O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram Feed

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
Zupa krem z pieczonych warzyw

Zupa krem z pieczonych warzyw

Zupa krem z pieczonych warzyw! Idealna na zimę. Jest sycąca, aromatyczna, odżywcza i bardzo prosta w przygotowaniu. Poza tym dostarcza sporej dawki błonnika, potasu, karotenu, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy C. Dla mnie bomba! Niektórym może przeszkadzać bardzo duża ilość czosnku. Jeśli ktoś nie przepada za taką ilością (główka na dwie porcje zupy) można użyć go zdecydowanie mniej :)

 

Składniki (2-3 porcje zupy krem):

  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 mały bakłażan
  • 1/2 dużej lub 1 mała cukinia
  • 1 spory batat
  • główka czosnku
  • średnia cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • garść pestek dyni
  • pietruszka
  • sól i tymianek

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200 st. C. W tym czasie umyć wszystkie warzywa (poza czosnkiem) i pokroić je w dużą kostkę około 3×3 cm – mniejsze kostki szybciej się pieką, więc jeśli chce się Wam dłużej kroić i krócej czekać to zachęcam :) Pokrojone warzywa oraz całą główkę nieobranego czosnku ułożyć na pergaminie i piec około 45 minut aż warzywa zrobią się delikatnie rumiane. Upieczone warzywa (poza czosnkiem i kilkoma kawałkami warzyw do dekoracji) wrzucić do garnka, zalać 2-3 szklankami wody (w zależności od preferowanej gęstości zupy), dodać wyciśniętą z łupinek pastę czosnkową, 2 szczypty tymianku, pietruszkę, łyżkę oliwy oraz sól. Zupę zmiksować blenderem ręcznym na głaski krem. Zupę zagotować i zdjąć z ognia. Krem rozlać do miseczek, posypać pestkami dyni, oblać po brzegach surową oliwą, przybrać kawałkami pieczonej papryki lub innego warzywa oraz listkiem bazylii lub gałązką świeżego tymianku. Zupę warto podawać z grzankami posmarowanymi pastą czosnkową i/lub pesto pietruszkowym.

Smacznego!

krem z pieczonych warzyw
krem z pieczonych warzyw

 

Viola Urban

Ocenia Okiem Dietetyka od 3 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz kulinarnych rewolucji, z doświadczenia copywriter i social media ninja. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

social media

Instagram

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

kategorie bloga

Najnowsze porady

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

×