O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram Feed

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
Jogurtowe ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką

Jogurtowe ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką

Rabarbar! Co roku to samo. Kiedy tylko się pojawia, dostaję na jego punkcie bzika. W poprzednim sezonie na blogu pojawił się przepis na pieczony sernik jaglany z rabarbarem i tarta rustykalna z rabarbarowym nadzieniem. Dzisiaj klasyczne jogurtowe ciasto z rabarbarem z kokosową kruszonką. Proste, smaczne i bez wyrzutów sumienia.

Jogurtowe ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką przed pieczeniem

Składniki [12 porcji]

Ciasto

  • 2 duże jajka
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • około 30 g namoczonych we wrzątku daktyli
  • małe opakowanie jogurtu naturalnego (200g)
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego lub bio cukier waniliowy
  • 40 g oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 200 g mąki orkiszowej (w wersji bezglutenowej: 100g ryżowej i 100g kukurydzianej)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Jogurtowe ciasto z rabarbarem
Jogurtowe ciasto z rabarbarem

Wierzch

  • 180 g młodego rabarbaru
  • 30 g mąki kokosowej lub zmielonych wiórków
  • 20 g zimnego oleju kokosowego
  • płatki lub wiórki kokosowe
  • ewentualnie mąka kokosowa do posypania zamiast cukru pudru

Ciasto z rabarbarem – przygotowanie

Jajka, jogurt, banany, wanilię i daktyle miksujemy blenderem aż do uzyskania jednolitej, puszystej masy. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Dodajemy do składników mokrych i dokładnie mieszamy. Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojony w 2-centymetrowe paski rabarbar. Olej kokosowy i mąkę kokosową rozkruszamy w palcach tworząc kruszonkę. Posypujemy nią wierzch ciasta. Pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180° C (do suchego patyczka). Ciasto z uwagi na obecność bananów będzie bardziej zbite i lepkie niż klasyczne ciasto piaskowe. Przed podaniem posypujemy odrobiną mąki kokosowej.

Jogurtowe ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką
Jogurtowe ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką

 

Viola Urban

Ocenia Okiem Dietetyka od 3 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz kulinarnych rewolucji, z doświadczenia copywriter i social media ninja. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

Posty z kategorii

Nie na temat #4

Nie na temat #4

Czerwiec 28, 2017
Czym doprawić sok warzywny?

Czym doprawić sok warzywny?

Czerwiec 26, 2017
Nie na temat #3

Nie na temat #3

Czerwiec 21, 2017

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

social media

Instagram

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

kategorie bloga

Najnowsze porady

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

×