Cześć! Jestem Viola i od ponad 8 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i moich przemyśleń o życiu. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL MEDIA

7 składników odżywczych, które powinny się znaleźć w diecie osób z Hashimoto

7 składników odżywczych, które powinny się znaleźć w diecie osób z Hashimoto

Czym jest choroba Hashimoto?

Zapalenie tarczycy typu Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną. Choroby te polegają na tym, że nasz układ odpornościowy zaczyna pracować nieprawidłowo i produkować przeciwciała, które atakują własne tkanki. W przypadku Hashimoto przeciwciała atakują tarczycę i prowadzą do stopniowego zaniku jej komórek. Hashimoto jest jedną z najczęstszych przyczyn niedoczynności tarczycy. Około 90% zachorowań ma podłoże autoimmunologiczne. Zazwyczaj choroba rozwija się bardzo wolno i przez wiele lat może nie dawać żadnych objawów. W typowym przebiegu na początku pojawia się przemijająca nadczynność tarczycy, następnie mamy krótki okres, kiedy wszystko działa jak należy, stopniowo pojawia się subkliniczna niedoczynność tarczycy, która po pewnym czasie przechodzi w pełnoobjawową niedoczynność tarczycy.

Dieta jest bardzo ważnym elementem podczas leczenia objawów choroby Hashimoto
Dieta jest bardzo ważnym elementem podczas leczenia objawów choroby Hashimoto

Objawy Hashimoto

Objawy w Hashimoto są bardzo podobne do tych występujących w niedoczynności tarczycy. Ich charakter jest bardzo zróżnicowany i zależy od przyczyny schorzenia, czasu jego trwania, dynamiki rozwoju i nasilenia zaburzeń wydzielania hormonów. Gdy w mojej grupie na Facebooku zrobiłam ankietę na temat uciążliwości objawów w Hashimoto na pierwszym miejscu pojawiło się nadmierne zmęczenie, osłabienie, pogorszone samopoczucie. Potwierdzają to pacjentki, które zgłaszają się do mnie na konsultację.Na innych grupach i forach także czytam, że właśnie nadmierne zmęczenie jest najbardziej dokuczliwe. Dalej plasuje się problem z nadmierną masą ciała, trudności z redukcją zbędnej tkanki tłuszczowej, zaburzenia pamięci, koncentracji, mgła mózgowa. Panie skarżą się także na nadmierne wypadanie włosów, suchą skórę, łamliwe paznokcie, uporczywe uczucie zimna oraz słabą tolerancję niskich temperatur. Wśród objawów Hashimoto wyróżniamy również zaparcia, które są związane ze spowolnioną motoryką przewodu pokarmowego.

Myślę, że te wszystkie objawy są ze sobą bardzo powiązane i jedne wpływają na drugie. Gdy mamy problem z nadmierną masą ciała czy wypadającymi włosami, wpływa to na nasze pogorszone samopoczucie. A gdy tych negatywnych objawów jest naprawdę dużo, wszystko jeszcze bardziej się kumuluje. Wiem, jak to jest, ponieważ sama mam niedoczynność tarczycy i Hashimoto i kiedyś również zmagałam się z tymi dolegliwościami. Teraz czuję się naprawdę dobrze, funkcjonuję normalnie i nie mam objawów Hashimoto. Nie stało się to rzecz jasna samoistnie. Bardzo ważnym elementem leczenie choroby Hashimoto jest dobre odżywianie połączone z aktywnością fizyczną, która sprawia nam przyjemność.Wiele osób zastanawia się co jeść, aby czuć się dobrze. Z tego względu w tym artykule opowiem Wam o 7 najważniejszych składnikach odżywczych, które moim zdaniem powinny być stałym i ważnym elementem naszego codziennego odżywiania.

Składniki odżywcze szczególnie istotne w diecie osób z chorobą Hashimoto: Witamina D3

U osób zmagających się z Hashimoto należy zwrócić szczególną uwagę na witaminę D. Wiele osób kojarzy ją z poprawą samopoczucia, lepszym nastrojem i większą ilością energii. I to rzeczywiście prawda. Mamy silne dowody na to, że witamina D wykazuje duży wpływ na nasz układ nerwowy, hormonalny i odpornościowy

Wpływ wysycenia organizmu witaminą D na przeciwciała

Witamina D jest jedną z najważniejszych witamin, jeśli chodzi o poprawę zdrowia w Hashimoto. Wpływa na regulację układu odpornościowego i wykazuje działanie przeciwzapalne. Receptory witaminy D znajdują się w każdej komórce naszego ciała, także w tarczycy.  Wskazuje się, że z tego względu uczestniczy w jej funkcjach wydzielniczych. W badaniu przeprowadzonych na grupie 310 osób (155 z Hashimoto i 155 zdrowych) stwierdzono, że stężenia witaminy D są znacząco niższe u osób chorujących niż u osób zdrowych. Stężenie witaminy D w surowicy krwi było powiązane z ilością przeciwciał anty-TPO i anty-TG. Osoby z wyższym stężeniem przeciwciał miały niższy poziom witaminy D. Dodatkowo zauważono, że z czasem trwania choroby stężenie witaminy D zmniejsza się. Badanie przeprowadzono na osobach przyjmujących hormony tarczycy. W innych badaniach natomiast zaobserwowano, że spożycie witaminy D przez osoby z Hashimoto jest zbyt niskie w stosunku do zalecanego poziomu. 

Witaminę D pozyskujemy przez syntezę skórną, z żywności i suplementacji.
Witaminę D pozyskujemy przez syntezę skórną, z żywności i suplementacji.

Witamina D a TSH

Witamina D wpływa na poprawę pracy tarczycy i może spowolnić przebieg niedoczynności tarczycy. Wykazano wzajemną korelację pomiędzy witaminą D i wartością TSH. Zaobserwowano, że jeśli ktoś ma niski poziom witaminy D, ma wyższy poziom TSH. Podniesienie poziomu witaminy D we krwi wpływa na zmniejszenie poziomu TSH. Zaobserwowałam to również u siebie i moich pacjentek. 

Poziom witaminy D we krwi

Jaki poziom witaminy D warto, więc mieć w niedoczynności tarczycy i Hashimoto?Wykazano, że tarczyca najlepiej pracuje na poziomie ok. 50-80 ng/ml, choć w innych źródłach mówi się, że wystarczy już poziom 30-50 ng/ml. W chorobach autoimmunologicznych zalecam jednak trzymać się wyższego poziomu, a zatem pomiędzy 60-80 ng/ml.

Warto również pamiętać o tym, że:

  • poziom min. 34 ng/ml potrzebny jest do transportu i wchłaniania wapnia,
  • poziom min. 40 ng/ml jest potrzebny, aby skutecznie walczyć z insulinoopornością, a układ odpornościowy radził sobie z infekcjami i wirusami,
  • poziom min. 50 ng/ml warto mieć przy różnych stanach zapalnych i chorobach autoimmunologicznych.

Źródła witaminy D

Podstawowym źródłem witaminy D jest światło słoneczne, a dokładniej promieniowanie UVB. Niestety mało ludzi ma możliwość przebywania na słońcu w czasie, w którym zachodzi największa produkcja witaminy D.Zjawisko to obserwujemy pomiędzy godziną 12:00 a 15:00. O tej porze  większość ludzi pracuje. Jednak, jeśli masz możliwość, praca Ci na to pozwala, to polecam w tym czasie zrobić sobie krótki spacer lub posiedzieć na słońcu – wystarczy 15 min dziennie. Należy jednak pamiętać, że krem z wysokim filtrem przeciwsłonecznym oraz obrania skutecznie hamują syntezę skórną witaminy D. Aby synteza witaminy D była możliwa, musimy w tym czasie ograniczyć w ciągu tych 15-20 minut używanie filtrów promieniowania UVA i UVB oraz odsłonić minimum 18% powierzchni ciała, co w praktyce oznacza odsłonięcie twarzy, przedramion i łydek. 

Witamina D występuje także w żywności, jednak bardzo trudno jest dostarczyć wystarczającej ilości tego składnika z samego pożywienia. Do produktów żywnościowych bogatych w witaminę D wyróżniamy jajka, produkty mleczne i tłuste ryby takie jak łosoś, makrela, sardynki, śledzie. 

Suplementacja

Witamina D jest tą witamina, którą w większości przypadków trzeba suplementować. Suplementację zaleca się zwłaszcza w okresie od września do kwietnia, kiedy faktycznie mamy mniej słońca. Tabletkę z witaminą D najlepiej przyjmować rano ze śniadaniem. Przyswajanie witaminy D można poprawić, gdy przyjmujemy ją w towarzystwie tłuszczu, innych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, magnezu i wapnia. Obecnie wiele preparatów ma skład przystosowany do tego, aby wchłanianie było na wysokim poziomie  i nie jest to koniecznie.

Dawka powinna być uzależniona od stężenia witaminy D we krwi. Warto chociaż raz w roku zbadać poziomu witaminy D (25OHD3), a potem dobrać odpowiednią dawkę suplementu. Jeśli z jakiegoś powodu nie jest to możliwe, należy przyjmować dawkę profilaktyczną według wytycznych ogólnych dla populacji Polski z 2018 roku. Rekomendacje znajdziesz np. tutaj.

Składniki odżywcze szczególnie istotne w diecie osób z chorobą Hashimoto: Żelazo

Żelazo, a zwłaszcza jego niedobór wielu osobom kojarzy się z anemią. Z kolei anemia to osłabienie, brak sił, brak energii, pogorszony nastrój i smutek. Wykazano, że anemia może być diagnozowana nawet u 60% osób z niedoczynnością tarczycy, dlatego warto bliżej przyjrzeć się temu składnikowi mineralnemu.

Żelazo a tarczyca

Żelazo stanowi składnik peroksydazy jodującej, która bierze udział w syntezie hormonów tarczycy. Jego niedobór prowadzi do zmniejszenia syntezy hormonów tarczycy i zmniejszenia konwersji T4 do T3.rzyczynia się także do zwiększonego wydzielania TSH, powiększenia tarczycy i rozwoju niedoczynności. Jest współodpowiedzialne za tworzenie i regenerację włókien kolagenowych i elastyny, które tworzą tkanki łączne, kości, skórę, włosy i paznokcie.

Dodatkowo jest składnikiem hemoglobiny, której poziom bywa obniżony w niedoczynności tarczycy. Warto zwrócić uwagę, że anemia i zaburzenia funkcji tarczycy często występują jednocześnie. Oprócz problemów z żelazem mogą być to również problemy z niedoborami witamin B12, B6 i kwasu foliowego. Na ten aspekt należy zwrócić szczególną uwagę u osób, które stosują dietę wegańską lub dietę z mocnym ograniczeniem produktów odzwierzęcych.

Mięso czerwone jest jednym ze źródeł dobrze przyswajalnego żelaza. Prawidłowy poziom żelaza jest szczególnie istotny u osób z zaburzeniami pracy tarczycy, zwłaszcza chorobie Hashimoto.
Mięso czerwone jest jednym ze źródeł dobrze przyswajalnego żelaza.

Źródła żelaza

Żelazo dzielimy na 2 rodzaje:

  1. Hemowe (pochodzenia zwierzęcego) – wchłania się w ok. 15-35%, jest bardziej biodostępne. Zaliczamy tu np. mięso, ryby, jajka.
  2. Niehemowe (roślinne) – wchłania się w ok. 2-20%, jest mniej biodostępne. Zalicza się tu np. pestki dyni, amarantusa, komosę ryżową, warzywa strączkowe, buraki, różnego rodzaju orzechy, kakao, natkę pietruszki

Wchłanianie żelaza z przeciętnej diety wynosi 10-15%, natomiast wzrasta 2-3 razy w przypadku jego niedoborów w organizmie. Żelazo hemowe ma dużo lepszą przyswajalność, a najlepiej przyswajalne jest żelazo z żółtka jaja kurzego. Dodatkowo dobrym źródłem żelaza są też zioła i przyprawy, np. bazylia, oregano, kurkuma, tymianek, majeranek, anyż, natka pietruszki.

Istnieją substancje, które ułatwiają wchłanianie żelaza jak i takie, które utrudniają jego przyswajanie. Warto zwrócić na to uwagę w swojej diecie. Należy wprowadzić połączenia, które pomogą nam lepiej przyswoić żelazo i unikać takich, które to utrudniają.

Na lepsze wchłanianie i przyswajanie żelaza wpływa dodatek witaminy C w postaci produktów w nią bogatych lub suplementu. Z produktem bogatym w żelazo (zwłaszcza pochodzenia roślinnego) warto zjadać warzywa bogate w witaminę C np. paprykę, pomidory, kapustę kiszoną. Wchłanianie żelaza poprawiają też niektóre aminokwasy np. histydyna, cysteina, lizyna – dobrze jest, więc łączyć produkty zawierające żelazo niehemowe z hemowym. Połączenie zwierzęcych źródeł żelaza ze źródłami roślinnymi, może zwiększyć stopień wchłaniania żelaza z tych drugich. W ten sposób można zyskać podwójnie – dostarczyć żelazo hemowe, które wchłania się łatwiej oraz zwiększyć absorpcję żelaza niehemowego z roślin.

Z drugiej strony leki na nadkwaśność, zbyt duża ilość błonnika, szczawianów, fosforanów, czy związki zawarte w kawie i herbacie mogą utrudniać wchłanianie żelaza. Kawę i herbatę powinno się pić w odstępie min. 1h od posiłku, spożywanie bezpośrednio przed lub po posiłku może hamować absorpcję żelaza nawet o 60%.

Suplementacja żelaza

Preparaty, leki czy suplementy z żelazem poleca się zazwyczaj tylko w stanach silnej anemii, ponieważ żelazo w dużych ilościach może być toksyczne dla naszego organizmu. Dodatkowo wielu pacjentów w czasie suplementacji żelazem odczuwa nieprzyjemne dolegliwości takie jak np. mdłości, bóle brzucha, zaparcia, biegunki, wymioty, nudności, ponieważ zmniejsza się motoryka jelit. Trzeba wtedy pić bardzo dużo wody.

Uwaga! Jeśli już suplementujesz żelazo pamiętaj, że może ono zaburzać wchłanianie wielu substancji w tym lewotyroksyny (Euthyroxu, Letroxu) i powinno być przyjmowane w odstępie ok. 4h od leku.

Składniki odżywcze szczególnie istotne w diecie osób z chorobą Hashimoto: Witamina B12

Witaminy z grupy B są głównie znane ze swojego wpływu na funkcjonowanie układu nerwowego. Poza tym wpływają na zachowanie równowagi hormonalnej i pracę tarczycy. 

Witamina B12 a tarczyca

Witaminy z grupy B biorą udział w naturalnej detoksykacji wątroby, a jak wiemy w niej również zachodzi konwersja T4 do T3. Warto szczególnie zwrócić uwagę na witaminę B12, która sprzyja produkcji czerwonych krwinek. Polecam zbadać jej poziom, zwłaszcza jeśli nasza dieta jest uboga w produkty odzwierzęce. Niedobór witaminy B12 sprzyja wytwarzaniu nieaktywnej formy T3, czyli rT3. Niedokrwistość wynikająca z niedoboru witaminy B12 bardzo często współwystępuje z Hashimoto. 

Mięso, ryby, jajka i nabiał stanowią źródło witaminy B12. Witaminy tej nie ma w produktach pochodzenia roślinnego.
Mięso, ryby, jajka i nabiał stanowią źródło witaminy B12. Witaminy tej nie ma w produktach pochodzenia roślinnego.

Źródła witaminy B12

Witamina B12 znajduje się w mięsie, mleku, jajkach, rybach. Nie występuje w produktach pochodzenia roślinnego. Weganie i osoby mocno ograniczające produkty odzwierzęce powinny ją obligatoryjnie suplementować.

Suplementacja witaminy B12

Jeśli ktoś spożywa mięso i produkty odzwierzęce zazwyczaj nie ma potrzeby suplementacji witaminy B12. Jednak powinny o niej szczególnie pamiętać osoby będące na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, które nie spożywają produktów odzwierzęcych. Warto regularnie, choć raz w roku badać poziom witaminy B12.

Składniki odżywcze szczególnie istotne w diecie osób z chorobą Hashimoto: Selen

Selen ma duży wpływ na prawidłową pracę tarczycy, a co za tym idzie, na nasze samopoczucie. Niewiele osób ma tego świadomość, a szkoda, bo wpływ selenu na chorobę Hashimoto jest naprawdę duży.

Selen a tarczyca

Selen znajduje się we wszystkich tkankach naszego organizmu, a tarczyca w przeliczeniu na 1 gram tkanki zawiera go najwięcej. Występuje on tam w postaci selenoprotein. Jest niezbędny do produkcji hormonów tarczycy. Wchodzi w skład dejodynaz, które odpowiadają za konwersję T4 do T3. Przy niedoborach selenu konwersja jest upośledzona nawet u zdrowych osób.

Pierwiastek ten jest bardzo silnym antyoksydantem, wspomaga detoks organizmu ze szkodliwych substancji i działa przeciwzapalnie. Wykazano, że ma ogromny wpływ na układ odpornościowy. Wchodzi w skład peroksydazy glutationowej, która m.in. chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i opóźnia procesy starzenia. Wpływa na obniżenie ilości przeciwciał i poprawia strukturę tarczycy. Selen chroni tarczycę poprzez neutralizację szkodliwego nadtlenku wodoru, który powstaje w procesie utleniania jodu. Jego niedobór może wpływać na uszkodzenie struktury tarczycy, obniżenie aktywnej T3, nasilenie przebiegu Hashimoto.

Selen dodatkowo wpływa na metabolizm składników odżywczych, dlatego jego niedobór może wpływać również  na spowolnienie metabolizmu i zwiększenie masy ciała.

Owoce morza są jednym ze źródeł selenu w diecie. Prawidłowy poziom selenu wpływ ana poprawę funkcjonowania tarczycy i poprawę samopoczucia osób zmagających się z chorobą Hashimoto.
Owoce morza są jednym ze źródeł selenu w diecie.

Źródła selenu

Najbardziej znanym źródłem selenu są orzechy brazylijskie.Jednak należy pamiętać, że zawartość selenu może być w nich naprawdę różna w zależności od regionu ich uprawy. Największą zawartość selenu mają orzechy z Brazylii, Amazonii Wschodniej i Zachodniej (ok. 220-118 mcg na sztukę). Natomiast w Polsce mamy głównie orzechy z Boliwii, które mają ok. 8 mcg selenu w jednym orzechu. Selen znajdziemy również w mięsie, owocach morza, rybach, jajach, nabiale, grzybach, czosnku. Zawartość selenu w produktach spożywczych zależy od gatunku rośliny, sposobu karmienia zwierząt, zawartości pierwiastka w środowisku, obróbki technologicznej. Wchłanianie selenu wzmacniają witaminy A, C oraz E.

Suplementacja selenu

Przy wysokich przeciwciałach i niedoborze selenu może zostać zalecona suplementacja selenem w postaci l-selenometioniny. Suplementacja selenem w badaniach wpłynęła na zmniejszenie stężenia przeciwciał przeciwko peroksydazie tarczycowej, a także poprawę tarczycy w badaniu USG. Przeprowadzono również badanie, w którym przebadano grupę ponad 130 osób z Hashimoto, u których oznaczono stężenie selenu. Okazało się, że średnie stężenie selenu we krwi w grupie osób chorujących na Hashimoto było niższe w porównaniu z grupą kontrolną.

Z suplementacją selenem jednak należy uważać mając mutację genów BRCA1 i BRCA2, które zwiększają predyspozycję zachorowania na raka piersi i raka jajnika. Ważne jest tu przeprowadzenie wywiadu rodzinnego czy nie ma genetycznego obciążenia. Często w tych przypadkach Panie mają już podwyższone stężenie selenu, a dodatkowe suplementowanie i wysokie stężanie selenu zwiększa możliwość zachorowania. Selen jest w naszej diecie niezbędny, ale w za dużej dawce może działać  pronowotworowo.

Składniki odżywcze szczególnie istotne w diecie osób z chorobą Hashimoto: Cynk

Cynk podobnie jak selen ma duży wpływ na prawidłową pracę tarczycy, a co za tym idzie z naszym dobrym nastrojem.

Wpływ cynku na pracę tarczycy

Związek ten wykazuje działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Niskie stężenie cynku w surowicy krwi wpływa na wzrost przeciwciał przeciwtarczycowych. Cynk potrzebny jest do produkcji TSH i konwersji hormonów tarczycy. Konsekwencją niedoboru cynku w organizmie jest obniżenie stężenia T4 i T3, a co za tym idzie, rozwój objawów niedoczynności tarczycy. Wraz ze spadkiem cynku obniża się poziom T3 i spada spoczynkowe tempo przemiany materii. Dodatkowo cynk bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów.

Nieoczyszczone kasze i produkty zbożowe są źródłem naturalnego cynku.

Źródła cynku

Cynk znajduje się w mięsie, rybach, owocach morza, jajach, serach podpuszczkowych, kakao, pestkach, orzechach, nasionach, produktach zbożowych, roślinach strączkowych. Na zmniejszenie wchłaniania cynku wpływa kwas szczawiowy, niektóre frakcje błonnika, konkurencyjne składniki mineralne (miedź, żelazo) i zbyt duża ilość kwasu fitynowego. Z kolei białko zwierzęce, niektóre aminokwasy i kwas cytrynowy zwiększają jego wchłanianie.

Suplementacja cynku

Naprawdę wiele produktów zawiera cynk. Jednak w niektórych przypadkach może być potrzebna suplementacja. Wtedy warto postawić na cynk w formie chelatu, cytrynianu, glukonianu, pikolinianu. Dawka zależy od tego jak duże są niedobory, ale zazwyczaj poleca się ok. 15-30 mg. Należy także pamiętać, że przy długiej suplementacji cynku mogą wystąpić niedobory miedzi. W organizmie oba te dwa pierwiastki konkurują ze sobą – są antagonistami.

Składniki odżywcze szczególnie istotne w diecie osób z chorobą Hashimoto: Kwasy tłuszczowe omega-3

Kwasy tłuszczowe omega 3 wielu osobom słusznie kojarzą się z mózgiem, pamięcią i koncentracją. Mają one duży wpływ na pracę tarczycy. 

Kwasy tłuszczowe omega-3 a tarczyca

Kwasy tłuszczowe omega-3 mają właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjnie. Wpływają na poprawę pamięci i koncentracji. Ważne są dla prawidłowego funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego (budują osłonki mielinowe i błony komórkowe). W ich skład wchodzi kwas dokozaheksanowy (DHA) i kwas eikozapentanowy (EPA). Omega-3 hamują nadmierną odpowiedź układu immunologicznego. Poprawiają konwersję T4 do T3 w wątrobie i wrażliwość tkanek na działanie hormonów tarczycy. Wykazano również, że EPA działa ochronnie na komórki tarczycy i przeciwdziała ich destrukcji. Ponadto omega-3 łagodzą objawy skórne choroby Hashimoto.

Dorada pieczona w stylu śródziemnomorskim z cytryną, tymiankiem, rozmarynem, oliwą i pomidorami
Ryby morskie stanowią najlepsze źródło kwasów omega-3.

Źródła kwasów tłuszczowych omega-3

Źródłem omega-3 są przede wszystkim tłuste ryby morskie (łosoś, makrela, śledź, węgorz, sardynki i szprot). Natomiast do źródeł roślinnych należy olej lniany, siemię lniane, olej rzepakowy czy orzechy włoskie. Należy jednak pamiętać, że roślinne źródła kwasów omega-3 (ALA) wymagają enzymów, aby przekształcić się w aktywną formę DHA. W przypadku diety wegańskiej lepiej postawić na suplementację EPA i DHA z alg morskich.

Suplementacja omega-3

W Hashimoto często zalecana jest suplementacja w ilości ok. 1000 mg łącznie EPA + DHA. Trzeba jednak pamiętać, że suplementacja może nie przynieść spodziewanych korzyści terapeutycznych, jeśli w Twoje dieta będzie obfitowała w dużą ilość cukru z różnych źródeł. 

Składniki odżywcze szczególnie istotne w diecie osób z chorobą Hashimoto: Antyoksydanty, witaminy A, C, E

Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, które powstają w procesie przemiany materii i przyspieszają proces starzenia się organizmu.

Antyoksydanty a tarczyca

Witaminy A, C i E mają duże znaczenie w Hashimoto dzięki swoim antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym właściwościom. Wpływają na spowolnienie autodestrukcji tarczycy i pośrednio na wytwarzanie hormonów tarczycy. Witaminy te zwiększają wchłanianie selenu w przewodzie pokarmowym. Każda z nich pełni trochę inną funkcję:

  • witamina C – nasila syntezę tyrozyny i zwiększa wchłanianie lewotyroksyny,
  • witamina E – zwiększa szczelność naczyń krwionośnych i przyczynia się do ograniczania obrzęków, które często towarzyszą niedoczynności tarczycy i Hashimoto,
  • witamina A – zwiększa wrażliwość komórek na hormony tarczycy, które jednocześnie potrzebne są do przemiany beta-karotenu w witaminę A w organizmie. Jest zaangażowana w regulację metabolizmu hormonów tarczycy na poziomie gruczołu i tkanek obwodowych oraz regulację wydzielania TSH przez przysadkę. Zmniejsza reakcje autoimmunizacyjne w organizmie, a tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób autoimmunizacyjnych tarczycy. Zbyt niski jej poziom powoduje zaburzenia konwersji T4 do T3.
dieta przeciwnowotworowa
Różnorodna, bogata w owoce, warzywa i orzechy dieta dostarcza dużej ilości antyoksydantów.

Najważniejsze źródła witamin A, C i E

  • witamina C – warzywa i owoce takie jak np. papryka, brokuły, pietruszka, jarmuż, cytrusy, gruszki, jagody, truskawki, borówki,
  • witamina E – oliwa z oliwek, awokado, orzechy, nasiona,
  • witamina A – jajka, ryby, masło, produkty mleczne.
niedoczynność tarczycy i hashimoto

Dietoterapia w chorobie Hashimoto – podsumowanie

Osoby zmagające się z niedoczynnością tarczycy i Hashimoto powinny szczególnie zwrócić uwagę na te składniki odżywcze. Jest to ważne nie tylko dla osób z chorą tarczycą, ale każdego z nas, kto chce czuć się dobrze i zależy mu na własnym zdrowiu. Stawiajmy przede wszystkim na dobrze zbilansowaną dietę bogatą w witaminy i składniki mineralne.

Jak widać, większość wymienionych składników odżywczych można znaleźć w naprawdę wielu produktach żywnościowych. Zapotrzebowanie na większość z nich można spokojnie zapewnić za pomocą diety nawet ponad to. Suplementacja, jak sama nazwa wskazuje, powinna być uzupełnieniem diety, jeśli z jakichś powodów jest ona niewystarczająca. Pamiętajmy, że suplementy dobieramy pod nasze potrzeby.

Zdrowe odżywianie bogate w składniki odżywcze powinno stać się naszym stylem życia, a nie tylko przejściowym etapem. W przeciwnym razie pozytywne zmiany w samopoczuciu nie będą zauważalne lub szybko znikną.

Chorujesz na chorobę Hashimoto i chcesz wiedzieć więcej? Zapisz się na listę oczekujących na kurs „Na ratunek tarczycy” i pobierz darmowy rozdział ebooka.

https://www.instagram.com/p/CDgyJyBhqbT/
Kurs online na ratunek tarczycy
Website | + posts

Jako dietetyk specjalizuje się w pracy z kobietami z niedoczynnością tarczycy, Hashimoto, insulinoopornością, nadwagą, otyłością, a także innymi problemami hormonalnymi. Prowadzę stronę www.apetytnazycie.com.pl i pokazuję, jak za pomocą odpowiedniego odżywiania i aktywności fizycznej można zmienić swoje życie na lepsze. Udowadniam, że znaczenia ma nie tylko dieta, ale także dbanie o sen, odpoczynek, kontakt z naturą oraz otaczanie się dobrymi ludźmi. Dietetyka to nie tylko moja praca, ale i największa pasja, w którą wkładam całe serce.

Marta Skoczeń

Jako dietetyk specjalizuje się w pracy z kobietami z niedoczynnością tarczycy, Hashimoto, insulinoopornością, nadwagą, otyłością, a także innymi problemami hormonalnymi. Prowadzę stronę www.apetytnazycie.com.pl i pokazuję, jak za pomocą odpowiedniego odżywiania i aktywności fizycznej można zmienić swoje życie na lepsze. Udowadniam, że znaczenia ma nie tylko dieta, ale także dbanie o sen, odpoczynek, kontakt z naturą oraz otaczanie się dobrymi ludźmi. Dietetyka to nie tylko moja praca, ale i największa pasja, w którą wkładam całe serce.

Cześć! Jestem Viola i od ponad 8 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i moich przemyśleń o życiu. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Newsletter Okiem Dietetyka

.

social media

KUP MOJĄ NAJNOWSZĄ KSIĄŻKĘ

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

×