O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram Feed

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
Pizza z batata – dwuskładnikowe, bezglutenowe ciasto

Pizza z batata – dwuskładnikowe, bezglutenowe ciasto

Uwielbiam klasyczną pizzę, ale szukam dla niej zdrowszych zamienników – dzisiaj w mojej kuchni zadebiutowała pizza z batata! Moje wcześniejsze doświadczenia z fit pizzą były klapą. Pizza gryczana zdecydowanie nie trafiła w mój gust. Pełnoziarnista jest ok, ale jest ciut za twarda, kiedy przyrządzam ją tylko z mąki pełnoziarnistej. Do pizzy z kalafiora jeszcze nie dojrzałam. Za to pizza z batata od pierwszego spojrzenia wkradła się w moje łaski! Trafiłam na nią przypadkiem, przeglądając ulubione profile na Instagramie.

Poszperałam trochę w internecie i znalazłam kilka przepisów. Każdy inny. Szczerze mówiąc trochę zgłupiałam, ale przypomniałam sobie kilka ważnych informacji technologicznych, przerzuciłam zawartość kuchennej szafki i postanowiłam poeksperymentować! Skutek? Przebił moje oczekiwania! Pizza jest słodziutka, chrupiąca, nie łamie się, nie wygina, można ją kroić na zgrabne trójkąty i jedząc ją nie ma się wrażenia, że za chwile straci się wszystkie zęby ;) I co najważniejsze – ciasto to tylko dwa składniki! Batat i mąka. Apogeum ułatwiania sobie życia osiągnięte.


bezglutenowe ciasto do pizzy z batata i mąki owsianej
bezglutenowe ciasto do pizzy z batata i mąki owsianej

Składniki [duża pizza o średnicy 30-35 cm – porcja dla 2-3 osób)

Ciasto

  • 1 duży batat (około 300-350g)
  • około 130 g mąki owsianej (u mnie 100 g owsianej i 30 g jaglanej, bo owsiana się skończyła ;)
  • dodatkowo: łyżeczka oliwy

Sos pomidorowy

  • 200 g przecieru pomidorowego
  • malutki ząbek czosnku
  • łyżeczka oliwy
  • świeże lub suszone oregano
  • odrobina bazylii
  • sól i grubo mielony pieprz

Dodatki

(poniżej moja propozycja – Ty możesz wybrać swoje ulubione, no może poza salami ;)

  • 1 kulka mozzarelli
  • 3 plasterki polędwicy lub innej dobrej jakości wędliny
  • 1/4 papryki żółtej
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 małej czerwonej cebulki
  • kilka czarnych oliwek
  • kilka cienkich plasterków cukinii
  • garść rukoli
  • listki świeżego oregano
Dietetyczna pizza z batata
Dietetyczna pizza z batata

Przygotowanie:

Batata dokładnie myjemy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości przez około 1-1,5 godziny w temperaturze 180 st. C. Po wystudzeniu wyjmujemy z folii i delikatnie obieramy ze skórki. Miąższ batata rozgniatamy na puree, dodajemy mąkę. W zależności od ilości wody w ziemniaku będziesz jej potrzebować mniej lub więcej, więc dodawaj ją stopniowo. Ciasto powinno odklejać się od dłoni. Tak przygotowane ciasto przekładamy na dużą, płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia, uprzednio delikatnie posmarowanym kilkoma kroplami oliwy. Za pomocą dłoni lub wałka formujemy okrągły płaski placek o średni 30-35 cm. Całą powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 st. C na około 15 minut.

W czasie kiedy spód pizzy się podpieka blendujemy wszystkie składniki sosu. Dodatki kroimy według uznania.

Po 15 minutach wyjmujemy spód pizzy z pieca. Smarujemy równomiernie sosem, nakładamy warstwę sera mozzarella i ulubione dodatki. Wstawiamy ponownie do piekarnika na 8-12 minut (w zależności od zastosowanych składników). Po upieczeniu dzielimy pizzę na 8 kawałków. Posypujemy świeżą rukolą, połówkami pomidorków koktajlowych i listkami oregano.

Pizza z batata i mąki owsianej
Pizza z batata i mąki owsianej

Wartość odżywcza

Klasyczna pizza ma 266 kcal w 100 g, moja dokładnie połowę! Nie trzeba zabierać sobie przyjemności na diecie :)

Wartość odżywcza pizzy z batata [wyliczone w programie kcalmar.pro]
Wartość odżywcza pizzy z batata [wyliczone w programie kcalmar.pro]

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Viola Urban

Ocenia Okiem Dietetyka od 3 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz kulinarnych rewolucji, z doświadczenia copywriter i social media ninja. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

  • hej, kombinowałaś może z innymi mąkami? mam cały arsenał mąk różnych najróżniejszych, ale owsianej akurat nie…. a że przepis brzmi smakowicie, zamierzam wypróbować jak najprędzej :)

  • Pingback: Dietetyczna pizza - 3 przepisy na zdrowszą wersje ciasta()

  • Patrycja

    a można batata ugotować zamiast upiec? czy wtedy nie wyjdzie?

    • Viola Urban

      @disqus_Z9tNcAU68Q:disqus raczej nie zalecam. Po pierwsze ugotowany batat traci sporo cennego potasu. Po drugie taki batat z wody będzie bardziej mokry niż pieczony przez co będziesz musiała dodać więcej mąki. Może ugotuj na parze hm? :)

  • Anna R

    Czy maka kokosowa lub ryzowa lub zwykla tez sie nada?

    • Viola Urban

      @disqus_oR15tGEgkS:disqus ryżowa raczej tak, kokosowa z uwagi na smak – moim zdaniem – nie. Dodawaj powoli ryżową tak, aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta.

  • Pingback: Oregano - naturalne remedium na wiele dolegliwości - Okiem Dietetyka()

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

social media

Instagram

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

kategorie bloga

Najnowsze porady

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

×