Pesto z rukoli i orzechów włoskich
- 02 lutego, 2015
- od
- Viola Urban
Przepis na obłędne pesto z rukoli i orzechów włoskich!
Wzięłam udział w chrupiących mistrzostwach razem z moim kompanem w postaci chleba słonecznikowego. O prym lepszej kanapki powalczyłam z Mateuszem z bloga www.runblog.pl [polecam tego blogera!] #ChrupiąceZpieca wygrałam, ciekawe jak będzie podczas wyzwania biegowego jakie sobie postawiliśmy w odwecie. Oooj kiepsko to widzę.
Ok, my tutaj pitu pitu, a rukola więdnie!
Kanapka dla wielu osób była inspiracją, bo niewiele osób myśląc o buraku widzi połączenie z chlebem.
Składniki
– cienka kromka chleba żytnio-pszennego
– plaster chudego sera koziego
– 1 mały burak gotowany al dente
– pesto do posmarowania pieczywa:
– 2 garście rukoli
– łyzka orzechów włoskich
– łyzka oliwy
– czarny pieprz
– łyzeczka serka ricotta lub tartego parmezanu [opcjonalnie]
– do posypania: siekane orzechy włoskie i świezo zmielony pieprz czarny
Wykonanie
Składniki pesto wrzucamy do moździeza i ugniatamy na masę o konsystencji klasycznego pesto. Tost smarujemy pesto, układamy plasterek sera koziego i ugotowane buraczki. Całość przyozdabiamy liśćmi świezej rukoli oraz posypką z orzechów i pieprzu.
Smacznego!
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!