Dietetyczna pizza – 3 zdrowsze wersje ciasta

Dietetyczna pizza – 3 zdrowsze wersje ciasta

Co jak co, ale pizza nie kojarzy nam się ze zdrową kuchnią. Pszenne węglowodany, tłusty żółty ser i salami to jedno z najbardziej zdemonizowanych przez dietetyków połączeń składników. Samo zło. Dzisiaj jednak chciałabym Wam udowodnić, że pizzę można zrobić inaczej. Przygotowałam trzy wersje ciasta: bezglutenowe na bazie mąk z gryki i kukurydzy, niskowęglowodanowe z kalafiora i parmezanu oraz bardzo podobne do klasycznego, ale o wiele zdrowsze ciasto z mąki orkiszowej i mąki z ciecierzycy. Na blogu możesz też znaleźć przepis na pizzę na spodzie z batata i maki owsianej. Jedno jest pewne – dietetyczna pizza jest możliwa.

Pizza z batata i mąki owsianej

Dietetyczna pizza z kalafiora i parmezanu

Składniki (2 porcje)

  • około 1/2 główki kalafiora (około 250 g)
  • około 30-40 g twardego sera np. parmezanu lub owczego pecorino
  • 1 jajko
  • garść posiekanego oregano Baziółka
  • odrobina soli
Oregano jest nie tylko niezastapioną w kuchni przyprawą, ale też bardzo ważnym składnikiem diety pod względem zdrowotnym

Dodatki (to moja wersja – Ty możesz zrobić inną kompozycję)

  • 4 łyżki pikantnego sosu pomidorowo-paprykowego z tego przepisu – KLIK
  • 50 g mini mozzarelli
  • 2 plasterki chudej wędliny z indyka
  • kilka krążków czerwonej cebuli
  • paski czerwonej papryki
  • garść świeżej rukoli
  • kilka listów świeżego oregano
pizza z kalafiora – spód przed pieczeniem

Przygotowanie

Kalafior ścieramy na tarce o grubszych oczkach albo mielimy w malakserze. Powinien mieć konsystencją ryżu. Przez około 5-6 minut prażymy go na suchej patelni, aby pozbawić go nadmiaru wody. Studzimy. W osobnym naczyniu rozbijamy jajko i dodajemy drobno starty ser oraz oregano. Dokładnie łączymy z przestudzonym kalafiorem. Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (papier warto posmarować cienką warstwą oliwy). Rozsmarowujemy równomiernie na kształt koła. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C na około 10-12 minut. Po tym czasie wyjmujemy placek z pieca. Smarujemy go sosem i układamy dodatki. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut. Gotowa pizzę posypujemy rukolą i listkami oregano.

dietetyczna, niskowęglowodanowa pizza z kalafiora

Bezglutenowa dietetyczna pizza z gryki i kukurydzy

Składniki (2 porcje)

  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 50 g pełnoziarnistej mąki gryczanej
  • łyżeczka droższy instant
  • odrobina soli
  • łyżka oliwy z oliwek
  • około 70 ml ciepłej wody
łagodny sos pomidorowy z oregano i bazylią Baziółka

Dodatki (przykładowe)

  • 4 łyżki łagodnego sosu pomidorowego
  • 2-3 usmażone bez tłuszczu pieczarki
  • kilka kawałków papryki
  • 50 g mozzarelli mini
  • świeża bazylia i oregano Baziółka
bezglutenowa pizza gryczano-kukurydziana

Przygotowanie

Suche składniki ciasta mieszamy ze sobą. Dodajemy oliwę i ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na minimum 6-8 godzin. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wcześniej trzeba go lekko posmarować oliwą). Rozciągamy ciasto na blaszce. Wierzch smarujemy sosem i obkładamy dodatkami. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 240 st. C na około 15-18 minut. Gotową pizzę podajemy z listkami świeżego oregano oraz bazylii.

dietetyczna bezglutenowa pizza gryczano-kukurydziana

Pizza z mąki z ciecierzycy z porem, gruszką i lazurem

Składniki (2 porcje)

  • 100 g mąki orkiszowej
  • 50 g mąki z ciecierzycy
  • łyżeczka drożdży instant
  • odrobina soli
  • łyżka oliwy z oliwek
  • około 70-80 ml gorącej wody

Dodatki

  • 1 podduszony na oliwie por z dodatkiem listków szałwii
  • kilka plasterków gruszki
  • około 30-40 g sera pleśniowego typu lazur lub gorgonzola
  • 3-4 orzechy włoskie
  • listki szałwii Baziółka
pizza z mąki z ciecierzycy z porem, gruszką i serem pleśniowym

Przygotowanie

Oba rodzaje mąki łączymy z solą i drożdżami. Dodajemy oliwę i ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozciągamy na kształt koła. Na wierzchu układamy pora, ser pleśniowy i gruszkę. Pieczemy w maksymalnej temperaturze piekarnika do zrumienienia ciasta. Gotową pizzą posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i listkami szałwii.

dietetyczna pizza z mąki z ciecierzycy z porem, gruszką i serem pleśniowym
dietetyczna pizza z mąki z ciecierzycy z porem, gruszką i serem pleśniowym

Artykuł powstał we współpracy z producentem świeżych ziół doniczkowych marki Baziółka

logo Baziółka

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Website | + posts

Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Viola Urban

Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Newsletter Okiem Dietetyka

.

KUP MOJĄ NAJNOWSZĄ KSIĄŻKĘ

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

×