Sycąca zupa z soczewicy
- 02 maja, 2021
- od
- Viola Urban
Uwielbiam białko roślinne. Zauważyłam, że ostatnio co raz częściej zamiast zaglądać do lodówek z mięsem sięgam po wegańskie źródła białka. Na stałe mam w swojej szafce ciecierzycę, soczewicę i fasolę. Korzystam z tych białek tak często jak to możliwe, tak aby mięso pojawiało się w diecie jak najrzadziej. Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na coś pysznego – sycąca zupa z soczewicy na pewno przypadnie Wam do gustu. Pamiętajcie, że strączki pozytywnie wpływają też na profil lipidowy, zatem jeśli macie problem z podwyższonym cholesterolem i dobrze tolerujecie strączki – stosujcie je!
Składniki (4 porcje)
- 2/3 szklanki soczewicy czerwonej (120g)
- 1 mały batat (200g)
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1/2 cebuli
- 1-2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża szklanka krojonych pomidorów lub passaty pomidorowej
- 3-4 szklanki wody
- opcjonalnie: 100 g kukurydzy bez cukru
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli morskiej
- 3-4 szczypty cynamonu (najlepiej cejlońskiego)
- 1/3 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- czarny pieprz mielony
- płatki chili
- natka pietruszki lub świeża kolendra
Sycąca zupa z soczewicy – przygotowanie
Soczewicę namaczamy przez kilka godzin w dużej ilości wody. Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy na rozgrzanej oliwie z dodatkiem kminu rzymskiego i odrobiny soli. Marchewkę, pietruszkę i batata obieramy i kroimy w kostkę. Selera naciowego kroimy na plasterki. Warzywa dodajemy do cebuli i czosnku i smażymy przez 3-4 minuty. Następnie dodajemy wodę, odsączoną soczewicę i pomidory. Gotujemy na małym ogniu przez około 30-40 minut. Na koniec dodajemy przyprawy (i gotowaną kukurydzę). Podajemy z natką pietruszki lub kolendrą.
Na blogu znajdziesz też inne bezmięsne przepisy z dużą ilością białka:
- pieczony pasztet z soczewicy,
- pasztet z fasoli,
- pasztet z ciecierzycy,
- klasyczny hummus,
- gulasz z soczewicy,
- dahl z soczewicy,
- burgery z soczewicy i komosy ryżowej,
- meksykańskie kotlety z fasoli,
- wegańskie burgery z ciecierzycy,
- burgery z bobu
- wegańskie kotleciki z ciecierzycy i brokułów,
- krem z fasoli z pieczonym jabłkiem
- smalec z fasoli
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!