Cześć! Jestem Viola i od ponad 8 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i moich przemyśleń o życiu. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL MEDIA

Zakupy Dietetyka #5 – mix ziaren, jaglanka, oliwa z spray’u i jogurt kokosowy

Zakupy Dietetyka #5 – mix ziaren, jaglanka, oliwa z spray’u i jogurt kokosowy

Zakupy Dietetyka to jeden z moich ulubionych cykli na blogu. Pokazuję Wam tutaj głównie produkty polecane i godne uwagi oraz te, które marketingowo krzyczą, że są wartościowe, tymczasem ich skład mówi zupełnie coś innego. Pamiętajcie, że nie zawsze to co na pierwszy rzut oka wygląda zdrowo, właśnie takie jest. W dzisiejszym odcinku pokaże Wam 6 produktów. Jeśli jeszcze nie widzieliście pozostałych wpisów z tego cyklu, zapraszam Was do lektury (#1, #2, #3 oraz #4)


W dzisiejszym wpisie z cyklu Zakupy Dietetyka przedstawię Wam:

  • Makaron białkowy spaghetti z czarnej fasoli Natura Food
  • Racuchy owsiane Sante
  • Rice&More 90 sek. 7 ziaren Monini
  • Jogurt kokosowy natural Planton
  • Ser Feta Eridanous
  • Oliwa z oliwek Classico w spray’u Monini

Zakupy Dietetyka: Makaron białkowy spaghetti z czarnej fasoli (Natura Food)

Nazwa: makaron spaghetti z czarnej fasoli

Skład: mąka z czarnej fasoli 100%

Tabela wartości odżywczej (w 100 g)

  • Kalorie 361 kcal
  • Białko 25 g
  • Tłuszcze 2,3 g
  • w tym tłuszcze nasycone 0,2 g
  • Węglowodany 60 g
  • w tym cukry 2 g
  • Błonnik – brak informacji
  • Sól 0,01 g

Opakowanie: folia (brak dokładnej informacji)

Czym chwali się producent

  • produkt jest odpowiedni dla wegetarian i wegan
  • produkt bezglutenowy certyfikowany znakiem przekreślonego kłosa
  • 25g białka w 100g produktu
  • czas przygotowania 6-8 minut
Zakupy Dietetyka – makaron z fasoli Natura Food

Wady i zalety

Zalety

  • prosty skład oparty o jeden surowiec
  • brak dodatku soli, który jest szczególnie ważny dla osób, które muszą kontrolować spożycie sodu
  • wysoka zawartość białka roślinnego, przed co produkt jest wyjątkowo wartościowy dla wegan
  • produkt jest odpowiedni dla osób z celiakią i alergią na gluten, ponieważ posiada certyfikat przekreślonego kłosa
  • makaron tego typu to świetna alternatywa zwykłego makaronu dla osób redukujących tkankę tłuszczową – produkt ma wysoki współczynnik sytości
  • w smaku jest naprawdę bardzo dobry – nie miałam z nim problemu (zdecydowanie mniej intensywny aromat niż w przypadku makaronu z groszku czy gryczanego)
  • cena produktu w porównaniu z konkurencją jest wyjątkowo korzystna

Wady

  • ograniczona dostępność (produkt nie występuje w stałej ofercie)
  • brak informacji o zawartości błonnika, co może być problematyczne dla osób, które muszą kontrolować jego spożycie

Cena: 4,99 zł / 1 opakowanie (250g) – kupiłam w Biedronce

Ostateczna opinia

Produkt na pewno jest warty uwagi. Zwłaszcza weganie, którzy muszą poszukiwać obfitujących w białko produktów powinni rozważyć ten produkt jako alternatywę dla strączków w pierwotnej formie. Wielu osobom trudno jest zjeść odpowiednią ilość ugotowanej fasoli, podczas gdy makaron z mąki fasolowej jest zdecydowanie łatwiejszy do zjedzenia w większej ilości. Osobiście zawsze kupuję spory zapas makaronów strączkowych zawsze, kiedy pojawiają się w dyskontach.


Zakupy Dietetyka: Racuchy owsiane (Sante)

Nazwa: racuchy owsiane

Skład: mąka pszenna, otręby owsiane 41%, rodzynki (rodzynka, olej bawełniany i/lub olej słonecznikowy i/lub  olej rzepakowy), nierafinowany cukier trzcinowy, substancja spulchniająca: węglan sodu (soda oczyszczona), sól morska, aromat.

Tabela wartości odżywczej (w 100 g mieszanki)

  • Kalorie 344 kcal
  • Białko 12 g
  • Tłuszcze 3,8 g
  • w tym tłuszcze nasycone 0,7 g
  • Węglowodany 61 g
  • w tym cukry 7,5 g
  • Błonnik 8,8 g
  • Sól 3,1 g

Opakowanie: folia plastikowa oznaczona kategorią 7 (inne) – w tej kategorii może znajdować się praktycznie wszystko! Znajdują się w niej najbardziej niebezpieczne plastiki. Zwłaszcza w kontakcie z wysoką temperaturą wydzielają szkodliwe związki.

Czym chwali się producent

  • wysoka zawartość błonnika
  • 41% otrąb owsianych
  • racuchy są źródłem białka
  • są naturalnym źródłem kwasu foliowego, witaminy B1, żelaza, magnezu i cynku
Zakupy Dietetyka - Racuchy Sante
Zakupy Dietetyka – Racuchy Sante

Wady i zalety

Zalety

  • wysoka zawartość błonnika
  • wygodna do przygotowania forma

Wady

  • bazują na mące pszennej białej, przez co ich nazwa wydaje się przekłamana
  • mają sporo soli (ponad połowa dziennego zapotrzebowania w połowie opakowania)
  • nieokreślonej jakości olej w rodzynkach
  • nieokreślony aromat w składzie (nie wiemy czy to aromat naturalny, identyczny z naturalnym czy syntetyczny)
  • opakowanie z tworzywa potencjalnie zagrażającego zdrowiu

Cena: 4,20 zł / 1 opakowanie (200g) – kupiłam w sklepie osiedlowym

Ostateczna opinia

Kupiłam to tylko po to, aby pokazać Wam, że ten produkt nie jest taki fajny jak na pierwszy rzut oka wygląda. Zdecydowanie lepiej przygotować racuchy owsiane samodzielnie. Jeśli mamy płatki owsiane i blender możemy nawet bez posiadania mąki owsianej przygotować zdrowszą wersję samodzielnie. Przede wszystkim warto pozbyć się mąki pszennej i nadmiernej ilości soli, a płatki owsiane kupować w papierowym opakowaniu. Nie widzę większego sensu w tego typu produktach. Przygotowanie racuchów samodzielnie trwa dokładnie tyle samo czasu.


Zakupy Dietetyka: Rice&More 90 sek. 7 ziaren (Monini)

Nazwa: kompozycja wolno gotowanych na parze ziaren z dodatkiem oliwy extra vergine i soli morskiej

Tabela wartości odżywczej (w 100 g)

  • Kalorie 161 kcal
  • Białko 4,7 g
  • Tłuszcze 3,8 g
  • w tym tłuszcze nasycone 0,7 g
  • Węglowodany 25 g
  • w tym cukry 0,4 g
  • Błonnik 4 g
  • Sól 0,63 g
  • Żelaz0 7,7 mg

Opakowanie: folia (producent deklaruje, że opakowanie jest bez BPA). Nie sugeruję jednak podgrzewania ziaren w opakowaniu plastikowym, ponieważ mikrofalówka może szybko podgrzać produkt to temperatury zagrażającej stabilności tworzywa.

Czym chwali się producent

  • ziarna są gotowane na parze
  • z dodatkiem oliwy extra vergine
  • źródło błonnika
  • bogate w żelazo
  • 100% naturalnych składników
  • odpowiednie dla wegan
  • gotowe w 90 sekund
Zakupy Dietetyka – Monini Rice&More 90 sek.

Wady i zalety

Zalety

  • produkt gotowy do spożycia od razu – także na zimno np. jako dodatek do sałatki, co jest bardzo wygodne zwłaszcza jeśli prowadzimy bardzo zabiegany tryb życia. Nie jesteśmy już skazani na kuskus i pieczywo w roli węglowodanów.
  • szybkie przygotowanie na gorąco (wystarczy 90 sek. w mikrofalówce lub 3 minuty na patelni, aby odgrzać produkt)
  • brak konieczności namaczania i długiego gotowania strączków
  • aż 7 różnych ziaren w jednym opakowaniu
  • dobre rozwiązanie dla osób zabieganych, które nie mają czasu na gotowanie
  • dostępność także w osiedlowych sklepach takich jak Żabka (w której de facto trudno kupić zdrowe produkty!)
  • naturalny skład bez zbędnych udziwnień, dzięki czemu 90 sek. może być bazą wielu dań o bardzo różnorodnym charakterze
  • dobrej jakości oliwa extra vergine w składzie produktu
  • niewielka ilość tłuszczu i soli w porcji
  • stosunkowo wysoka zawartość błonnika pokarmowego i niska zawartość naturalnie występujących cukrów
  • wysoka wartość odżywcza uzyskana, dzięki zastosowaniu gotowania na parze
  • co tu dużo mówić – produkt jest smaczny i idealnie ugotowany (ziarna nie są ani twarde ani rozgotowane, takie al dente)

Wady

  • dosyć wysoka cena, ale jest ona w dużej mierze podyktowana zawartością dosyć drogich ziaren takich jak komosa ryżowa, włoski orkisz, dziki ryż czy amarantus.
  • niestety nie ma opcji bezglutenowej, co wyklucza możliwość korzystania z tego produktu przez osoby z celiakią, alergią na gluten itp.

Cena: 9,90 zł / 1 opakowanie (250g)

Ostateczna opinia

Chociaż ja sama rzadko korzystam z takich gotowych produktów, to wiem, że jest mnóstwo osób, które nie mają czasu na nic, a co dopiero gotowanie. Nie każdy ma tak dobrze, że zawodowo siedzi we własnym mieszaniu i może poświęcić na ugotowanie posiłku nawet godzinę. Ten produkt jest dla osób, które cenią sobie oszczędność czasu i wysoką jakość. Osobiście polecam go szczególnie dla bardzo zabieganych osób oraz na okazje, gdzie chcemy jeść zdrowo, a nie za bardzo mamy taką możliwość. Polecam go np. w delegacji, pod namiot i na dłuższe wakacje poza miastem, jako szybki dodatek do posiłku poza domem (np. po treningu). Wiele osób może sobie tym produktem uratować dietę w podbramkowych sytuacjach.


Zakupy Dietetyka: jogurt kokosowy natural Planton

Nazwa: roślinny produkt z mleczka kokosowego z kulturami bakterii jogurtowych natural

Skład: mleczko kokosowe (woda, ekstrakt z kokosa, tapiokowa maltodekstryna, błonnik z akacji), skrobia, białka bobu, kultury bakterii jogurtowych.

Tabela wartości odżywczej (w 100 g)

  • Kalorie 87 kcal
  • Białko 0,8 g
  • Tłuszcze 6,4 g
  • w tym tłuszcze nasycone 6,1 g
  • Węglowodany 6,4 g
  • w tym cukry 0,8 g
  • Błonnik 0,5 g
  • Sól 0,02 g

Opakowanie: plastik PP 5 uznawany za najbezpieczniejsze tworzywo sztuczne

Czym chwali się producent

  • 100% vegan
  • bez nabiału i laktozy
  • bez soi
  • bez dodatku cukru
  • bez glutenu
  • bez barwników
  • bez  GMO
Zakupy Dietetyka – jogurt kokosowy PlantOn

Wady i zalety

Zalety

  • produkt odpowiedni dla wegan i wegetarian
  • produkt może stanowić źródło bakterii probiotycznych w diecie osób, które nie mogę spożywać fermentowanych produktów mlecznych
  • produkt odpowiedni dla osób z nietolerancją laktozy
  • w porównaniu do swojego pierwotnego odpowiednika, ta wersja nie zawiera dodatku cukru, a zatem jest lepsza dla osób, które kontrolują spożycie cukru w diecie
  • produkt nie zawiera najbardziej typowych alergenów
  • jest dosyć dobrze dostępny – można go kupić w Lidlu, Auchan
  • jest bardzo smaczny

Wady

  • zawiera tylko śladowe ilości białka
  • nie zawiera wapnia (nie może stanowić pełnowartościowego zamiennika jogurtu konwencjonalnego)
  • jest tłusty (jogurt naturalny z mleka krowiego zawiera około 2% tłuszczu, ten ponad 6%)
  • zagęszczony skrobią
  • drogi – mały kubeczek kosztuje 3,99 za mały kubeczek 160g

Cena: 3,99 zł / 1 opakowanie (160g)

Ostateczna opinia

Poza potencjalnym pozytywnym wpływem na florę bakteryjną jelit nie widzę specjalnych korzyści z włączenia tego produktu do diety. Oczywiście nie mówię, że jest to produkt niezdrowy, jednak z porównaniu z jogurtem z mleka nie wypada zbyt dobrze. Nie ma ani białka, ani wapnia. Jeśli z jakiegoś powodu nie spożywacie nabiału, lepiej sięgnąć po jogurt sojowy wzbogacony wapniem. Niestety pomimo tego, że PlantOn jest bardzo smaczny, nie niesie za sobą specjalnie dużych korzyści pod postacią wartości odżywczych. Cena jest zdecydowanie zbyt wysoka jak na produkt o tak niskiej gęstości odżywczej i walorach prozdrowotnych.


Zakupy Dietetyka: Ser Feta Eridanous

Nazwa: Ser Feta ChNP (chroniona nazwa pochodzenia) – ser podpuszczkowy dojrzewający z pasteryzowanego mleka owczego i koziego, dojrzewający w solance.

Skład: pasteryzowane mleko owcze, pasteryzowane mleko kozie, sól, bakterie fermentacji mlekowej.

Tabela wartości odżywczej (w 100 g)

  • Kalorie 271 kcal
  • Białko 15 g
  • Tłuszcze 23 g
  • w tym tłuszcze nasycone 15 g
  • Węglowodany 0,7 g
  • w tym cukry 0,1 g
  • Błonnik 0 g
  • Sól 3 g

Opakowanie: folia z tworzywa sztucznego w typie 7, czyli niezbyt dobrze.

Czym chwali się producent

  • certyfikat Agrocert
  • ChNP – chroniona nazwa pochodzenia
  • wyprodukowano w Grecji
Zakupy Dietetyka – Ser Feta

Wady i zalety

Zalety

  • bardzo prosty skład bez zbędnych dodatków
  • brak mleka krowiego w składzie (większość serów typu feta nawet nie stała obok prawdziwej fety!)
  • ser wyprodukowany tradycyjną metodą

Wady

  • stosunkowo dużo tłuszczu, zwłaszcza nasyconego, co może być problematyczne dla osób z wysokim ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych
  • naprawdę sporo soli w produkcie. W każdej kostce fety znajduje się około 6 g soli co stanowi więcej niż całodzienne zapotrzebowanie. Produkt ten trzeba zatem spożywać w niewielkich ilościach.
  • niestety opakowanie pozostawia trochę do życzenia, ale jeśli nie będziemy go podgrzewać, to ograniczymy szkodliwe działanie plastiku na żywność.

Cena: 5,99 zł / 1 opakowanie (200g) – kupiona w Lidlu

Ostateczna opinia

Z pełną świadomością tego czynu włączam tego typu produkty do diety. Staram się unikać serów kiepskiej jakości, bazujących na mleku krowim, ale ten z mleka owczego i koziego chętnie polecam podopiecznym i często kupuję na własny użytek. Oczywiście produkt ten raczej nie powinien pojawiać się w dietach osób z zaburzonym lipidogramem czy nadciśnieniem tętniczym, ale u osób aktywnych oczywiście może mieć swoje stałe miejsce, ponieważ ich zapotrzebowanie na sól jest zdecydowanie większe. Oczywiście osoby z alergią na białka mleka krowiego raczej sobie na taki ser nie będą mogły pozwolić, ale osoby z zauważalną nietolerancją produktów z mleka krowiego, często na ser kozi czy owczy nie reagują wcale.


Zakupy Dietetyka: Oliwa z oliwek Classico w spray’u Monini

Nazwa: Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia

Skład: najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych

Tabela wartości odżywczej (w 100 g)

  • Kalorie 828 kcal
  • Białko 0 g
  • Tłuszcze 92 g
  • nasycone 14 g
  • jednonienasycone 69 g
  • wielonienasycone 9 g
  • Węglowodany 0 g
  • w tym cukry 0 g
  • Błonnik 0 g
  • Sól 0 g
  • Witamina E 17 mg

Opakowanie: plastik PET 01 – tworzywo należy chronić przed słońcem i ciepłem

Czym chwali się producent

  • nr. 1 we Włoszech
  • przyjemny, świeży zapach
  • średnio intensywny smak
  • uniwersalność użycia: nadaje się do doprawiania jak i gotowania
  • przy produkcji oliwy nie użyto środków innych niż mechaniczne
Zakupy Dietetyka – Oliwa Monini Classico w spray’u

Wady i zalety

Zalety

  • największą zaletą tego produktu jest bardzo wygodne opakowanie zwłaszcza dla osób, które muszą mocno kontrolować spożycie tłuszczu (np z uwagi na choroby czy otyłość). Trudno mi sobie wyobrazić przedawkowanie oliwy w spray’u. Aby uzyskać 2 g oliwy należy nacisnąć pompkę aż 10 razy, czyli łyżka oliwy to aż 50 psiknięć.
  • bardzo dobry smak i aromat świeżo skoszonej trawy
  • nadaje się zarówno do sałatek jak i dań na ciepło
  • najlepsza forma oliwy podczas smażenia placuszków oraz do „polewania” sałatek
  • producent zamienił przeźroczyste opakowanie na ciemnozielone, co pozwala lepiej chronić właściwości oliwy

Wady

  • opakowanie jest plastikowe

Cena: około 16,00 zł / 1 opakowanie (200g) – kupiłam w osiedlowym sklepie

Ostateczna opinia

Chociaż na co dzień używam oliwy Gran Fruttato lub BIOS ze szklanej butelki, to kiedy robię sałatki bez dressingu tylko z oliwą albo piekę placuszki, zawsze sięgam na oliwę w spray’u. To maksymalnie wygodne rozwiązanie, które bardzo pomaga w ograniczeniu ilości spożywanego tłuszczu i jego dobrego rozproszeniu po produkcie lub patelni. Kiedyś kupiłam nawet atomizer do oliwy, ale zupełnie nie spełnił swojej funkcji, ponieważ oliwa wcale się nie rozpraszała. Ten produkt pozwala na maksymalne rozproszenie oliwy przy każdym użyciu pompki. Polecam.


Pomysły na bohaterów do kolejnego odcinka serii #ZakupyDietetyka możecie wpisywać w komentarzach pod tym wpisem. Dajcie znać czy wolicie tutaj oglądać produkty polecane czy takie, które wyglądają na pozór zdrowo, ale wcale takie nie są.

Website | + posts

Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Wioleta Urban

Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Cześć! Jestem Viola i od ponad 8 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i moich przemyśleń o życiu. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Newsletter Okiem Dietetyka

.

social media

KUP MOJĄ NAJNOWSZĄ KSIĄŻKĘ

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

×