lub w formie suszonej. Oczywiście podczas suszenia traci ona sporo aromatu, nie wspominając o tym, że nie będzie dekoracją na naszym talerzu. To mniej atrakcyjna alternatywa dla pięknych, zielonych, orientalnie pachnących liści.

Liście kolendry cechują się mocnym, charakterystycznym smakiem i zapachem. Niektórzy wyczuwają w niej nuty gorzkie, inni słodkie, jeszcze inni określają jej smak jako cytrusowy i orzeźwiający. Dzięki swojej wyjątkowości kolendra znalazła swoje stałe miejsce w przepisach na wiele dań kuchni meksykańskiej, marokańskiej, libańskiej, portugalskiej, gruzińskiej, indyjskiej, tajskiej i w innych kuchniach azjatyckich. Tam, gdzie Polak z chęcią sypnie natką pietruszki, sprawdzi się także kolendra.

kolendra w kuchniach świata
kolendra w kuchniach świata

Liście świeżej kolendry doskonale łączą się z limonką, papryczką chili, świeżo mielonym czarnym pieprzem, owocami awokado, mango, pomarańczą i dojrzałym ananasem. Wzbogacą smak dań z dodatkiem mleka kokosowego i pasty curry. Cudownie podkreślą smak delikatnego bakłażana, pieczonej papryki, marchewki, kolb kukurydzy, batatów, ciecierzycy i czarnej fasoli. Moim zdaniem smakują doskonale w połączeniu z klasycznym masłem fistaszkowym i pistacjami. Nadają się do finalnego przyprawiania większości mięs (drobiu, wołowiny, jagnięciny i kaczki). Kolendra lubi się też z rybami i owocami morza (tygrysie krewetki!), ale ja najczęściej stosuje ją w daniach wegańskich i wegetariańskich. Uwielbiam posypywać nią sadzone jajka, kremowe zupy i świeże sałatki. Namiętnie dodaję drobno posiekane łodyżki do burgerów przygotowywanych ze strączków oraz salsy z ananasa i świeżego guacamole.

Mogłabym opowiadać o zastosowaniu kolendry w kuchni jeszcze przez dwa dni, ale Ty potrzebujesz konkretów, prawda? Specjalnie z tej okazji przygotowałam dla Ciebie tablicę pełną inspiracji z wykorzystaniem listków świeżej kolendry! Zerknij na mojego Pinteresta, gdzie poświęciłam tej roślinie osobny folder – KLIK!

Pinterest Okiem Dietetyka
Pinterest Okiem Dietetyka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Właściwości zdrowotne liści kolendry

Te niepozorne listki to nie tylko sposób na zaspokojenie ochoty na kulinarne podróże, lecz także wartościowy element zdrowej diety! Istnieje szereg powodów, dla których warto włączyć świeże zioła do swojego menu. Przede wszystkim liście kolendry to solidna dawka antyoksydantów, które chronią przed stresem oksydacyjnym, a co za tym idzie pomagają zapobiegać wielu chorobom cywilizacyjnym np. chorobom układu krążenia! Oprócz tego dostarczają sporo magnezu, żelaza, wapnia. Regularne jedzenie świeżej natki kolendry może pomagać w oczyszczaniu organizmu z metali ciężkich. Spożywanie sporej ilości kolendry może też pomóc w regulacji cyklu snu i uspokoić nasze skołatane nerwy. Badania w tym  zakresie były wykonane z wykorzystaniem ekstraktu z liści kolendry, zatem nie spodziewajmy się cudów, ale na pewno regularne jedzenie tego zioła, może w pewnym zakresie poprawić jakość naszego snu. Trwają także badania nad pozytywnym działaniem kolendry w aspekcie regulacji poziomu glukozy we krwi i sprawności działania wątroby u osób ze zdiagnozowana cukrzycą. Udowodniono również, że regularne spożywanie kolendry pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Napar z kolendry działa odkażająco i moczopędnie, a zatem warto go stosować pomocniczo w leczeniu zakażeń dróg moczowych oraz infekcjach górnych dróg oddechowych. Jak widać działa… kompleksowo! A teraz hit: zielona kolendra usprawnia trawienie! Przypomnij sobie na jakich produktach opiera się tradycyjne tex-mex. Raczej nie jest to jedzenie lekkostrawne. Dodanie do takich dań solidnej garści natki kolendry to świetny pomysł! Twoje jelita nie raz podziękują mi za tę radę, zatem zielsko na talerze!

kolendra
kolendra

 

Uprawa kolendry doniczkowej w domu i przechowywanie zapasów

Nie da się ukryć, że to kapryśna roślina. Niby niezbyt wymagająca, a jednak potrafi spłatać figla i zwiędnąć w najmniej oczekiwanym momencie. Paradoksalnie doniczkę kolendry powinniśmy przechowywać w dobrze nasłonecznionym miejscu, ale jednocześnie nie narażać jej na działanie wysokiej temperatury (10-12 stopni C to temperatura, w której młode listki na pewno zachowają jędrność i ładny kolor). Warto dostarczyć jej żyzną glebę i sporo wody w podstawce doniczki. Jeśli jednak wiesz, że w najbliższym czasie nie będziesz przygotowywać w kuchni żadnego dania z użyciem tej przyprawy możesz ją posiekać i… zamrozić w formie oliwnych kosteczek. Wystarczy silikonowa foremka do kostek lodu oliwa lub olej kokosowy i listki świeżej kolendry. Porcje zamrożonej przyprawy można wyjąć z foremki i przechowywać w woreczku. Pamiętaj, dobry kucharz niczego nie marnuje i odpowiednio przechowuje! :)

kostki ziołowe
kostki ziołowe

 

Dzisiaj to tyle, a już niedługo moje autorskie przepisy z wykorzystaniem świeżej kolendry:

 

Artykuł powstał we współpracy z firmą Baziółka – producentem świeżych ziół doniczkowych.

logo Baziółka
logo Baziółka

 

Viola Urban

Ocenia Okiem Dietetyka od 3 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz kulinarnych rewolucji, z doświadczenia copywriter i social media ninja. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

social media

Instagram

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

kategorie bloga

Najnowsze porady

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

×