Sos pomidorowy na 3 sposoby – sprawdzone przepisy

Sos pomidorowy na 3 sposoby – sprawdzone przepisy

Sos pomidorowy to jeden z najzdrowszych sosów jakie możemy włączyć do swojej diety. Likopen zawarty w pomidorach pod wpływem podgrzewania nie traci swoich pozytywnych właściwości. Wręcz przeciwnie! Zagęszczanie sosu pomidorowego poprzez jego długie gotowanie sprawia, że porcja sosu ma więcej tego składnika. Sosy na bazie pomidorów warto wzbogacić nie tylko aromatycznymi ziołami, ale też tłuszczem, który poprawia wchłanialność likopenu i beta karotenu.

Oregano jest nie tylko niezastapioną w kuchni przyprawą, ale też bardzo ważnym składnikiem diety pod względem zdrowotnym

Jakie pomidory wybrać do przygotowania sosu?

W sezonie oczywiście świeże, dojrzałe w pełnym słońcu, miękkie, słodkie i mięsiste. Z takich pomidorów wychodzi najlepszy sos. Poza sezonem z oczywistych względów musimy się posiłkować przetworami – najlepsza będzie passata lub siekane pomidory pelati. Jeśli mam możliwość wyboru sięgajmy po pomidory zapakowane w szkło lub kartonik. Unikajmy w diecie produktów puszkowanych – TUTAJ przeczytasz więcej na ten temat.

Czym wzbogacić sos?

Tak jak już wcześniej wspomniałam, sos warto wzbogacić o źródło tłuszczu. Może to być oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lub mleko kokosowe lub łyżka masła dodana na sam koniec. Dodatek tłuszczu sprawi, że witaminy i likopen zawarte w sosie staną się lepiej przyswajalne, a danie zyska na wyrazistości. W tłuszczach rozpuszczają się aromaty, dlatego sos będzie smaczniejszy. Dodatek oleju lub innego tłuszczu podniesie też współczynnik sytości potrawy. Najlepiej dodawać je na sam koniec gotowania tak, aby nie straciły swoich cennych prozdrowotnych właściwości.

Bardzo ważnym składnikiem sosu pomidorowego są świeże zioła. Pomidory same w sobie są oczywiście smaczne, ale to właśnie zioła i inne przyprawy nadają im charakter. Warto się nimi posiłkować nie tylko ze względu na smak, ale też z uwagi na to, że sos będzie bogatszy w składniki odżywcze.

świeże oregano

Łagodny sos pomidorowo-ziołowy

Składniki

łagodny sos pomidorowy z oregano i bazylią

Przygotowanie

W niewielkim rondlu na oliwie szklimy drobno posiekaną szalotkę. Dodajemy pomidory. Dusimy pod przykryciem przez 30 minut. W razie potrzeby dolewamy wody. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z garścią drobno posiekanych ziół. Jeśli lubimy gładkie sosy – warto zmiksować go za pomocą blendera.

Do czego pasuje?

łagodny sos pomidorowy z oregano i bazylią
łagodny sos pomidorowy z oregano i bazylią

Pikantny sos pomidorowo-paprykowy z tymiankiem

Składniki

  • 1 pieczona papryka czerwona
  • 1-2 cm papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki siekanych pomidorów
  • sól himalajska
  • czarny pieprz
  • 2-3 gałązki tymianku Baziółka
składniki pikantnego sosu pomidorowo-paprykowego z czosnkiem, chili i tymiankiem

Przygotowanie

Upieczoną w piekarniku paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego oraz skórki. Drobno siekamy lub miksujemy malakserem. W rondlu na rozgrzanej oliwie szklimy czosnek. Dodajemy chili. Po chwili dodajemy pomidory, paprykę oraz listki tymianku. Gotujemy przez minimum pół godziny (w razie potrzeby podlewamy wodą). Doprawiamy solą i pieprzem.

Do czego pasuje?

  • makarony – zwłaszcza z łososiem i polędwiczką
  • duszone mięsa np. cielęcina lub indyk
  • jako baza leczo
  • potrawki typu ratatuj
  • omlety i wytrawne naleśniki
  • zimne sery i wędliny
Pikantny sos pomidorowo-paprykowy z czosnkiem, chili i tymiankiem
Pikantny sos pomidorowo-paprykowy z czosnkiem, chili i tymiankiem

Indyjski sos pomidorowy z mlekiem kokosowym i kolendrą

Składniki

  • szklanka siekanych pomidorów
  • łyżka oleju kokosowego
  • 50 ml mleka kokosowego
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • garść świeżej kolendry Baziółka
  • sól himalajska
  • czarny, grubo mielony pieprz
  • opcjonalnie: czarny sezam
indyjski sos pomidorowo-kokosowy z kolendrą

Przygotowanie

W rondelku na oleju kokosowym prażymy mielony kmin rzymski. Dodajemy pomidory i dusimy tak długo aż całkowicie się rozpadną. Doprawiamy mlekiem kokosowym, solą oraz pieprzem. Przed podaniem polecamy odrobiną mleczka kokosowego i posypujemy świeżą kolendrą. Można dodać też czarny sezam i odrobinę soku z limonki.

Do czego pasuje?

indyjski sos pomidorowo-kokosowy z kolendrą
indyjski sos pomidorowo-kokosowy z kolendrą

A Ty jak przygotowujesz swój ulubiony sos pomidorowy?


Artykuł powstał we współpracy z producentem świeżych ziół doniczkowych marki Baziółka

logo Baziółka

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Website | + posts

Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Viola Urban

Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Newsletter Okiem Dietetyka

.

KUP MOJĄ NAJNOWSZĄ KSIĄŻKĘ

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

×