Gryczane placuszki z jabłkami i cynamonem
- 24 lutego, 2016
- od
- Viola Urban
Gryczane placuszki z jabłkami, miodem i cynamonem to idealna, śniadaniowa propozycja dla osób, którym już się nudzą płatki z mlekiem, owsianka, kanapki i jajka na 15 sposobów. Nie oszukujmy się – mało kto rano cierpi na nadmiar czasu, dlatego przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników i dobra patelnia do smażenia bez tłuszczu. Koniec gadania, zapraszam do gotowania!
Składniki [2 porcje, czyli po 4 gryczane placuszki dla 1 osoby]
- 2 małe jabłka lub 1 duże [około 200-250g]
- 2 duże jajka
- spora łyżka miodu [20g]
- mąka gryczana [100g]
- mąka owsiana lub płatki owsiane błyskawiczne [20g]
- mleko roślinne (wersja bez laktozy) [50ml] w wersji klasycznej można użyć jogurtu lub kefiru
- łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego [10g]
- łyżeczka cynamonu lub przyprawy do piernika
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- odrobina soli
Przygotowanie
Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Ścieramy na tarce (ja lubię plasterki). Dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy. Na średnio rozgrzanej patelni beztłuszczowej smażymy grube gryczane placuszki. Z podanej porcji powinno wyjść około 8 szt.
Wartość odżywcza
1 porcja placuszków gryczanych ma około 440 kcal, 70 g węglowodanów, 15 g białka i 12 g tłuszczu i 4 g błonnika.
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!