Świąteczne pierogi gryczane na słodko i na słono

Świąteczne pierogi gryczane na słodko i na słono

Nie mogłam się zdecydować jakie świąteczne pierogi przygotuję w tym roku, więc wybrałam dwie opcje farszu: na słodko i na słono. Gryczane pierogi bezglutenowe Kasi możecie zobaczyć tutaj – KLIK. Moja wersja poniżej :)

Ciasto

  • 70 g mąki gryczanej + odrobina do podsypywania ciasta
  • 50 g mąki krupczatki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich
  • około 50-60 ml gorącej wody
  • odrobina soli

Oba rodzaje mąki mieszamy z odrobiną soli. Dodajemy olej oraz ciepłą wodę. Zagniatamy do momentu uzyskania ciasta gładkiego, elastycznego i miękkiego. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1-2 mm. Wycinamy kółka o średnicy 8-10 cm. Wypełniamy wybranym farszem i sklejamy tworząc kształt pierogów. Gotujemy w dużej ilości wrzątku przez 2-3 od momentu wypłynięcia.

Pierogi gryczane z łososiem i chrzanem
Pierogi gryczane z łososiem i chrzanem

Farsz na słono – łosoś koperkowo-chrzanowy

  • 100 g łososia wędzonego na zimno
  • czubata łyżka chrzanu
  • pęczek koperku
  • grubo mielony czarny pieprz

Łososia drobno siekamy lub mielimy. Dodajemy przyprawy. Opcjonalnie możemy dodać 2-3 łyżki niskotłuszczowego, mielonego serka naturalnego. Łososia wędzonego można zamienić na świeży filet – w takim przypadku farsz trzeba lekko posolić. Pierogi wypełnione tym farszem podajemy posypane grubo mielonym pieprzem i koperkiem.

Pierogi gryczane z białym serem i makiem
Pierogi gryczane z białym serem i makiem

Farsz na słodko – serowo-makowy z bakaliami i miodem

  • 50 g sera twarogowego półtłustego
  • 2-3 łyżki gotowanego na mleku maku co najmniej dwukrotnie mielonego
  • kopiasta łyżka miodu naturalnego
  • czubata łyżka drobno posiekanych suszonych owoców (morele, figi, żurawina, rodzynki)

Biały ser dokładnie mieszamy ze zmielonym makiem, miodem oraz bakaliami. Możemy doprawić przyprawą korzenną. Pierogi na słodko podajemy z sosem pomarańczowym i prażonymi płatkami migdałowymi.

Sos pomarańczowy i prażone migdały

  • 1 duża, słodka pomarańcza
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej lub mąki z tapioki [skrobia]
  • opcjonalnie: kardamon i/lub cynamon
  • płatki migdałowe

Pomarańczę sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę z całego owocu. Następnie obieramy owoc pozbawiając go wszystkich białych błonek. Dokładnie blendujemy. Mus z pomarańczy zagotowujemy i zagęszczamy skrobią rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Sos doprawiamy i schładzamy. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni aż zaczną się lekko rumienić.

Te świąteczne pierogi znikają ze stołu w 3 minuty. Spróbujesz? :)

A tymczasem wszystkim czytelnikom Okiem Dietetyka życzymy zdrowych, radosnych i pełnych miłości świąt! :)

Wesołych Świąt
Website | + posts

Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Viola Urban

Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Newsletter Okiem Dietetyka

.

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

KATEGORIE BLOGA

KUP MOJĄ NAJNOWSZĄ KSIĄŻKĘ

×