Sos pomidorowy na 3 sposoby – sprawdzone przepisy
- 16 marca, 2017
- od
- Viola Urban
Sos pomidorowy to jeden z najzdrowszych sosów jakie możemy włączyć do swojej diety. Likopen zawarty w pomidorach pod wpływem podgrzewania nie traci swoich pozytywnych właściwości. Wręcz przeciwnie! Zagęszczanie sosu pomidorowego poprzez jego długie gotowanie sprawia, że porcja sosu ma więcej tego składnika. Sosy na bazie pomidorów warto wzbogacić nie tylko aromatycznymi ziołami, ale też tłuszczem, który poprawia wchłanialność likopenu i beta karotenu.
Jakie pomidory wybrać do przygotowania sosu?
W sezonie oczywiście świeże, dojrzałe w pełnym słońcu, miękkie, słodkie i mięsiste. Z takich pomidorów wychodzi najlepszy sos. Poza sezonem z oczywistych względów musimy się posiłkować przetworami – najlepsza będzie passata lub siekane pomidory pelati. Jeśli mam możliwość wyboru sięgajmy po pomidory zapakowane w szkło lub kartonik. Unikajmy w diecie produktów puszkowanych – TUTAJ przeczytasz więcej na ten temat.
Czym wzbogacić sos?
Tak jak już wcześniej wspomniałam, sos warto wzbogacić o źródło tłuszczu. Może to być oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lub mleko kokosowe lub łyżka masła dodana na sam koniec. Dodatek tłuszczu sprawi, że witaminy i likopen zawarte w sosie staną się lepiej przyswajalne, a danie zyska na wyrazistości. W tłuszczach rozpuszczają się aromaty, dlatego sos będzie smaczniejszy. Dodatek oleju lub innego tłuszczu podniesie też współczynnik sytości potrawy. Najlepiej dodawać je na sam koniec gotowania tak, aby nie straciły swoich cennych prozdrowotnych właściwości.
Bardzo ważnym składnikiem sosu pomidorowego są świeże zioła. Pomidory same w sobie są oczywiście smaczne, ale to właśnie zioła i inne przyprawy nadają im charakter. Warto się nimi posiłkować nie tylko ze względu na smak, ale też z uwagi na to, że sos będzie bogatszy w składniki odżywcze.
Łagodny sos pomidorowo-ziołowy
Składniki
- szklanka sieganych pomidorów
- łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 szalotki
- garść ulubionych ziół, u mnie: bazylia grecka i oregano Baziółka (pasuje też pietruszka, tymianek, rozmaryn, szałwia)
- sól himalajska
- opcjonalnie: szczypta pieprzu
Przygotowanie
W niewielkim rondlu na oliwie szklimy drobno posiekaną szalotkę. Dodajemy pomidory. Dusimy pod przykryciem przez 30 minut. W razie potrzeby dolewamy wody. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z garścią drobno posiekanych ziół. Jeśli lubimy gładkie sosy – warto zmiksować go za pomocą blendera.
Do czego pasuje?
- makarony
- szakszuka i jajka zapiekane
- duszone mięsa, zwłaszcza drób
- lasagne i cannalloni
- frytki z warzyw korzeniowych
- pizza
Pikantny sos pomidorowo-paprykowy z tymiankiem
Składniki
- 1 pieczona papryka czerwona
- 1-2 cm papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- 3/4 szklanki siekanych pomidorów
- sól himalajska
- czarny pieprz
- 2-3 gałązki tymianku Baziółka
Przygotowanie
Upieczoną w piekarniku paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego oraz skórki. Drobno siekamy lub miksujemy malakserem. W rondlu na rozgrzanej oliwie szklimy czosnek. Dodajemy chili. Po chwili dodajemy pomidory, paprykę oraz listki tymianku. Gotujemy przez minimum pół godziny (w razie potrzeby podlewamy wodą). Doprawiamy solą i pieprzem.
Do czego pasuje?
- makarony – zwłaszcza z łososiem i polędwiczką
- duszone mięsa np. cielęcina lub indyk
- jako baza leczo
- potrawki typu ratatuj
- omlety i wytrawne naleśniki
- zimne sery i wędliny
Indyjski sos pomidorowy z mlekiem kokosowym i kolendrą
Składniki
- szklanka siekanych pomidorów
- łyżka oleju kokosowego
- 50 ml mleka kokosowego
- łyżeczka kminu rzymskiego
- garść świeżej kolendry Baziółka
- sól himalajska
- czarny, grubo mielony pieprz
- opcjonalnie: czarny sezam
Przygotowanie
W rondelku na oleju kokosowym prażymy mielony kmin rzymski. Dodajemy pomidory i dusimy tak długo aż całkowicie się rozpadną. Doprawiamy mlekiem kokosowym, solą oraz pieprzem. Przed podaniem polecamy odrobiną mleczka kokosowego i posypujemy świeżą kolendrą. Można dodać też czarny sezam i odrobinę soku z limonki.
Do czego pasuje?
- kurczak podany z ryżem lub placuszkami kukurydzianymi
- szakszuka w stylu indyjskim
- potrawki z soczewicy np dahl
- krewetki
- indyjska zupa kokosowo-pomidorowa
A Ty jak przygotowujesz swój ulubiony sos pomidorowy?
Artykuł powstał we współpracy z producentem świeżych ziół doniczkowych marki Baziółka
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!