O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram Feed

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH

Masło orzechowe do przygotowania w domu

 

Dzisiaj po raz pierwszy sama zrobiłam masło orzechowe  2000 kcal w słoiczku, ale i tak kocham i nie oddam  Jest tak pyszne, że się nawet nie podzielę  Idealna przekąska na odbudowanie sił po jutrzejszym biegu niepodległości w Gdyni [10km].

Jak zrobić masło orzechowe w domu? Nic prostszego! 300g prażonych, niesolonych, lekko ciepłych orzechów ziemnych wrzucić do blendera, zalać 7 łyżkami oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (ma fajny orzechowy smak i nie kłóci się z fistaszkami). Zero soli i zero cukru  Mniam! Jeśli ktoś lubi bardziej “suche” masło to wystarczy dodać mniej oleju. Mój blender jednak nie współpracuje z taką suchą masą. Poza tym lubię kremowe. Następnym razem zrobię z migdałów

p.s. Dzisiaj tego nie zrobiłam, bo byłam zbyt niecierpliwa, ale generalnie orzechy i wszelkiego rodzaju nasiona, pestki oraz strączki należy moczyć przez kilka godzin przed przetworzeniem. Dzięki temu zabiegowi usuwamy z nich substancje antyodżywcze.

I wiecie co? Już nigdy więcej nię będę się dziwić czemu słoik masła orzechowego kosztuje 10zł. Same orzechy kosztowały ponad 5 + 2 godziny pracy + 1/3 szklanki tłoczonego na zimno oleju rzepakowego + burzliwa współpraca z moim Cemry’m (blenderem). Hmmm – teraz pozostaje pytanie: jak długo będę potrafiła się oprzeć zanim zaatakuje słoik wyposażona w wielką łyżkę

Więcej inspiracji na moim instagramie [www.instagram.com/viola_okiem_dietetyka].

Autor: Viola Urban

 

Viola Urban

Ocenia Okiem Dietetyka od 3 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz kulinarnych rewolucji, z doświadczenia copywriter i social media ninja. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

social media

Instagram

ZAPRASZAMY

kategorie bloga

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

×