Zupa krem z pieczonego selera z mlekiem kokosowym
- 12 lutego, 2016
- od
- Viola Urban
Uwielbiam kremowe zupy, a ta pobiła wszelkie rekordy! Zupa krem z pieczonego selera z mlekiem kokosowym to zdrowy, sycący i niedrogi pomysł na pierwsze danie. Potrzebne są tylko 3 składniki i kilka przypraw, a efekt jest oszołamiający! Aż trudno uwierzyć, że seler może smakować tak dobrze i to w wersji ugotowanej!
Składniki (3-4 porcje):
- 1/2 dużego korzenia selera lub jeden mały (około 400-500 g)
- około 1 litr lekkiego bulionu warzywnego lub wody
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- łyżka oleju z pestek dyni (opcjonalnie)
- świeżo mielony pieprz
- sól morska
- szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Korzeń selera obieramy, kroimy w niewielką kostkę i pieczemy przez około godzinę w 180 st. C aż skórka lekko się zrumieni. Kawałki pieczonego selera przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Miksujemy na gładki krem. Na koniec dodajemy mleko kokosowe. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolewamy trochę przegotowanej wody. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podajemy z kilkoma kroplami oleju z pestek dyni lub kleksem mleka kokosowego i świeżo zmielonym pieprzem. Krem z pieczonego selera gotowy!
Prawda, że proste? Dzięki błonnikowi i tłuszczowi z mleka kokosowego zupa syci na długi czas. Seler to kopalnia mikroelementów i witamin, a do tego ma tylko 20 kcal w 100 g! Porcja (1/4 powyższych składników) to około 120 kcal, z czego większość pochodzi z tłuszczu. Na drugie danie pełnoziarnisty ryż, warzywa z parowaru i grillowana ryba – efekt? Doskonale zbilansowany dwudaniowy obiad!
Jeśli nie chcesz gotować, a masz ochotę wzbogacić swoją zupę o porcję białka i złożone węglowodany, proponuję dodatek gotowanej piersi indyka, pieczonego łososia lub grillowanego tofu oraz solidną garść grzanek z razowego pieczywa. Pyszności! A jeśli lubisz zieleninę koniecznie wypróbuj tę zupę z dodatkiem świeżej kolendry lub polskiej natki pietruszki.
Nie bój się tłuszczu nawet na diecie odchudzającej. Niektóre posiłki w ciągu dnia mogą zawierać go więcej, dzięki czemu uczucie głodu przyjdzie dużo później! Więcej o indeksie sytości przeczytasz w moim artykule: dlaczego ciągle jestem głodna?
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!