O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram Feed

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
Zielony krem ze szpinaku i cukinii z prażonym słonecznikiem

Zielony krem ze szpinaku i cukinii z prażonym słonecznikiem

Uwielbiam kremowe zupy i kiedy tylko mogę szukam nowych pomysłów na to co mogę zmiksować. Nabrałam ochoty na coś zielonego, a w lodówce tkwił beznamiętny pęczek świeżego szpinaku i czekał na swoją rolę życia. Zielona zupa? Hmmm, poszukajmy inspiracji w internecie. Wpisuję w wyszukiwarkę „krem ze szpinaku”, a mym oczom okazują się breje o fatalnym kolorze. Mimo wszystko spróbowałam naprawić to niedociągnięcie internetów. Po 15 minutach zupa była gotowa, a kolor pozostał intensywnie zielony!

Ta zupa to bogactwo magnezu i zdrowych kwasów tłuszczowych, a smak zaspokoi gust każdego miłośnika zielonych warzyw i nie tylko. Pestki słonecznika idelanie komponują się z zupą i nadają jej wyrazistości. Zaczynamy!

 

Składniki [2 porcje zupy]

– średniej wielkości zielona cukinia

– pęczek szpinaku lub duża paczka szpinaku baby

– około 1 szklanki bulionu z jarzyn

– łyżka oliwy, ząbek czosnku, natka pietruszki

– łyżka chia lub mielonego siemienia lnianego do zagęszczenia

– sól, pieprz

– 2 czubate łyżki nasion słonecznika

– łyżka surowej oliwy

 

Obierz ząbek czosnku i przeciśnij przez praskę. W garnku rozgrzej łyżkę oliwy i lekko zeszklij czosnek. Dodaj bulion i zagotuj. Cukinię pokrój w kostkę. Szpinak lekko rozdrobnij. Warzywa wrzuć do bulionu i gotuj dosłownie 5-7 minut. Dodaj posiekaną pietruszkę i odstaw zupę. Używając blendera zmiksuj zupę na krem. Dodaj chia lub siemię lniane dla zagęszczenia zupy. Dopraw solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Na suchej patelni lekko podpraż słonecznik (nie za długo!!!). Zupę wlej do miseczek i posyp słonecznikiem. Polej kropelkami oliwy. Zupę możesz podawać z jogurtem naturalnym.

Smacznego!

zupa krem ze szpinaku i cukinii, fot. Karolina Sapkowska
zupa krem ze szpinaku i cukinii, fot. Karolina Sapkowska

Zdjęcie zielonej zupy autorstwa Karoliny Sapkowskiej. Uwielbiam spotkania z przyjaciółmi przy garach ;) Viola gutuje, Karolina foci, razem jemy! Każdy powód jest dobry, aby się spotkać, poplotkować i razem zjeść coś dobrego :)

 

A jeśli nie chcesz zupy zielonej, to spróbuj jednej z naszych flagowych propozycji – kremową zupę z pieczonych warzyw z dużą ilością czosnku i tymianku – KLIK

krem z pieczonych warzyw
krem z pieczonych warzyw

 

Viola Urban

Ocenia Okiem Dietetyka od 3 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz kulinarnych rewolucji, z doświadczenia copywriter i social media ninja. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

Posty z kategorii

Bibliotek Dietetyka #5

Bibliotek Dietetyka #5

Wrzesień 13, 2017
Nie na temat #9

Nie na temat #9

Wrzesień 06, 2017

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

social media

Instagram

ZAPRASZAMY

kategorie bloga

Najnowsze porady

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

×