Meksykańskie burgery z fasoli i kaszy jaglanej
- 18 kwietnia, 2015
- od
- Viola Urban
Vegefaza trwa – tym razem zaowocowała przepisem na burgery z fasoli i kaszy jaglanej. Udowadniam sobie i bliskim, że można jeść smacznie bez mięsa, nabiału i jajek. To dla mnie wyzwanie, bo dieta wegańska, w 100% roślinna zawsze była czymś w rodzaju szpagatu fajnie się patrzy, ale pewnie ciężko zrobić ;) Postanowiłam radykalnie ograniczyć produkty odzwierzęce celem wdrożenia w życie bardziej kreatywnej twórczości kulinarnej. I oto są: wegańskie, jaglano-fasolowe burgery przyprawione meksykańskimi przyprawami. Testowałam na znajomych: mało mówili, jedli szybko, a niektóre osoby nie pozostawiły na talerzu nawet okruszka! Do dzieła więc.
Składniki [burgery z fasoli i kaszy jaglanej – 10 szt]
- 250 g ugotowanej białej (lub czerwonej) fasoli
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej (objętość przed ugotowaniem)
- 2 marchewki
- 3 łyżki sezamu
- 3 łyżki nasion słonecznika
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 1/2 papryczki chili
- mała czerwona cebulka
- ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, papryka w proszku (słodka lub ostra w zależności od preferencji), kurkuma (łyżeczka), młotkowane ziarna kolendry (łyżeczka), 1/2 łyżeczki mielonego kuminu, 1/2 łyżeczki suszonego imbiru, szczypta suszonej mięty lub drobno posiekana mięta świeża [można też użyć gotowej mieszanki przypraw meksykańskich np. mieszanki to tacos]
Dodatkowo
- bułki pełnoziarniste – najlepiej żytnie na zakwasie
- sałata
- pomidor malinowy
- czerwona cebulka
- świeża kolendra
Burgery z fasoli i kaszy jaglanej – przygotowanie
Ugotuj kaszę jaglaną tak, aby wchłonęła całą wodą z garnka (dwie objętości wody na jedną objętość kaszy). Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę i czosnek obierz z łupinek i pokrój w drobną kostkę. To samo uczyń z chilli – nie musisz obierać ;) Na suchej patelni lekko podpraż sezam i słonecznik. Śmiało możesz zrobić to za jednym razem. Odcedzoną, lekko rozgniecioną fasolę, ugotowaną kaszę, warzywa i nasiona wrzuć do miski i dokładnie wymieszaj. Teraz pora na mąkę i przyprawy. Tutaj warto nie zdawać się na przepis lecz to co się widzi. Dodawaj mąkę aż uzyskasz lekko lepką konsystencję umożliwiającą formowanie kotletów – masa powinna być raczej mokra. Następnie przyprawy – można nimi swobodnie żonglować wedle swojego upodobania. W związku z tym, że wszystkie produkty z miski nie stanowią zagrożenia jeśli zje się je na surowo – możesz smakować „ciasto” w trakcie aż do uzyskania TEGO smaku. Nagrzej piekarnik do 180 st. C i przygotuj blaszkę z papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki formuj kotleciki o grubości około 8-10mm. Tak jak wspominałam powinno ich wyjść około 10. Piecz burgery przez około 30 minut.
Burgery możesz podawać samodzielnie w towarzystwie sałatki ze świeżych warzyw lub jako klasyczną bułkę (koniecznie z pełnego ziarna). Świetnie skomponują się z klasycznym guacamole (przepis znajdziesz tutaj), zieleniną, plasterkiem pomidora i czerwonej cebuli. Smak jest niezwykły! A jeśli jednak wolisz mięso to kliknij na obrazek poniżej i zobacz jak możesz je przygotować na zdrowo :)
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!