Świąteczne pierogi gryczane na słodko i na słono
- 23 grudnia, 2015
- od
- Viola Urban
Nie mogłam się zdecydować jakie świąteczne pierogi przygotuję w tym roku, więc wybrałam dwie opcje farszu: na słodko i na słono. Gryczane pierogi bezglutenowe Kasi możecie zobaczyć tutaj – KLIK. Moja wersja poniżej :)
Ciasto
- 70 g mąki gryczanej + odrobina do podsypywania ciasta
- 50 g mąki krupczatki
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich
- około 50-60 ml gorącej wody
- odrobina soli
Oba rodzaje mąki mieszamy z odrobiną soli. Dodajemy olej oraz ciepłą wodę. Zagniatamy do momentu uzyskania ciasta gładkiego, elastycznego i miękkiego. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1-2 mm. Wycinamy kółka o średnicy 8-10 cm. Wypełniamy wybranym farszem i sklejamy tworząc kształt pierogów. Gotujemy w dużej ilości wrzątku przez 2-3 od momentu wypłynięcia.
Farsz na słono – łosoś koperkowo-chrzanowy
- 100 g łososia wędzonego na zimno
- czubata łyżka chrzanu
- pęczek koperku
- grubo mielony czarny pieprz
Łososia drobno siekamy lub mielimy. Dodajemy przyprawy. Opcjonalnie możemy dodać 2-3 łyżki niskotłuszczowego, mielonego serka naturalnego. Łososia wędzonego można zamienić na świeży filet – w takim przypadku farsz trzeba lekko posolić. Pierogi wypełnione tym farszem podajemy posypane grubo mielonym pieprzem i koperkiem.
Farsz na słodko – serowo-makowy z bakaliami i miodem
- 50 g sera twarogowego półtłustego
- 2-3 łyżki gotowanego na mleku maku co najmniej dwukrotnie mielonego
- kopiasta łyżka miodu naturalnego
- czubata łyżka drobno posiekanych suszonych owoców (morele, figi, żurawina, rodzynki)
Biały ser dokładnie mieszamy ze zmielonym makiem, miodem oraz bakaliami. Możemy doprawić przyprawą korzenną. Pierogi na słodko podajemy z sosem pomarańczowym i prażonymi płatkami migdałowymi.
Sos pomarańczowy i prażone migdały
- 1 duża, słodka pomarańcza
- łyżeczka mąki ziemniaczanej lub mąki z tapioki [skrobia]
- opcjonalnie: kardamon i/lub cynamon
- płatki migdałowe
Pomarańczę sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę z całego owocu. Następnie obieramy owoc pozbawiając go wszystkich białych błonek. Dokładnie blendujemy. Mus z pomarańczy zagotowujemy i zagęszczamy skrobią rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Sos doprawiamy i schładzamy. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni aż zaczną się lekko rumienić.
Te świąteczne pierogi znikają ze stołu w 3 minuty. Spróbujesz? :)
A tymczasem wszystkim czytelnikom Okiem Dietetyka życzymy zdrowych, radosnych i pełnych miłości świąt! :)
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!