Burgery z bobu z sosem sezamowo-pietruszkowym
- 21 lipca, 2016
- od
- Viola Urban
Fava bean burger, czyli burgery z bobu po raz pierwszy jadłam w Poznańskim Moa Burger. Posiłek przytłoczył mnie swoim rozmiarem, ale zainspirował do stworzenia czegoś lżejszego, o zdecydowanie mniejszej objętości, ale o podobnym zakresie smaków! Inspirowane kuchnią bliskowchodnią burgery z bobu z sosem tahini podałam na domowej roboty podpłomykach orkiszowych z czarnym sezamem. Do tego miks warzyw i można zaczynać ucztowanie! Pracy jest sporo, dlatego warto przygotować je w większej ilości razem z grupą znajomych. Obieranie bobu stanie się znacznie przyjemniejsze, jeśli przeprowadzimy je w akompaniamencie soczystych ploteczek ;)
Składniki [4 porcje]
Podpłomyki [8 sztuk]
- 240g mąki orkiszowej
- 150ml ciepłej wody
- szczypta soli morskiej
- łyżka czarnego sezamu lub nasion czarnuszki
- opcjonalnie: drobno posiekana natka pietruszki
Sos sezamowo-pietruszkowy
- 2 czubate łyżki pasty tahini
- łyżka soku z cytryny lub limonki
- duża garść natki pietruszki
- płaska łyżka łagodnego miodu (zazwyczaj używam miodu akacjowego)
- opcjonalnie: 1-2 łyżki wody jeśli sos okaże się zbyt gęsty
Burgery z bobu
- 0,5kg młodego świeżego bobu
- garść natki pietruszki
- 1 duże jajko
- 50g siemienia lnianego odtłuszczonego (zamiennik bułki tartej)
- pół czerwonej cebuli
- łyżka pasty tahini
- łyżeczka miodu naturalnego
- 2 szczypty kminu rzymskiego
- szczypta mielonej kolendry
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- łyżka oliwy z oliwek
Dodatkowo
- 1 niewielki pomidor
- 1/2 świeżego ogórka
- natka pietruszki
- świeża kolendra
- papryczka chili
- pół czerwonej cebuli
- garść ugotowanego bobu
- czarny sezam lub pietruszka
Przygotowanie
Mąkę orkiszową przesiewamy. Dodajemy sezam lub czarnuszkę oraz opcjonalnie posiekaną natkę pietruszki. W ciepłej wodzie rozpuszczamy sól. Dodajemy do mąki, zagniatamy elastyczne, jednolite ciasto. Szczelnie zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około godzinę.
W tym czasie gotujemy bób w lekko osolonej wodzie. Bób powinien pozostać al dente, więc czas gotowania będzie wynosił około 20-30 minut. Obieramy i odmierzamy 300 g. Resztę odkładamy do dekoracji. Bób miksujemy na gładką masę razem z jajkiem, pietruszką, miodem, tahini i przyprawami. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę oraz siemię lniane. Formujemy 4 płaskie kotlety, lekko smarujemy oliwą z oliwek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C na około 20-25 minut, po czym przewracamy kotlety na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 minut.
Wszystkie składniki sosu wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Warzywa myjemy i kroimy wg uznania.
Ciasto na podpłomyki dzielimy na 8 równych części. Z każdej z nich rozwałkowujemy stosunkowo cienki placek. Rozgrzewamy suchą patelnię i opiekamy każdy placek z obydwu stron do zrumienienia.
Na ciepłe podpłomyki nakładamy po łyżce sosu, kotlet z bobu i ulubione dodatki. Przykrywamy drugim podpłomykiem.
Więcej o właściwościach bobu i pietruszki przeczytasz klikając w poniższe linki:
okiemdietetyka.pl/ bob-oceniony-okiem-dietetyka/
okiemdietetyka.pl/ pietruszka-10-faktow-ktore-trzeba-znac/
Przepis powstał we współpracy z marką Baziółka – producentem świeżych ziół doniczkowych.
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!