Batony energetyczne owsiano-orzechowe
- 14 marca, 2016
- od
- Viola Urban
Batony energetyczne owsiano-orzechowe są idealnym rozwiązaniem dla osób aktywnych. Sprawdzą się w podróży, po treningu, na długim spacerze – wszędzie tam, gdzie dopadnie mały głód. Solidna porcja węglowodanów złożonych, błonnika i tłuszczu pochodzącego z orzechów. Zapomnij o gotowcach, bo te batoniki zrobisz w mgnieniu oka. Potrzebujesz do nich tylko kilku łatwo dostępnych składników. Po co sobie życie utrudniać!
Składniki [5-8 batonów energetycznych]
- 150 g płatków owsianych
- 100 g daktyli + 100 ml wrzątku
- czubata łyżka masła orzechowego (około 40-50g) – ja użyłam masła laskowego
- opcjonalnie: nasiona chia, posiekane orzechy laskowe, suszona żurawina lub rodzynki
Sposób przygotowania
Daktyle zalewamy wrzątkiem. Po minucie miksujemy na gładki krem z dodatkiem masła orzechowego. Masę przekładamy do płatków owsianych i dokładnie zagniatamy. Możemy dodać inne dodatki – ja użyłam nasion chia (1 łyżka). Niezbyt grubą warstwę masy wykładamy na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i od razu kroimy na paski. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wystudzeniu delikatnie odrywamy papier do pieczenia i dzielimy batoniki na porcje.
Prawda, że proste? :)
A jeśli potrzebujesz w diecie nieco więcej białka polecam Ci jeden z tych przepisów:
Batony proteinowe z masłem orzechowym i migdałami
Wysokobiałkowe trufle z amarantusa
* przepis powstał we współpracy z marką Primavika.
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!