O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram Feed

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
Burgery z bobu z sosem sezamowo-pietruszkowym

Burgery z bobu z sosem sezamowo-pietruszkowym

Fava bean burger, czyli burgery z bobu po raz pierwszy jadłam w Poznańskim Moa Burger. Posiłek przytłoczył mnie swoim rozmiarem, ale zainspirował do stworzenia czegoś lżejszego, o zdecydowanie mniejszej objętości, ale o podobnym zakresie smaków! Inspirowane kuchnią bliskowchodnią burgery z bobu z sosem tahini podałam na domowej roboty podpłomykach orkiszowych z czarnym sezamem. Do tego miks warzyw i można zaczynać ucztowanie! Pracy jest sporo, dlatego warto przygotować je w większej ilości razem z grupą znajomych. Obieranie bobu stanie się znacznie przyjemniejsze, jeśli przeprowadzimy je w akompaniamencie soczystych ploteczek ;)


burgery z bobu na domowych podpłomykach orkiszowych
burgery z bobu na domowych podpłomykach orkiszowych

Składniki [4 porcje]

Podpłomyki [8 sztuk]

  • 240g mąki orkiszowej
  • 150ml ciepłej wody
  • szczypta soli morskiej
  • łyżka czarnego sezamu lub nasion czarnuszki
  • opcjonalnie: drobno posiekana natka pietruszki

Sos sezamowo-pietruszkowy

  • 2 czubate łyżki pasty tahini
  • łyżka soku z cytryny lub limonki
  • duża garść natki pietruszki
  • płaska łyżka łagodnego miodu (zazwyczaj używam miodu akacjowego)
  • opcjonalnie: 1-2 łyżki wody jeśli sos okaże się zbyt gęsty

Burgery z bobu

  • 0,5kg młodego świeżego bobu
  • garść natki pietruszki
  • 1 duże jajko
  • 50g siemienia lnianego odtłuszczonego (zamiennik bułki tartej)
  • pół czerwonej cebuli
  • łyżka pasty tahini
  • łyżeczka miodu naturalnego
  • 2 szczypty kminu rzymskiego
  • szczypta mielonej kolendry
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek

Dodatkowo

  • 1 niewielki pomidor
  • 1/2 świeżego ogórka
  • natka pietruszki
  • świeża kolendra
  • papryczka chili
  • pół czerwonej cebuli
  • garść ugotowanego bobu
  • czarny sezam lub pietruszka

 

burgery z bobu z sosem sezamowo-pietruszkowym
burgery z bobu z sosem sezamowo-pietruszkowym

Przygotowanie

Mąkę orkiszową przesiewamy. Dodajemy sezam lub czarnuszkę oraz opcjonalnie posiekaną natkę pietruszki. W ciepłej wodzie rozpuszczamy sól. Dodajemy do mąki, zagniatamy elastyczne, jednolite ciasto. Szczelnie zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około godzinę.

W tym czasie gotujemy bób w lekko osolonej wodzie. Bób powinien pozostać al dente, więc czas gotowania będzie wynosił około 20-30 minut. Obieramy i odmierzamy 300 g. Resztę odkładamy do dekoracji. Bób miksujemy na gładką masę razem z jajkiem, pietruszką, miodem, tahini i przyprawami. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę oraz siemię lniane. Formujemy 4 płaskie kotlety, lekko smarujemy oliwą z oliwek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C na około 20-25 minut, po czym przewracamy kotlety na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 minut.

Wszystkie składniki sosu wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Warzywa myjemy i kroimy wg uznania.

Ciasto na podpłomyki dzielimy na 8 równych części. Z każdej z nich rozwałkowujemy stosunkowo cienki placek. Rozgrzewamy suchą patelnię i opiekamy każdy placek z obydwu stron do zrumienienia.

Na ciepłe podpłomyki nakładamy po łyżce sosu, kotlet z bobu i ulubione dodatki. Przykrywamy drugim podpłomykiem.

burgery z bobu na domowych podpłomykach orkiszowych
burgery z bobu na domowych podpłomykach orkiszowych

Więcej o właściwościach bobu i pietruszki przeczytasz klikając w poniższe linki:

okiemdietetyka.pl/ bob-oceniony-okiem-dietetyka/

okiemdietetyka.pl/ pietruszka-10-faktow-ktore-trzeba-znac/

natka pietruszki - właściwości
natka pietruszki – właściwości

Przepis powstał we współpracy z marką Baziółka – producentem świeżych ziół doniczkowych.

logo Baziółka
logo Baziółka

 

Zapisz

Viola Urban

Ocenia Okiem Dietetyka od 3 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz kulinarnych rewolucji, z doświadczenia copywriter i social media ninja. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

Posty z kategorii

Nie na temat #4

Nie na temat #4

Czerwiec 28, 2017
Czym doprawić sok warzywny?

Czym doprawić sok warzywny?

Czerwiec 26, 2017
Nie na temat #3

Nie na temat #3

Czerwiec 21, 2017

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

social media

Instagram

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

kategorie bloga

Najnowsze porady

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

×