O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram Feed

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
Pieczony pasztet z czerwonej soczewicy

Pieczony pasztet z czerwonej soczewicy

Ale pasztet! Bogaty w białko roślinne, błonnik i witaminy z grupy B. Do tego całkowicie wegański i pełen smaku. Świetnie sprawdzi się nie tylko w diecie wegetarianina, ale każdego kto chce choć w niewielkim stopniu ograniczać mięso.


Składniki (1 duża keksówka – 10 porcji)

  • 1,5-2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 niewielkie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 czubate łyżki odtłuszczonego siemienia lnianego (można też użyć zmielonych otrębów owsianych)
  • łyżka sosu sojowego ciemnego
  • przyprawy: pieprz czarny, słodka papryka, płatki chili, imbir mielony, mielona kolendra
  • opcjonalnie: 100 g ugotowanej kaszy jaglanej (około 30-35 g suchej kaszy)
  • opcjonalnie: 10-20 g posiekanych orzechów włoskich do posypania
wegański pasztet z czerwonej soczewicy (deska Violin , kratka Cooling – à Tab)

Pasztet z soczewicy – przygotowanie

Soczewicę namaczamy w dużej ilości wody przez 2-3 godziny. Odcedzamy. Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości. W tym samym czasie na niewielkim ogniu szklimy drobno pokrojoną cebulę wraz z przyprawami. Po 3-4 minutach dodajemy marchewkę i pietruszkę startą na tarce o drobnych oczkach. Dusimy pod przykryciem aż włoszczyzna lekko zmięknie.

Warzywa łączymy z odciśniętą soczewicą (kaszą jaglaną), siemieniem lnianym i sosem sojowym. W razie potrzeby doprawiamy.

Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180º C na około 40 minut.

wegański pasztet z czerwonej soczewicy (deska Violin , kratka Cooling – à Tab)

Wartość odżywcza 10 porcji pasztetu z soczewicy

1 sugerowana porcja wegańskiego pasztetu z soczewicy dostarcza około:

  • 140 kcal
  • 8 g białka
  • 4 g tłuszczu
  • 17 g węglowodanów
  • 3,5 g błonnika

 

 

Zapisz

Viola Urban

Ocenia Okiem Dietetyka od 3 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz kulinarnych rewolucji, z doświadczenia copywriter i social media ninja. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

social media

Instagram

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

kategorie bloga

Najnowsze porady

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

×