Tarta owsiana z kremem jaglano-kokosowym i wiśniami

Tarta owsiana z kremem jaglano-kokosowym i wiśniami

Tydzień owsiany trwa w najlepsze. Wczoraj mieliście okazję pogłębić swoją wiedzę na temat owsa i jego wyjątkowych właściwości, a dzisiaj przechodzimy do praktyki. Tym razem moja wegańska wariacja na temat tarty! Tym razem ultra kruchy, owsiany spód spotkał się z kremowym nadzieniem kokosowo-jaglanym i kwaskowatą polewą z wiśni oraz mięty. Tarta zyskała aprobatę moich gości, więc z czystym sumieniem pokazuję przepis na łamach bloga.

Składniki na 8 porcji tarty [forma o średnicy 24cm]

Kruche ciasto

– 200 g mąki owsianej lub 200 g zmielonych w młynku płatków owsianych

– 50 g zimnego oleju kokosowego

– 20 g cukru pudru (polecam zrobienie domowego cukru pudru z cukru trzcinowego i aromatyzowanie go wanilią, cynamonem lub lawendą)

Masa kokosowa

– 500 ml domowego mleka kokosowego [500 ml wrzątku + 100 g wiórków kokosowych]

– 75 g płatków jaglanych

– łyżeczka stewii w płynie [można zamienić na syrop z agawy – będzie bardziej kaloryczne]

– 20 g nasion chia

Polewa wiśniowa

– 200 g dojrzałych słodkich wiśni pozbawionych pestek

– płaska łyżka mąki ziemniaczanej

– 1/2 łyżeczki stewii

– około 100 ml wody + 50 ml do rozpuszczenia mąki i stewii

– garść listków świeżej mięty + kilka małych listków do ozdoby

Tarta owsiana z kremem jaglano-kokosowym i wiśniami
Tarta owsiana z kremem jaglano-kokosowym i wiśniami

Przygotowanie

Mąkę wsyp do miski, dodaj cukier puder i zimny olej kokosowy, szybko wyrób ciasto. Wstaw do lodówki na 15 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik na 200 st. C i przygotuj formę do tarty. Wiśnie bez pestek zalej 100 ml wody, dodaj odrobinę stewii (możesz użyć innego, naturalnego słodzika lub przyrządzić bardziej kwaskowaty sos), zagotuj. Do gotujących się wiśni dodaj roztwór mąki ziemniaczanej z wodą i przygotuj gęsty kisiel. Zdejmij wiśnie z ognia i pozwól im ostygnąć. Teraz czas na wylepienie formy ciastem. Zrób to bardzo dokładnie wylepiając brzegi formy na wysokość około 2 cm. Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do piekarnika na około 20-25 minut aż delikatnie się zrumieni. Pora przygotować prosty krem kokosowy. Zagotuj mleko kokosowe wraz z płatkami jaglanymi, po 10 minutach gotowania za pomocą blendera zmiksuj masę na gładki krem i dodaj słodzik (ilość wg upodobania). Masa powinna mieć konsystencję budyniu. Do kremu dodaj nasiona chia, dokładnie wymieszaj i odstaw do lekkiego przestudzenia. Posiekaj miętę i dodaj ją do przestudzonych wiśni. Kiedy ciasto tarty będzie gotowe wyjmij formę i od razu wylej masę kokosową. Rozprowadź równomiernie krem za pomocą łyżki lub łopatki. Pora na wiśnie. Wystarczy polać żelowymi wiśniami krem jaglano-kokosowy. Na sam koniec kilka akcentów zieleni i możemy uznać, że dotarliśmy razem do finiszu. Teraz najtrudniejsza część programu. Musisz to ciasto schłodzić i nie podjadać ;)

Smacznego!

Website | + posts

Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Viola Urban

Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Newsletter Okiem Dietetyka

.

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

KATEGORIE BLOGA

KUP MOJĄ NAJNOWSZĄ KSIĄŻKĘ

×