Placki z mąki kokosowej z daktylowym musem
- 16 marca, 2016
- od
- Viola Urban
Placki z mąki kokosowej to pierwsze danie, które przygotowałam z użyciem tego nowego produktu, który pojawił się w mojej kuchennej szafce. Mąka kokosowa jest oczywiście bezglutenowa, dzięki czemu nadaje się do spożycia przez osoby z celiakią, alergią na gluten i nietolerancją tej substancji. Nie zawiera zbyt dużej ilości węglowodanów i ma niski indeks glikemiczny. Dodatkowo jest wyjątkowo bogata w błonnik (aż 18g na 100g produktu), a zatem będzie odpowiednim produktem dla osób, które dążą do redukcji masy ciała. Co ciekawe jest to jedna z niewielu mąk, którą można spożywać na surowo, więc na pewno w niedalekiej przyszłości pojawi się tutaj także przepis z tagiem #BezPieczenia. Swoją drogą w internecie jest też trochę przepisów na domowej roboty mąkę kokosową, więc jeśli nie chcesz wydać 15 zł na pół kilograma proszku z kokosa, to zapytaj o poradę Google :D
Placki z mąki kokosowej [2 porcje = 8 szt.]
- 3 jajka [150g]
- 2 łyżki mleczka kokosowego [50g]
- woda [100ml]
- łyżka cukru trzcinowego [10g] – opcjonalnie
- 4 czubate łyżki mąki kokosowej [50g]
Daktylowy karmel z nasionami chia [2 porcje]
- suszone daktyle [60g]
- wrzątek [100ml]
- łyżka nasion chia [10g] – opcjonalnie
Dodatkowo
- 2 łyżki gęstego mleka kokosowego [50g]
- świeża mięta lub tymianek
Przygotowanie
Jajka rozbijamy z cukrem trzcinowym i mlekiem kokosowym. Dodajemy wodę i mąkę kokosową. Dokładnie mieszamy. Smażymy na bardzo wolnym ogniu 8 niewielkich placuszków. Bardzo ważne, aby nakładać nie więcej niż 2 łyżki masy jednocześnie. Równomiernie rozsmarowujemy ciasto na powierzchni patelni beztłuszczowej, a kiedy placuszki lekko wyschną z wierzchu, ostrożnie podważamy i obracamy na drugą stronę.
Suszone daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy nasiona chia i miskujemy na gładki, gęsty krem za pomocą blendera.
Placuszki podajemy z karmelem daktylowym, mleczkiem kokosowym i świeżymi ziołami.
Takie placuszki to świetny pomysł na sycące śniadanie ze sporą zawartością błonnika oraz białka. Egzotyczny smak kokosowych placuszków na pewno przypadnie Ci do gustu.
Smacznego!
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!