Szakszuka z czarną soczewicą i tymiankiem
- 20 lipca, 2015
- od
- Viola Urban
Szakszuka, czyli nic innego jak jajka duszone w pomidorach. Danie to ma wiele twarzy, dlatego często gości na moim stole. Standardowo na pomidorach dusze szpinak lub liście jarmużu, czasami jednak mam ochotę na danie jeszcze bardziej sycące – wtedy na patelni obok warzyw, ziół i jajek lądują strączki. Moja ulubiona czarna soczewica znalazła stałe miejsce wśród wariacji na temat szakszuki. To proste – koniecznie spróbuj :)
Składniki na dwie porcje:
– 2 duże jajka z wolnego wybiegu (120g)
– łyżka oliwy z oliwek (10g)
– 3 spore pomidory (400g)
– 1/2 papryki (150g)
– 3 ząbki czosnku (10g)
– 4 łyżki soczewicy czarnej (40g – masa przed namoczeniem)
– kilka gałązek tymianku
– sól i pieprz
Sposób przygotowania
Soczewicę namocz w dużej ilości wody kilka godzin wcześniej. Zagotuj świeżą wodę i ugotuj soczewicę do miękkości (około 15-20 minut). Tymczasem możesz pokroić pomidory, paprykę i czosnek. Ja pomidorów nie obieram, ale jeśli masz wrażliwy żołądek to możesz sparzyć je i obrać ze skórki. W taką samą kostkę pokrój paprykę. Czosnek obierz i posiekaj lub pokrój w cienkie plasterki. Jeśli nie lubisz widocznego czosnku w daniu możesz go przecisnąć przez praskę. Na rozgrzanej patelni zeszklij czosnek, dodaj pomidory i paprykę, chwilę podduś, dopraw i dodaj ugotowaną soczewicę. W razie potrzeby możesz dolać odrobinę wody. Za pomocą łopatki zrób na patelni wolne miejsce (wgłębienie) i wbij pierwsze jajko. Tak samo zrób z jajkiem drugim. Zmniejsz ogień, przykryj danie i poczekaj aż białko jajka się zetnie. Ja lubię miękkie żółtko, ale jeśli preferujesz mocniej ścięte to śmiało możesz dusić danie kilka minut dłużej. Danie udekoruj świeżymi listkami ziół.
Kaloryczność i informacje dodatkowe
Danie polecam szczególnie na kolację. Ma sporo białka i dobrego tłuszczu, a stosunkowo mało węglowodanów. Połowa porcji z przepisu powyżej to odpowiednia ilość na kolację dla odchudzającej się kobiety. Przy diecie normokalorycznej u osób aktywnych fizycznie można zjeść nawet dwa razy więcej :) Panowie również mogą sobie pozwolić na dwa, a czasami nawet trzy jajka w porcji.
Danie polecam ze względu na sporą zawartość błonnika (soczewica i warzywa) i przeciwutleniaczy (czosnek, witamina E z oliwy, świeże zioła i likopen z pomidorów) i pełnowartościowe białko z jaja kurzego. Pamiętajcie jednak, aby nie smażyć tylko dusić danie na niezbyt ostrym ogniu.
Gotowe danie wygląda tak :)
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!